Recept na Horúcu bravčovú krkovičku.
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Horúca bravčová krkovička fotorecept
Postup:
- V miske zmiešajte olivový olej, med, sójovú omáčku, cesnak, papriku, tymián, soľ a korenie. Vzniknutou marinádou potrite bravčovú krkovičku z každej strany. Nechajte ju odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu (alebo celú noc pre ešte lepšiu chuť).
- Rozohrejte rúru na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vložte marinovanú krkovičku na plech a pečte ju v rúre asi 30 – 40 minút, prípadne až kým nezmäkne a nezíská peknú zlatohnedú farbu.
- Po upečení nechajte krkovičku chvíľu odpočívať, aby sa mäso predošlo.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa chuti. Môže to byť napríklad zemiaková kaša, opekané zemiaky alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibuľa
- 2 čajové lyžičky údenej papriky
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička rímskej rasce
- 200 ml vývaru alebo vody
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 čajová lyžička chili prášku (voliteľné, podľa chuti)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčovú krkovičku opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju nakrájame na hrubšie plátky (asi 3 cm).
-
Ochutenie: V miske zmiešame soľ, čierne korenie, údenú papriku, rímsku rascu a chili prášok (ak používate). Touto zmesou dôkladne potrieme plátky krkovičky z oboch strán.
-
Smaženie: Na panvici si zohrejeme olej na strednej teplote. Plátky krkovičky orestujeme po oboch stranách dozlatista (asi 3-4 minúty z každej strany). Potom ich vyberieme z panvice a odložíme na tanier.
-
Cibuľa a cesnak: Na tej istej panvici pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko popražíme, kým nezavonia (asi 30 sekúnd).
-
Dusenie: K osmaženej cibuli a cesnaku pridáme plátky krkovičky späť do panvice a zalejeme ich vývarom alebo vodou. Prikryjeme pokrievkou a dusíme na nízkej teplote asi 1-1,5 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké.
-
Podávanie: Po uvarení krkovičku vyberieme na tanier a necháme chvíľu oddýchnuť. Nakrájame na tenké plátky a podávame s omáčkou z panvice. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Podávanie:
Horúcu bravčovú krkovičku môžeme podávať s prílohami ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Takisto skvele chutí so dusenou zeleninou alebo šalátom.
Dobrú chuť!