Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou.

Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Porcie: 4

Suroviny:

  • 4 kúsky bravčovej krkovičky (asi 200 g každý)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Žemľová knedľa:

  • 3 staré žemle (alebo asi 250 g žemľových okrúhlych rožkov)
  • 250 ml mlieka
  • 1 cibuľa (jemne nakrájaná)
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Kôprová omáčka:

  • 2 väčšie zväzky čerstvého kopru (jemne nasekaného)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup:

  1. Pripravte si bravčovú krkovičku tým, že ju osolíte a okoreníte na oboch stranách.
  2. Rozohrejte olej na stredne vysokom ohni v hrnci alebo panvici a opečte krkovičku z oboch strán, až kým nezhnedne.
  3. Znížte teplotu ohňa a pokračujte v pečení, kým nebude krkovička mäkká a dovnútra dobre prepečená. To by malo trvať asi 1 hodinu – 1 hodinu a 30 minút, v závislosti od hrúbky kúskov. Ak nie ste si istí, použite teplomer na mäso a uistite sa, že teplota v strede mäsa je asi 70 °C.
  4. Počas pečenia krkovičky si pripravte žemľovú knedľu. Najprv vo vriacej vode namočte žemle na minútu, a potom ich dôkladne odkvapkajte.
  5. Vo veľkom hrnci zohrejte maslo a orestujte nakrájanú cibuľu, kým sa nezjemní. Pridajte namočené žemle, mlieko, vajce a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte zmes do tvaru valčeka.
  6. Varte žemľovú knedľu vo vriacej osolenej vode asi 20-25 minút, kým sa nezväčší a nezhustne. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať.
  7. Teraz sa vráťte k omáčke. Vo výpeku z krkovičky (ktorý vyžmýkajte z panvice) rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Nechajte ju krátko zľahka prejsť, aby odstránila chuť múky.
  8. Potom postupne primiešajte smotanu na varenie a nechajte omáčku krátko povariť, aby sa zhustla.
  9. Na záver pridajte nasekaný kôpor a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Variť ešte pár minút, aby sa chute spojili.
  10. Podávajte bravčovú krkovičku spolu so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať aj prílohu ako zemiaky, dusenú kapustu alebo zeleninový šalát.

Dobrú chuť!

 

2) Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 500 ml mäsového vývaru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 250 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice nasekaného kôporu

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup:

  1. Krkovičku osolíme a okoreníme podľa chuti.
  2. Na panvici zohrejeme olej a opekáme krkovičku z každej strany, kým neprejde zlatistú farbu. Potom ju vyberieme z panvice a odložíme.
  3. Na panvici orestujeme cibuľu dozlatista a pridáme pretlačený cesnak. Orestujeme ešte chvíľu, kým sa cibuľa zjemní.
  4. Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania opekáme, kým múka nezhnedne.
  5. Postupne pridávame mäsový vývar a smotanu na varenie za stáleho miešania, aby sme zabránili vzniku hrudiek. Dusíme omáčku približne 5 minút, kým sa zahustí.
  6. Vložíme opečenú krkovičku do omáčky a dusíme pokryté, približne 1 hodinu, až kým mäso nie je mäkké a ľahko sa rozpadá.
  7. Pred podávaním pridáme nasekaný kôpor do omáčky a premiešame.
  8. Podávame s žemľovou knedľou alebo ľubovoľnou prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *