Bravčové mäso na smotane s knedľou

Bravčové mäso na smotane s knedľou je jedným z najobľúbenejších a najchutnejších jedál slovenskej kuchyne. Jeho jemná a krémová textúra sa výborne dopĺňa s domácou knedľou, čím vytvára jedinečný gastronomický zážitok.

Toto jedlo si nájde miesto na vašom stole počas rodinnej oslavy alebo víkendového obeda, pričom všetkých osloví bohatou chuťou a arómou.

Ingrediencie:
Na bravčové mäso:

  • 500 g bravčového karé (alebo pliecka)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na varenie
  • 200 ml vývaru (môže byť aj z bujónu)
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Majoránka alebo tymián (podľa chuti)

Na knedľu:

  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka droždia (čerstvého alebo 7 g sušeného)
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 1 lyžička cukru

Príprava bravčového mäsa:

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso umyjeme, osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme olej a na ňom mäso opečieme zo všetkých strán dozlatista. Potom ho vyberieme a dáme nabok.
  2. Cibula a cesnak: Na tej istej panvici na strednom ohni speníme nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridáme pretlačený cesnak a zmiešame, aby sa spojili chute.
  3. Podlievanie: K cibuľke a cesnaku pridáme mletú papriku a krátko ju opražíme. Následne vložíme späť opečené mäso, podlejeme vývarom a okoreníme majoránkou, soľou a čiernym korením. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nezmäkne.
  4. Zahustenie omáčky: Po upečení mäsa pridáme smotanu na varenie, premiešame a necháme krátko povariť, aby sa omáčka zahustila. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

Príprava knedle:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme droždie (ak používame čerstvé, najskôr ho rozpustíme v teplom mlieku) a mlieko. Pridáme vajce a miešame, kým nevytvoríme hladké cesto.
  2. Kysnutie cesta: Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30-40 minút, kým sa zdvojnásobí.
  3. Varíme knedle: Po vykysnutí cesto vypracujeme na jemné cesto a rozdelíme ho na 2-3 časti. Každú časť zabalíme do potravinovej fólie alebo gázy a varíme v osolenej vody asi 20-25 minút. Po uvarení necháme knedle trochu vychladnúť a následne ich nakrájame na plátky.

Servírovanie:

Na tanier naservírujte porciu bravčového mäsa na smotane s omáčkou a vedľa pridajte nakrájané knedle. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

2) Bravčové mäso na smotane s knedľou

Bravčové mäso na smotane s knedľou - 2
Bravčové mäso na smotane s knedľou – 2

Ingrediencie
Na bravčové mäso:

  • 500 g bravčového karé
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml mäsového vývaru (môže byť aj z bujónu)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica múky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • Mletý kmín (podľa chuti)

Na knedľu:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 125 ml mlieka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Príprava mäsa:
    • Bravčové karé umyte a nakrájajte na menšie kocky (asi 2-3 cm). Osoľte a okoreňte čiernym korením a mletým kmínom.
    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Smažte do zlato-hneda, potom pridajte na plátky nakrájaný cesnak a chvíľu restujte.
  2. Dusenie mäsa:
    • Pridajte bravčové mäso k cibuľovej zmesi a orestujte ho zo všetkých strán. Potom posypte múkou a zamiešajte. Pridajte sladkú papriku a premiešajte.
    • Následne pridajte mäsový vývar a smotanu na varenie. Dobre premiešajte a nechajte variť na slabom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nie je mäkké.
  3. Príprava knedle:
    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
    • Do suchých ingrediencií pridajte vajce a mlieko. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť hladké a jemné.
    • Cesto rozdelte na 2 časti a vytvarujte z nich valce. Zabaľte do potravinovej fólie alebo alobalu.
  4. Varíme knedľu:
    • V hrnci priveďte vodu do varu, osoľte ju a vložte zabalenej knedle. Varíme asi 20-25 minút na strednej teplote.
    • Po uvarení knedľu vyberte, nechajte chvíľu vychladnúť a nakrájajte na plátky.
  5. Servírovanie:
    • Na tanier položte plátok knedle, na neho rozložte porciu bravčového mäsa s omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver

Bravčové mäso na smotane s knedľou je jednoducho neodolateľné. Táto kombinácia plná chutí a textúr všetkých nadchne a vnukne vám pocit domova. Buďte si istí, že si tento recept zamilujete a stanete sa jeho vernými fanúšikmi. Dobrú chuť!

