na menšie kusy, osolte a okoreňte. Na panvici zahrejte olej a mäso opražte zo všetkých strán do zlatista. Potom ho vyberte a odložte stranou.
Príprava knedle:
- Kombinovanie surovín: V mise dôkladne zmiešajte hladkú múku, soľ a cukor. Potom pridajte droždie (ak používate čerstvé droždie, najskôr ho rozpustite v teplom mlieku) a mlieko. Pridajte vajce a miešajte, až kým nezískate hladké cesto.
- Kysnutie: Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi 30-40 minút kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
- Varíme knedle: Po vykysnutí cesto prepracujte na hladké cesto a rozdeľte ho na 2-3 časti. Každú časť zabaľte do potravinovej fólie alebo gázy a varte v osolenej vode približne 20-25 minút. Po uvarení nechajte knedle trochu vychladnúť a nakoniec ich nakrájajte na plátky.
Servírovanie:
Na tanieri umiestnite porciu bravčového mäsa na smotane s omáčkou a vedľa pridajte nakrájané knedle. Ozdobiť môžete čerstvou petržlenovou vňaťou. Prajeme vám dobrú chuť!na menšie kocky (približne 2-3 cm). Osoľte a okoreňte čiernym korením a mletým kmínom.
- Pridajte bravčové mäso k cibuľovej zmesi a orestujte ho zo všetkých strán. Potom posypte múkou a dôkladne premiešajte. Pridajte sladkú papriku a znovu zamiešajte.
- Potom pridajte mäsový vývar a smotanu na varenie. Dobre premiešajte a varte na miernom ohni približne 30-40 minút, až kým mäso nebude mäkké.
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- Do suchých ingrediencií pridajte vajce a mlieko. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť hladké a jemné.
- Cesto rozdeľte na 2 časti a vytvarujte z nich valce. Zabaľte ich do potravinovej fólie alebo alobalu.
- V hrnci priveďte vodu do varu, osoľte ju a vložte zabalenej knedle. Varíme zhruba 20-25 minút na strednej teplote.
- Po uvarení knedľu vyberte, nechajte krátko vychladnúť a nakrájajte na plátky.
- Na tanier umiestnite plátok knedle, na ktorý rozložte porciu bravčového mäsa s omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Bravčové mäso na smotane s knedľou je jednoducho neodolateľné. Táto kombinácia plná chutí a textúr všetkých nadchne a vnukne vám pocit domova. Buďte si istí, že si tento recept zamilujete a stanete sa jeho vernými fanúšikmi. Dobrú chuť!
3) Bravčové mäso na smotane s knedľou

Ingrediencie:
Na bravčové mäso:
- 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička alebo plece)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- 2 polievkové lyžice múky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 2 polievkové lyžice oleja
Na knedľu:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného droždia)
- 150 ml mlieka
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Príprava mäsa:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso. Orestujte ho z každej strany do zlatista.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a pokračujte v dusení, až kým cibuľa nezmäkne.
- Posypte múkou a paprikou, premiešajte a nechajte chvíľu restovať.
- Zalejte vývarom a varte na miernom ohni asi 30 minút, kým mäso nezmäkne.
- Nakoniec pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Nechajte variť ešte 5 minút, aby sa omáčka spojila.
- Príprava knedle:
- V miske si pripravte vlažné mlieko a rozpusťte v ňom droždie. Nechajte 10 minút postáť, aby sa droždie aktivovalo.
- Do veľkej misy preosiaty múku, pridajte vajce, soľ a aktivované droždie. Vymiešajte cesto, až kým nebude hladké a elastické.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto spracujte a vytvarujte z neho valec. Umiestnite ho do hrnca s vriacou vodou a varte asi 20-25 minút (pridaním vody na kôrku dosiahnete hladký povrch).
- Servírujte hotové bravčové mäso na smotane s nakrájanou knedľou a omáčku štedro prelejte na vrch. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
- K tomu si pripravte aj kyslú kapustu alebo uhorkový šalát, čím jedlu dodáte sviežosť.
Dúfame, že si vychutnáte toto lahodné jedlo. Dobrú chuť!
Prečo sa oplatí pripraviť bravčové mäso na smotane s knedľou?
Toto tradičné jedlo ponúka množstvo výhod a pozitívnych aspektov. Tu sú niektoré dôvody, prečo by ste ho mali spraviť:
- Výborné a srdcové jedlo: Bravčové mäso na smotane je známe pre svoju bohatú a krémovitú chuť, ktorá poteší každého milovníka tradičnej slovenskej kuchyne.
- Jednoduchá príprava: Napriek tomu, že môže vyžadovať niektoré zložitejšie kroky, väčšina receptov nie je náročná a dokáže ju zvládnuť aj začiatočník v kuchyni.
- Variabilita: Môžete si prispôsobiť recept podľa svojich preferencií, pridať koreniny, zeleninu či bylinky pre rôzne varianty.
- Nutričné výhody: Bravčové mäso je výborným zdrojom bielkovín, železa a ďalších živín. Spolu so smotanou a knedľou máte vyvážené jedlo.
- Ideálne na rodinné akcie: Toto jedlo je veľmi obľúbené na rodinné stretnutia a oslavy, pretože poteší väčšinu hostí a dobre sa servíruje v hojnosti.
- Tradičný recept: Príprava tohto pokrmu vás spojí s kultúrou a tradíciami Slovenska, čo je vždy prínosom.
- Možnosť predprípravy: Bravčové mäso na smotane je skvelé na ohrievanie, takže ho môžete pripraviť vopred a len pred podávaním ho zohriat.
Celkovo je bravčové mäso na smotane s knedľou vynikajúcou voľbou, ak hľadáte chutné, výživné a tradičné jedlo.