Bravčová krkovička s vínovou cibuľovým základom:
Prísady:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 2 veľké cibule, nakrájané na tenké krúžky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 200 ml červeného vína
- 2 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- petržlenová vňať na ozdobenie
Bravčová krkovička s vínovou cibuľovým základom
Postup:
- Zahrejte panvicu na strednej teplote a rozpustite maslo.
- Opečte bravčovú krkovičku na panvici z oboch strán, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte z panvice a odložte na tanier.
- Do tej istej panvice pridajte cibuľu a cesnak. Smažte ich na strednej teplote, kým sa cibuľa nesprevádza.
- Vráťte bravčovú krkovičku späť do panvice a pridajte červené víno. Znížte teplotu na nízku a nasypte soľ a čierne korenie. Prikryte panvicu a nechajte dusiť približne 1 hodinu, kým sa mäso nezmäkčí.
- Pred podávaním posypte bravčovú krkovičku nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína (napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 200 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup:
-
Príprava surovín:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ju nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm.
- Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska a cesnak na plátky.
-
Opekanie krkovičky:
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej a maslo na strednej teplote.
- Plátky krkovičky osolte a okoreňte čiernym korením. Opečte ich na panvici z oboch strán, až kým nebudú zlatohnedé (asi 4-5 minút z každej strany). Potom ich vyberte a odložte na teplé miesto.
-
Príprava cibuľového základu:
- Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatú farbu (asi 8-10 minút).
- Pridajte sušený tymián a bobkové listy, premiešajte.
-
Pridanie vína a vývaru:
- Do panvice nalejte červené víno a zmes nechajte 2-3 minúty variť, aby sa odparila väčšina alkoholu. Potom pridajte vývar a premiešajte.
-
Dovanie:
- Do panvice vložte späť opražené plátky krkovičky a nechajte ich na miernom ohni dusiť približne 30-40 minút. Ak je to potrebné, môžete pridávať trošku vývaru alebo vody, aby omáčka nevyschla.
-
Podávanie:
- Keď je krkovička mäkká a omáčka hrubšia, odstráňte bobkové listy. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s obľúbeným prílohom – ideálne s zemiakmi, knedľou alebo čerstvým chlebom a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!