 

3) Bravčové mäso na smotane s knedľou

Bravčové mäso na smotane s knedľou - 3
Bravčové mäso na smotane s knedľou – 3

Ingrediencie:
Na bravčové mäso:

  • 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička alebo plece)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 2 polievkové lyžice múky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 2 polievkové lyžice oleja

Na knedľu:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného droždia)
  • 150 ml mlieka
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava mäsa:
    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso. Orestujte ho z každej strany do zlatista.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a pokračujte v dusení, až kým cibuľa nezmäkne.
    • Posypte múkou a paprikou, premiešajte a nechajte chvíľu restovať.
    • Zalejte vývarom a varte na miernom ohni asi 30 minút, kým mäso nezmäkne.
    • Nakoniec pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Nechajte variť ešte 5 minút, aby sa omáčka spojila.
  2. Príprava knedle:
    • V miske si pripravte vlažné mlieko a rozpusťte v ňom droždie. Nechajte 10 minút postáť, aby sa droždie aktivovalo.
    • Do veľkej misy preosiaty múku, pridajte vajce, soľ a aktivované droždie. Vymiešajte cesto, až kým nebude hladké a elastické.
    • Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
    • Po vykysnutí cesto vypracujte a vytvarujte z neho valec. Umiestnite ho do hrnca s vriacou vodou a varte asi 20-25 minút (kôrku môžeme poľať vodou, aby bol povrch hladký).
  3. Podávanie:
    • Hotové bravčové mäso na smotane podávajte s nakrájanou knedľou a omáčku hojne polievajte na vrch. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
    • Pripravte si k tomu aj kyslú kapustu alebo uhorkový šalát, aby ste jedlu dodali sviežosť.

Dúfame, že si na tomto chutnom jedle pochutnáte. Bon appétit!

 

Prečo si pripraviť bravčové mäso na smotane s knedľou?

Klasické jedlo, ktoré má mnoho výhod a pozitívnych aspektov. Tu sú niektoré dôvody, prečo sa oplatí ho pripraviť:

  1. Chutné a srdcové jedlo: Bravčové mäso na smotane je známe svojou bohatou a krémovou chuťou, ktorá je pochúťkou pre milovníkov klasickej slovenskej kuchyne.
  2. Jednoduchosť prípravy: Aj keď môže vyžadovať niektoré časovo náročnejšie kroky, väčšina receptov nie je zložitá a môže ju zvládnuť aj začínajúci kuchár.
  3. Variabilita: Môžete si upraviť recept podľa vlastnej chuti, pridať koreniny, zeleninu alebo bylinky, aby ste dosiahli rôzne variácie.
  4. Výživná hodnota: Bravčové mäso je dobrým zdrojom bielkovín, železa a ďalších živín. Ak ho pripravíte so smotanou a podávate s knedľou, získate vyvážené jedlo.
  5. Skvelé na rodinné oslavy: Toto jedlo je obľúbené na rodinné stretnutia a oslavy, pretože zvyčajne chutí takmer každému a dobre sa podáva v množstve.
  6. Tradičný recept: Príprava tohto jedla vás môže spojiť s kultúrou a tradíciami Slovenska, čo je vždy výhodou.
  7. Možnosť prípravy vopred: Bravčové mäso na smotane sa dobre zohrieva, takže ho môžete pripraviť vopred a len ohriať pred podávaním.

Celkovo je bravčové mäso na smotane s knedľou skvelou voľbou, ak hľadáte chutné, výživné a tradičné jedlo.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *