Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou.
Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Porcie: 4
Suroviny:
- 4 kúsky bravčovej krkovičky (asi 200 g každý)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Žemľová knedľa:
- 3 staré žemle (alebo asi 250 g žemľových okrúhlych rožkov)
- 250 ml mlieka
- 1 cibuľa (jemne nakrájaná)
- 1 vajce
- 2 lyžičky masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Kôprová omáčka:
- 2 väčšie zväzky čerstvého kopru (jemne nasekaného)
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou
Postup:
- Pripravte si bravčovú krkovičku tým, že ju osolíte a okoreníte na oboch stranách.
- Rozohrejte olej na stredne vysokom ohni v hrnci alebo panvici a opečte krkovičku z oboch strán, až kým nezhnedne.
- Znížte teplotu ohňa a pokračujte v pečení, kým nebude krkovička mäkká a dovnútra dobre prepečená. To by malo trvať asi 1 hodinu – 1 hodinu a 30 minút, v závislosti od hrúbky kúskov. Ak nie ste si istí, použite teplomer na mäso a uistite sa, že teplota v strede mäsa je asi 70 °C.
- Počas pečenia krkovičky si pripravte žemľovú knedľu. Najprv vo vriacej vode namočte žemle na minútu, a potom ich dôkladne odkvapkajte.
- Vo veľkom hrnci zohrejte maslo a orestujte nakrájanú cibuľu, kým sa nezjemní. Pridajte namočené žemle, mlieko, vajce a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte zmes do tvaru valčeka.
- Varte žemľovú knedľu vo vriacej osolenej vode asi 20-25 minút, kým sa nezväčší a nezhustne. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať.
- Teraz sa vráťte k omáčke. Vo výpeku z krkovičky (ktorý vyžmýkajte z panvice) rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Nechajte ju krátko zľahka prejsť, aby odstránila chuť múky.
- Potom postupne primiešajte smotanu na varenie a nechajte omáčku krátko povariť, aby sa zhustla.
- Na záver pridajte nasekaný kôpor a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Variť ešte pár minút, aby sa chute spojili.
- Podávajte bravčovú krkovičku spolu so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať aj prílohu ako zemiaky, dusenú kapustu alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!
2) Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou
Ingrediencie:
- 4 kusy bravčovej krkovičky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 500 ml mäsového vývaru
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml smotany na varenie
- 2 lyžice nasekaného kôporu
Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou
Postup:
- Krkovičku osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Na panvici zohrejeme olej a opekáme krkovičku z každej strany, kým neprejde zlatistú farbu. Potom ju vyberieme z panvice a odložíme.
- Na panvici orestujeme cibuľu dozlatista a pridáme pretlačený cesnak. Orestujeme ešte chvíľu, kým sa cibuľa zjemní.
- Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania opekáme, kým múka nezhnedne.
- Postupne pridávame mäsový vývar a smotanu na varenie za stáleho miešania, aby sme zabránili vzniku hrudiek. Dusíme omáčku približne 5 minút, kým sa zahustí.
- Vložíme opečenú krkovičku do omáčky a dusíme pokryté, približne 1 hodinu, až kým mäso nie je mäkké a ľahko sa rozpadá.
- Pred podávaním pridáme nasekaný kôpor do omáčky a premiešame.
- Podávame s žemľovou knedľou alebo ľubovoľnou prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!