Pečienka na slaninke je skvelé jedlo! Tu je jednoduchý recept, ako si ju pripraviť:
Potrebujeme:
- 4 plátky slaniny
- 4 plátky pečene
- soľ
- korenie podľa chuti
Pečienka na slaninke
Postup:
- Slaninu opekáme na panvici, kým nezíska peknú sfarbu a stane sa krehkou.
- Vyberieme ju z panvice a necháme na papierových utierkach odkvapkať prebytočný tuk.
- Pečenicu osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Na rovnakej panvici, v tuku z opečenej slaninky, opražíme plátky pečenice z oboch strán.
- Na záver pečenku obalíme opečenou slaninkou a podávame s prílohou podľa vlastného výberu.
Užite si svoju skvelú pečenku na slaninke!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej pečienky
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 4 zemiaky
- 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička sušeného tymianu
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Pečienku dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Slaninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu, cesnak, mrkvu, zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky.
-
Smaženie slaniny: Na veľkej panvici rozohrejeme rastlinný olej a pridáme nakrájanú slaninu. Smažíme, kým sa nezačne farbiť do zlatista. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
-
Príprava pečienky: Pečienku posolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou. Opečieme ju na panvici so slaninou, cibuľou a cesnakom z oboch strán, aby dostala peknú zlatistú farbu.
-
Varovanie: Pečienku prenesieme do hlbokého hrnca. Na panvici, v ktorej sa smažila, pridáme mrkvu, zeler a zemiaky. Krátko opražíme a potom všetko presunieme k pečienke. Zalejeme vývarom a pridáme oregano a tymian.
-
Dusené varenie: Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým nebude pečienka mäkká. Počas varenia občas skontrolujeme a prípadne pridáme trochu vody alebo vývaru.
-
Podávanie: Keď je pečienka hotová, vyberieme ju z hrnca a nakrájame na plátky. Podávame s dusenou zeleninou a šťavou z hrnca. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip:
Pečienku môžete podávať s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou pre ešte chutnejší zážitok. Dobrú chuť!