Marinovaná krkovička so syrovou omáčkou

Tu je recept na marinovanú krkovičku so syrovou omáčkou:

Suroviny:

  • 1 kg krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušenej bylinky provensálskeho typu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na syrovú omáčku budete potrebovať:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g syra (napríklad syr Gorgonzola, niva, alebo iný obľúbený syr)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Marinovaná krkovička so syrovou omáčkou

Postup:

  1. Krkovičku si očistíme od prebytočného tuku a nakrájame ju na rovnaké kúsky.
  2. V miske si pripravíme marinádu z nasekaného cesnaku, sójovej omáčky, olivového oleja, medu, horčice, mletej sladkej papriky, provensálskych byliniek, soli a čierneho korenia. Všetko dôkladne premiešame.
  3. Nakrájanú krkovičku dáme do veľkého misky a polejeme ju pripravenou marinádou. Necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke, ideálne však je nechať ju marinovať cez noc.
  4. Po marinovaní si pripravíme gril na strednú teplotu. Krkovičku grilujeme z oboch strán, až kým nie je pekne prepečená a mäso je šťavnaté a mäkké.
  5. Zatiaľ čo sa krkovička griluje, pripravíme syrovú omáčku. V hrnci si rozpustíme syr na miernom ohni, pridáme smotanu na šľahanie a jemne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Pridáme pretlačený cesnak a necháme omáčku zhustnúť za stáleho miešania.
  6. Hotovú omáčku podávame spolu s grilovanou krkovičkou. Táto kombinácia vytvára lahodnú kombináciu.
  7. Môžete podávať s grilovanými zeleninovými prísadami, zemiakovými hranolkami alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na marinádu:

  • 500 g bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti

Na syrovú omáčku:

  • 200 g syra (napríklad eidam alebo čedar)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica masla
  • 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Trochu čerstvého petržlenu na ozdobu (voliteľné)

Príprava:

  1. Marinovanie krkovičky:

    • V miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, sójovú omáčku, med, horčicu, sušený tymián, mleté čierne korenie a soľ.
    • Krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na plátky (asi 2-3 cm hrubé).
    • Plátky krkovičky ponorte do marinády a nechajte marinovať minimálne 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
  2. Pečenie krkovičky:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Marinovanú krkovičku položte na pekáč a pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, kým nie je mäso prepečené a zlatohnedé. Počas pečenia občas polievajte šťavou.
  3. Príprava syrovej omáčky:

    • V malom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni.
    • Pridajte nasekaný cesnak a krátko opečte, kým nezmäkne.
    • Znížte teplotu a pridajte smotanu na varenie. Miešajte, aby sa zohriata smotana nezrazila.
    • Postupne pridávajte nastrúhaný syr a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a omáčka nebude hladká.
    • Ochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
  4. Servírovanie:

    • Po upečení krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju pár minút oddýchnuť.
    • Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s teplou syrovou omáčkou.
    • Ozdobte čerstvým petržlenom (ak používate) a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu (napríklad pečené zemiaky alebo zeleninový šalát).

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *