Bravčové karé na spôsob roštenky

Bravčové karé patrí medzi obľúbené výbery mnohých nadšencov mäsa. Jeho nežná chuť a šťavnatá textúra ho predurčujú na prípravu rozličných chutných pokrmov.

V nasledujúcom texte sa budeme sústreďovať na spôsob, akým pripraviť bravčové karé roštenkovým štýlom. Tento recept je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú čerstvý prístup k príprave tejto obľúbenej časti bravčového mäsa.

Poďme sa teda pustiť do varenia tohto vynikajúceho jedla, ktoré iste osloví vaše chuťové poháriky a prinesie k vášmu stolu novú chuťovú dimenziu.

Recept 1: Bravčové karé po roštenkovom spôsobe s dusenou zeleninkou

Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 zeler
– 200ml zeleninového vývaru
– 2 lyžice horčice
– 1 lyžica sójovej omáčky
– soľ, čierne korenie

Postup:
1) Bravčové karé dôkladne umyjeme, osušíme a očistíme. Následne ho nakrájame na 4 rovnomerne hrubé plátky, ktoré posypeme soľou a čiernym korením z oboch strán.

2) Na panvici zohrejeme olej a opražíme plátky karé, až kým nie sú zlatisté z oboch strán. Potom ich prenesieme do zapekacej misy.

3) Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno po očistení. Mrkvu, petržlen a zeler nakrájame na menšie kusy po ich očistení.

4) Na panvici po opečení mäsa speníme nasekanú cibuľu a cesnak, následne pridáme koreňovú zeleninu a necháme ju chvíľu podusiť.

5) Do zmesi pridáme vývar, horčicu a sójovú omáčku. Všetko poriadne premiešame a potom prelejeme k mäsu do zapekacej misy.

6) Prikryjeme zapekaciu misu alobalom a umiestnime do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme asi 1 hodinu, až kým nie je mäso dostatočne jemné.

7) Hotové bravčové karé po roštenkovom štýle podávame so dusenou zeleninou. Ako prílohu môžeme zvoliť varené zemiaky, ryžu alebo čerstvý chlieb.

Výhody receptu:
– Bravčové karé je chutné a šťavnaté mäso, ktoré si uchováva svoju nežnosť aj pri dlhšom pečení.
– Kombinácia dusenia a pečenia poskytuje mäsu intenzívnu chuť a arómu.
– Dusená zelenina je zdravou a chutnou prílohou, ktorá skvele dopĺňa chuť mäsa.
– Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsený kuchár.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 450 kcal.

 

Bravčové karé na spôsob roštenky - 2

2) Bravčové karé roštenkového štýlu s hubovou omáčkou

Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 300g húb (šampiňóny, hliva ustricová, shiitake)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200ml smotany na varenie
– 100ml vody
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ, čierne korenie

Postup:
1) Bravčové karé očistíme a umyjeme, potom osušíme. Nakrájame ho na 4 rovnomerne hrubé plátky a posolíme a okoreníme čiernym korením z oboch strán.

2) Na panvici rozohrejeme olej a opražíme plátky karé zo všetkých strán až do zlatista. Potom ich prenesieme na tanier a prikryjeme pre udržanie teploty.

3) Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak tiež očistíme a nakrájame na jemno.

4) Na panvici, kde sme opekali mäso, speníme nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané huby a rastlinné hladíme ich asi 5 minút.

5) K hubám pridáme múku a za stáleho miešania ju na chvíľu opečieme. Postupne prilievame vodu a smotanu na varenie, pričom neustále miešame, aby sa pré vznikali hrudky.

6) Omáčku ochutíme sušeným tymianom, soľou a čiernym korením. Varíme na jemnom ohni asi 10 minút, alebo kým nezhustne.

7) Opečené plátky bravčového karé ponoríme do omáčky a necháme ich tam ešte pár minút prejsť.

8) Hotové bravčové karé s hubovou omáčkou podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami.

Mrvancová polievka – Recept

Mrvancová polievka – Recept

Čítať viac »

Výhody receptu:
– Hubová omáčka pridáva mäsu výraznú arómu a chuť.
– Smotana zjemňuje omáčku a robí ju krémovou.
– Tento recept je vhodný aj na slávnostné príležitosti, ako je nedeľný obed.
– Príprava je rýchla a nenáročná.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 500 kcal.

Recept 3: Bravčové karé po roštenkovom spôsobom s grilovanou zeleninou

Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 2 cukety
– 2 baklažány
– 2 červené papriky
– 1 červená cibuľa
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice balzamikového octu
– 1 lyžica medu
– čerstvé bylinky (tymian, rozmarín)soľ, čierne korenie

Postup:
1) Bravčové karé dôkladne očistíme, umyjeme a osušíme. Následne ho rozkrájame na 4 plátky rovnakej hrúbky. Každý kus z oboch strán osolíme a posypeme čiernym korením.

2) Cukety, baklažány a papriky umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na hrubšie kolieska.

3) Všetku zeleninovú zmes presunieme do misy, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovým octom a potrieme medom. Pridáme nasekané čerstvé bylinky, soľ a čierne korenie a všetko dôkladne premiešame.

4) Zeleninu rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a presunieme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme približne 20-25 minút, kým nie je mäkká a ľahko zakrpatená.

5) Medzitým na grile alebo panvici s troškou oleja opečieme plátky bravčového karé z oboch strán do zlatistého sfarbenia.

6) Opečené mäso podávame s grilovanou zeleninou a k tomu môžeme servírovať pečené zemiaky alebo čerstvý chlieb.

Výhody receptu:
– Grilovaná zelenina predstavuje zdravú a chutnú prílohu k mäsu.
– Balzamikový ocot a med pridávajú zelenine lahodnú sladkokyslú príchuť, ktorá skvele dopĺňa bravčové mäso.
– Tento recept sa hodí aj na letné grilovačky.
– Príprava je jednoduchá a rýchla.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 400 kcal.

Zapekané cestoviny bez mäsa

Zapekané cestoviny bez mäsa

Čítať viac »

Recept 4: Bravčové karé na spôsob roštenky s brusnicovou omáčkou

Ingrediencie:
– 800g bravčového karé
– 2 lyžice oleja
– 200g brusníc (môžu byť čerstvé alebo mrazené)
– 100ml vody
– 50g cukru
– 1 lyžica škrobu
– 1 lyžica citrónovej šťavy
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ, čierne korenie

Postup:
1) Bravčové karé dôkladne očistíme, umyjeme a osušíme. Rozkrojíme ho na 4 plátky rovnakej hrúbky. Každý kus osolíme a posypeme čiernym korením.

2) Na panvici zahrejeme olej a plátky karé opečieme z oboch strán dozlatista. Opečené mäso presunieme na tanier a prikryjeme, aby zostalo teplé.

3) V hrnci zmiešame brusnice, vodu a cukor. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút, kým brusnice nevydania šťavu.

4) V miske rozmiešame škrob s trochou vody a pridáme do brusnicovej omáčky. Za neustáleho miešania varíme ešte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne.

5) Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, sušeným tymianom, soľou a čiernym korením.

6) Opečené plátky bravčového karé polejeme brusnicovou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo knedľou.

Výhody receptu:
– Brusnicová omáčka prináša mäsu sladkokyslú chuť a atraktívnu farbu.
– Tento recept je ideálny aj na slávnostné príležitosti, ako je vianočný stôl.
– Brusnice sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, a tým pozitívne vplývajú na zdravie.
– Príprava je nenáročná a zvládne ju aj začiatočník.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 450 kcal.

Záver (95 slov):
Dúfame, že tieto štyri recepty na prípravu bravčového karé na spôsob roštenky vás inšpirovali a tešíte sa na ich vyskúšanie. Každý z nich má svoje jedinečné čaro a ponúka nové chute a arómy vo vašej kuchyni. Či si vyberiete dusenú zeleninu, hubovú omáčku, grilovanú zeleninu alebo brusnicovú omáčku, určite nebudete ľutovať. Bravčové karé si zachová svoju šťavnatosť a jemnosť, a v kombinácii s týmito prílohami vytvorí skvelé jedlo pre vás a vašich najbližších. Tak sa neváhajte pustiť do varenia. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Kuchárik101 píše:

    Tento recept na bravčovú roštenku vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam tento víkend. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Ďakujem za skvelý tip a určite sa s rodinou podelím o výsledok!

  2. Radoslav123 píše:

    Mňam, bravčová roštenka vyzerá naozaj lákavo! Cítim sa hladný len pri pohľade na recept. Veľmi sa teším, že môžem pripraviť niečo také chutné. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. MiaMia píše:

    Wow, to vyzerá skvele! Nikdy som nerobila roštenku, ale tento recept je veľmi jasný a ľahký na pochopenie. Určite to skúsim a možno pozvem aj priateľov na večeru. Super tip!

  4. Svetlana90 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Bravčová roštenka je moja obľúbená a s touto prípravou ju chcem vyskúšať. Vždy je super mať nové nápady do kuchyne. Teším sa na výsledok!

  5. PeťoKuchár píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Veľa jednoduchých ingrediencií a jasný postup prípravy. Myslím si, že táto roštenka bude vynikajúca s ryžou. Teším sa, až ju pripravím!

  6. JanaSkvostná píše:

    Skvelý recept! Bravčová roštenka je vždy zábava pripraviť doma. Mám pocit, že táto kombinácia s cesnakom a cibuľou dodá jedlu krásnu chuť. Už sa neviem dočkať, kedy to urobím!

  7. BorisikDobreJedlo píše:

    Vyzerá to naozaj dobre! Príprava bravčovej roštenky bude pre mňa novinkou, ale s vašim návodom si verím, že to zvládnem bez problémov. Dám vedieť ako mi to išlo!

  8. "KreatívnyŠéfkuchár" píše:

    „Recept má všetko potrebné pre dokonalé jedlo! Rád varím pre rodinu a verím, že ich touto roštenkou poteším. Ďakujem za inšpiráciu; už sa teším na voňavé chvíle pri varení!“

  9. _LáskyplnáKuchyňa_ píše:

    „Bravčová roštenka znie ako ideálne jedlo na rodinnú večeru! Milujem variť nové veci a toto je perfektný spôsob ako ohromiť svojich blízkych dobrou večerou.“

  10. "VeselýZeleninový" píše:

    „Rád varím a tento recept ma oslovil svojou jednoduchosťou! Určite ho skúsim a prinesiem na obed do práce – všetci budú žiarliť na moju skvelú chuť!“

  11. Peťko123 píše:

    Tento recept na bravčovú roštenku je úplne skvelý! Určite ho vyskúšam, lebo mám rád jednoduché a chutné jedlá. Môžem si predstaviť, ako to voňalo, keď sa cibuľa a cesnak opražili. Dobrú chuť aj ostatným!

  12. MartaKucharka píše:

    Wow, bravčová roštenka vyzerá naozaj lákavo! Milujem recepty, ktoré sú jednoduché a rýchle na prípravu. Určite to urobím na víkendovú večeru. Ďakujem za zdieľanie tohto super receptu!

  13. JanoSmajlik píše:

    Toto je presne jedlo, ktoré mám rád! Znie to veľmi chutne a jednoducho sa to pripravuje. Určite vyskúšam aj s knedľami, lebo tie sú proste najlepšie. Ďakujem za inšpiráciu!

  14. ZuzkaPiekarka píše:

    Pravá klasika! Bravčová roštenka je vždy dobrá voľba. Mám rada kombináciu cibule a cesnaku, dodáva tomu úžasnú chuť. Nemôžem sa dočkať, kedy si ju pripravím doma pre rodinu.

  15. RoboChutnar píše:

    Tento recept je skvelý! Mám rád jednoduché jedlá s minimom surovín a maximálnou chuťou. Opečená cibuľa s cesnakom pridáva extra arómu. Už sa teším na večeru!

  16. KatkaKuchynka píše:

    To vyzerá fantasticky! Príprava bravčovej roštenky mi pripomína časy strávené s rodinou pri varení. Určite ho vyskúšam a podám s ryžou. Ďakujem za tento úžasný recept!

  17. MiloŠéfKuchár píše:

    „Dobrú chuť“ už nemôže byť lepší záver pre takýto výborný recept! Teším sa, že si môžem pripraviť niečo tak chutné a jednoduché. Dúfam, že aj ostatní budú mať radosť z varenia.

  18. "JankaŽrút" píše:

    „Bravčová roštenka? To je moja obľúbená pochúťka! Rada experimentujem v kuchyni a tento recept ma veľmi inšpiruje. Určite pridám vlastné korenie pre ešte väčšiu chuť.“

  19. "TomášVari" píše:

    „Tento recept má všetko, čo potrebujem: jednoduchosť a skvelé chute! Znie to ako ideálna večera po dlhom dni v práci. Teším sa na to opäť uvariť doma.“

  20. "LuluNafuk" píše:

    „Vynikajúci nápad na rodinné stretnutie! Bravčová roštenka nikdy nesklame, najmä keď ju podávame s knedľami. Opečený cesnak? To je lahôdka! Už teraz plánujem večeru.“