Bravčová pečienka na víne

Recept na bravčovú pečeň na červenom víne:

  • 500 g bravčovej pečene, nakrájanej na tenké plátky
  • 2 cibule, narezané na jemné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa vlastného uváženia

Bravčová pečienka na červenom víne

Postup:

  1. Osoľte a okoreňte bravčovú pečeň z oboch strán.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
  3. Potom pridajte pečeň a z oboch strán ju opečte, kým získa krásnu hnedú farbu (približne 3-4 minúty z každej strany).
  4. Pečeň vyberte z panvice a odložte bokom.
  5. Do panvice nasypte múku a za stáleho miešania ju orestujte, kým nezačne hnednúť (asi 1 minútu).
  6. Pomaly prilievajte víno a nechajte ho zovrieť, aby sa alkohol vyparil.
  7. Pridajte hovädzí vývar, znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly vrieť, až jej konzistencia zhustne (asi 5-7 minút).
  8. Vráťte pečeň do panvice a nechajte ju v omáčke ešte povariť 2-3 minúty, aby sa prepekla.
  9. Servírujte s prílohou podľa vášho výberu, napríklad ryžou, zemiakovou kašou alebo cestovinami.

Prajem dobrú chuť!

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru (môže byť aj kurací alebo zeleninový)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvého)
  • 1 bobkový list
  • Zelenina na podávanie (napr. mrkva, petržlen, zemiaky)

Postup:

  1. Príprava pečienky: Umyte bravčovú pečienku a dôkladne osušte papierovou utierkou. Potom ju osolte a okoreňte čiernym korením.
  2. Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a maslo. Pridajte pečienku a opečte ju z každej strany, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte a preložte na tanier.
  3. Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridajte narezanú cibuľu a cesnak. Opekajte ich, kým nezískajú sklovitú textúru.
  4. Deglazovanie: Pridajte červené víno a nechajte ho zovrieť, aby sa odparila časť alkoholu. Dobre je aj škrabať dno panvice, aby sa uvoľnili chute.
  5. Dusené pečienky: Vráťte pečienku späť do panvice, pridajte vývar, tymián a bobkový list. Zakryte a nechajte jemne variť na nízkej teplote asi 1,5 hodiny, pokiaľ mäso nezmäkne.
  6. Podávanie: Po dokončení varenia vyberte pečienku z omáčky a nechajte ju chvíľu odpočívať. Omáčku môžete podľa potreby zahustiť a dochutiť.

Servírovanie: Nakrájajte bravčovú pečienku na plátky a podávajte so zeleninou, alebo s preferovanou prílohou (ryža, zemiaky, chlieb) a prelievajte omáčkou.

Tipy:

  • Podľa vlastnej chuti môžete pridať aj iné aromatické bylinky, ako napríklad šalviu alebo rozmarín.
  • Servírujte s dobre vychladeným červeným vínom.

Prajem chuť do jedla!

 

 

3)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2-3 mrkvy
  • 200 ml červeného vína
  • 250 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo masový)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžička rozmarínu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 bobkové listy

Postup:

Marinovaná krkovička so syrovou omáčkou

Marinovaná krkovička so syrovou omáčkou

Čítať viac »

  1. Príprava pečienky:

    • Bravčovú pečienku dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju krájame na hrubšie plátky alebo ju môžeme nechať celú, podľa preferencií.
  2. Vyprážanie:

    • V panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom orestujeme nakrájanú cibuľu do sklovita. Následne pridáme plátky cesnaku a krátko ich opražíme, aby sa uvoľnila ich aróma.
  3. Opekanie pečienky:

    • Na cibuľu pridáme nakrájanú pečienku a z každej strany ju osmažíme, až kým nezíska zlatohnedý povrch. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a všetko ešte chvíľu orestujeme.
  4. Přidanie vína a korenín:

    • Potom podusíme s červeným vínom. Necháme víno zredukovať, aby sa odstránila časť alkoholu a zostala nám len jeho chuť.
  5. Dusenie:

    • Po zredukovaní vína pridáme vývar, tymián, rozmarín, bobkové listy a dochutíme soľou a čiernym korením. Pokrievku zakryjeme a dusíme na slabom ohni približne 1-1,5 hodiny, v závislosti od veľkosti a hrúbky bravčovej pečienky.
  6. Podávanie:

    • Akonáhle je pečienka mäkká, podávame ju nakrájanú na plátky so omáčkou, ktorá sa vytvorila pri dusení. Ideálne je ju podávať s rôznymi prílohami, ako sú varené zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Juraj Sykora píše:

    Bravčovu pečienku mám hrozne rád,ked som ju vyskušal podľa tohto receptu mi hrozne zachutila.Som rad,že som natrafil na tento recept.