Bravčové karé patrí medzi obľúbené výbery mnohých nadšencov mäsa. Jeho nežná chuť a šťavnatá textúra ho predurčujú na prípravu rozličných chutných pokrmov.
V nasledujúcom texte sa budeme sústreďovať na spôsob, akým pripraviť bravčové karé roštenkovým štýlom. Tento recept je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú čerstvý prístup k príprave tejto obľúbenej časti bravčového mäsa.
Poďme sa teda pustiť do varenia tohto vynikajúceho jedla, ktoré iste osloví vaše chuťové poháriky a prinesie k vášmu stolu novú chuťovú dimenziu.
Recept 1: Bravčové karé po roštenkovom spôsobe s dusenou zeleninkou
Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 zeler
– 200ml zeleninového vývaru
– 2 lyžice horčice
– 1 lyžica sójovej omáčky
– soľ, čierne korenie
Postup:
1) Bravčové karé dôkladne umyjeme, osušíme a očistíme. Následne ho nakrájame na 4 rovnomerne hrubé plátky, ktoré posypeme soľou a čiernym korením z oboch strán.
2) Na panvici zohrejeme olej a opražíme plátky karé, až kým nie sú zlatisté z oboch strán. Potom ich prenesieme do zapekacej misy.
3) Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno po očistení. Mrkvu, petržlen a zeler nakrájame na menšie kusy po ich očistení.
4) Na panvici po opečení mäsa speníme nasekanú cibuľu a cesnak, následne pridáme koreňovú zeleninu a necháme ju chvíľu podusiť.
5) Do zmesi pridáme vývar, horčicu a sójovú omáčku. Všetko poriadne premiešame a potom prelejeme k mäsu do zapekacej misy.
6) Prikryjeme zapekaciu misu alobalom a umiestnime do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme asi 1 hodinu, až kým nie je mäso dostatočne jemné.
7) Hotové bravčové karé po roštenkovom štýle podávame so dusenou zeleninou. Ako prílohu môžeme zvoliť varené zemiaky, ryžu alebo čerstvý chlieb.
Výhody receptu:
– Bravčové karé je chutné a šťavnaté mäso, ktoré si uchováva svoju nežnosť aj pri dlhšom pečení.
– Kombinácia dusenia a pečenia poskytuje mäsu intenzívnu chuť a arómu.
– Dusená zelenina je zdravou a chutnou prílohou, ktorá skvele dopĺňa chuť mäsa.
– Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsený kuchár.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 450 kcal.
2) Bravčové karé roštenkového štýlu s hubovou omáčkou
Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 300g húb (šampiňóny, hliva ustricová, shiitake)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200ml smotany na varenie
– 100ml vody
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ, čierne korenie
Postup:
1) Bravčové karé očistíme a umyjeme, potom osušíme. Nakrájame ho na 4 rovnomerne hrubé plátky a posolíme a okoreníme čiernym korením z oboch strán.
2) Na panvici rozohrejeme olej a opražíme plátky karé zo všetkých strán až do zlatista. Potom ich prenesieme na tanier a prikryjeme pre udržanie teploty.
3) Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak tiež očistíme a nakrájame na jemno.
4) Na panvici, kde sme opekali mäso, speníme nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané huby a rastlinné hladíme ich asi 5 minút.
5) K hubám pridáme múku a za stáleho miešania ju na chvíľu opečieme. Postupne prilievame vodu a smotanu na varenie, pričom neustále miešame, aby sa pré vznikali hrudky.
6) Omáčku ochutíme sušeným tymianom, soľou a čiernym korením. Varíme na jemnom ohni asi 10 minút, alebo kým nezhustne.
7) Opečené plátky bravčového karé ponoríme do omáčky a necháme ich tam ešte pár minút prejsť.
8) Hotové bravčové karé s hubovou omáčkou podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami.
Výhody receptu:
– Hubová omáčka pridáva mäsu výraznú arómu a chuť.
– Smotana zjemňuje omáčku a robí ju krémovou.
– Tento recept je vhodný aj na slávnostné príležitosti, ako je nedeľný obed.
– Príprava je rýchla a nenáročná.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 500 kcal.
Recept 3: Bravčové karé po roštenkovom spôsobom s grilovanou zeleninou
Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 2 cukety
– 2 baklažány
– 2 červené papriky
– 1 červená cibuľa
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice balzamikového octu
– 1 lyžica medu
– čerstvé bylinky (tymian, rozmarín)soľ, čierne korenie
Postup:
1) Bravčové karé dôkladne očistíme, umyjeme a osušíme. Následne ho rozkrájame na 4 plátky rovnakej hrúbky. Každý kus z oboch strán osolíme a posypeme čiernym korením.
2) Cukety, baklažány a papriky umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na hrubšie kolieska.
3) Všetku zeleninovú zmes presunieme do misy, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovým octom a potrieme medom. Pridáme nasekané čerstvé bylinky, soľ a čierne korenie a všetko dôkladne premiešame.
4) Zeleninu rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a presunieme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme približne 20-25 minút, kým nie je mäkká a ľahko zakrpatená.
5) Medzitým na grile alebo panvici s troškou oleja opečieme plátky bravčového karé z oboch strán do zlatistého sfarbenia.
6) Opečené mäso podávame s grilovanou zeleninou a k tomu môžeme servírovať pečené zemiaky alebo čerstvý chlieb.
Výhody receptu:
– Grilovaná zelenina predstavuje zdravú a chutnú prílohu k mäsu.
– Balzamikový ocot a med pridávajú zelenine lahodnú sladkokyslú príchuť, ktorá skvele dopĺňa bravčové mäso.
– Tento recept sa hodí aj na letné grilovačky.
– Príprava je jednoduchá a rýchla.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 400 kcal.
Recept 4: Bravčové karé na spôsob roštenky s brusnicovou omáčkou
Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 200g brusníc (môžu byť čerstvé alebo mrazené)
– 100ml vody
– 50g cukru
– 1 lyžica škrobu
– 1 lyžica citrónovej šťavy
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ, čierne korenie
Postup:
1) Bravčové karé dôkladne očistíme, umyjeme a osušíme. Rozkrojíme ho na 4 plátky rovnakej hrúbky. Každý kus osolíme a posypeme čiernym korením.
2) Na panvici zahrejeme olej a plátky karé opečieme z oboch strán dozlatista. Opečené mäso presunieme na tanier a prikryjeme, aby zostalo teplé.
3) V hrnci zmiešame brusnice, vodu a cukor. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút, kým brusnice nevydania šťavu.
4) V miske rozmiešame škrob s trochou vody a pridáme do brusnicovej omáčky. Za neustáleho miešania varíme ešte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne.
5) Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, sušeným tymianom, soľou a čiernym korením.
6) Opečené plátky bravčového karé polejeme brusnicovou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo knedľou.
Výhody receptu:
– Brusnicová omáčka prináša mäsu sladkokyslú chuť a atraktívnu farbu.
– Tento recept je ideálny aj na slávnostné príležitosti, ako je vianočný stôl.
– Brusnice sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, a tým pozitívne vplývajú na zdravie.
– Príprava je nenáročná a zvládne ju aj začiatočník.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 450 kcal.
Záver (95 slov):
Dúfame, že tieto štyri recepty na prípravu bravčového karé na spôsob roštenky vás inšpirovali a tešíte sa na ich vyskúšanie. Každý z nich má svoje jedinečné čaro a ponúka nové chute a arómy vo vašej kuchyni. Či si vyberiete dusenú zeleninu, hubovú omáčku, grilovanú zeleninu alebo brusnicovú omáčku, určite nebudete ľutovať. Bravčové karé si zachová svoju šťavnatosť a jemnosť, a v kombinácii s týmito prílohami vytvorí skvelé jedlo pre vás a vašich najbližších. Tak sa neváhajte pustiť do varenia. Dobrú chuť!