Tu je recept na marinovanú krkovičku so syrovou omáčkou:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej bylinky provensálskeho typu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na syrovú omáčku budete potrebovať:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra (napríklad syr Gorgonzola, niva, alebo iný obľúbený syr)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Marinovaná krkovička so syrovou omáčkou
Postup:
- Krkovičku si očistíme od prebytočného tuku a nakrájame ju na rovnaké kúsky.
- V miske si pripravíme marinádu z nasekaného cesnaku, sójovej omáčky, olivového oleja, medu, horčice, mletej sladkej papriky, provensálskych byliniek, soli a čierneho korenia. Všetko dôkladne premiešame.
- Nakrájanú krkovičku dáme do veľkého misky a polejeme ju pripravenou marinádou. Necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke, ideálne však je nechať ju marinovať cez noc.
- Po marinovaní si pripravíme gril na strednú teplotu. Krkovičku grilujeme z oboch strán, až kým nie je pekne prepečená a mäso je šťavnaté a mäkké.
- Zatiaľ čo sa krkovička griluje, pripravíme syrovú omáčku. V hrnci si rozpustíme syr na miernom ohni, pridáme smotanu na šľahanie a jemne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Pridáme pretlačený cesnak a necháme omáčku zhustnúť za stáleho miešania.
- Hotovú omáčku podávame spolu s grilovanou krkovičkou. Táto kombinácia vytvára lahodnú kombináciu.
- Môžete podávať s grilovanými zeleninovými prísadami, zemiakovými hranolkami alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na marinádu:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Na syrovú omáčku:
- 200 g syra (napríklad eidam alebo čedar)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 lyžica masla
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Trochu čerstvého petržlenu na ozdobu (voliteľné)
Príprava:
-
Marinovanie krkovičky:
- V miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, sójovú omáčku, med, horčicu, sušený tymián, mleté čierne korenie a soľ.
- Krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na plátky (asi 2-3 cm hrubé).
- Plátky krkovičky ponorte do marinády a nechajte marinovať minimálne 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
-
Pečenie krkovičky:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Marinovanú krkovičku položte na pekáč a pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, kým nie je mäso prepečené a zlatohnedé. Počas pečenia občas polievajte šťavou.
-
Príprava syrovej omáčky:
- V malom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni.
- Pridajte nasekaný cesnak a krátko opečte, kým nezmäkne.
- Znížte teplotu a pridajte smotanu na varenie. Miešajte, aby sa zohriata smotana nezrazila.
- Postupne pridávajte nastrúhaný syr a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a omáčka nebude hladká.
- Ochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie:
- Po upečení krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju pár minút oddýchnuť.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s teplou syrovou omáčkou.
- Ozdobte čerstvým petržlenom (ak používate) a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu (napríklad pečené zemiaky alebo zeleninový šalát).
Dobrú chuť!