Bravčové mäso na smotane so zeleninou

Bravčová zmes na smotane so zeleninou patrí medzi tradičné a veľmi obľúbené slovenské gastronomické pokrmy. Tento delikát pozostáva z lahodnej a krémovej smotanovej omáčky, v ktorej sa skvele kombinuje chuť succulent bravčového mäsa a čerstvej zeleniny.

Vďaka svojej nenáročnosti a zároveň jedinečnej chuti je tento pokrm ideálny na každodenné stolovanie, ale výborne sa hodí aj na slávnostné rodinné akcie či stretnutia s priateľmi.

Nemáte sa čoho obávať, bez ohľadu na dôvod, bravčová zmes na smotane so zeleninou určite poteší vaše chuťové poháriky a naplní váš domov úžasnou arómou domácej kuchyne.

Recept:

Ingrediencie:
– 800 g bravčového mäsa (ideálne karé alebo pliec)
– 2 väčšie cibule
– 2 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 kaleráb (podľa chuti)
– 200 g šampiňónov
– 2 bobkové listy
– nové korenie
– celé čierne korenie
– soľ
– mleté čierne korenie
– 200 ml smotany na varenie
– 2 polievkové lyžice hladkej múky
– olej na opekanie

Postup:

1. Bravčové mäso nakrájajte na kocky a osmažte na oleji na panvici, kým nezíska zlatistú farbu zo všetkých strán.
2. Pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu (cibule, mrkvy, petržlen, kaleráb) k mäsu a krátko ju opražte spolu s ním.
3. Zalejte vodou tak, aby bola zelenina a mäso ponorené, a ochuťte bobkovým listom, novým korením, celým čiernym korením a soľou podľa chuti.
4. Prikryté duste približne hodinu, až kým mäso a zelenina nezmäknú.
5. Šampiňóny nakrájajte na plátky a takto ich pridajte k mäsu asi 15 minút pred ukončením varenia.
6. Na záver zahustite zmes smotanovou zápražkou: zmiešajte múku so smotanou a za neustáleho miešania ju prilejte do hrnca. Nechajte krátko previesť a prípadne dochuťte podľa potreby.
7. Podávajte bravčové mäso na smotane so zeleninou s čerstvým pečivom alebo domácimi haluškami.

Dobrú chuť!

Bravčová zmes na smotane so zeleninou-2

2) Bravčová zmes na smotane so zeleninou

  • 600 g bravčového mäsa (plátky alebo nakrájané kúsky)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, narezané na kolieska
  • 1 paprika (akákoľvek farba), nakrájaná na kúsky
  • 200 g hrášku (môže byť čerstvý alebo mrazený)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie na dochutenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
  1. Pripravte si všetky suroviny, medzi ktoré patrí 600 g bravčového mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 1 paprika, 200 g hrášku, 200 ml smotany na varenie a 2 lyžice olivového oleja.
  2. Dochutnite bravčové mäso soľou a čiernym korením podľa svojho vkusu.
  3. Na strednom ohni rozohrejte 2 lyžice olivového oleja vo väčšej panvici.
  4. Opečte mäso na oleji, až kým získa zlato-hnedú farbu. Potom ho vyberte z panvice a odložte nabok.
  5. Do panvice pridajte jemne nasekanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Následne pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho približne 1 minútu, kým nezačne voňať.
  6. Do panvice pridajte nakrájané mrkvy a papriku. Pokračujte v miešaní a opakovaní varenia zeleniny asi 5 minút, kým sa zmäkne.
  7. Pridajte hrášok a 200 ml smotany na varenie do panvice. Dobre premiešajte a nechajte zeleninu variť približne 5-7 minút, kým sa smotana zohreje a omáčka zhustne.
  8. Vráťte plátky alebo kúsky bravčového mäsa späť do panvice s omáčkou. Premiešajte a nechajte mierne prehriať. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
  9. Pred servírovaním môžete ozdobiť jedlo čerstvou petržlenovou vňaťou.
  10. Podávajte horúce a kombinujte s cestovinami, ryžou alebo pečenými zemiakmi.

Tento postup by mal znamenať vytvorenie lahodného jedla s bravčovým mäsom v smotanovej omáčke a pestrou zeleninou. Dúfam, že vám tento návod vyhovuje. Dobrú chuť!

Pravá držková polievka

Pravá držková polievka

Čítať viac »

 

3)

Bravčové mäso v smotanovej omáčke so zeleninou predstavuje klasický pokrm, ktorý okúzli každého zarytého fanúšika chutného jedla. Tento recept spája jemné bravčové mäso s bohatou krémovou omáčkou a čerstvou zeleninou, čím vzniká mimoriadne lahodný pokrm. Pozrime sa na potrebné suroviny a postup, aby ste mohli pripraviť tento vynikajúci obed pre rodinu alebo priateľov.

Koľko kj má granadír?

Koľko kj má granadír?

Čítať viac »

Potrebné suroviny

Na prípravu bravčového mäsa v smotane so zeleninou si pripravte nasledujúce suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (môže byť stehno alebo plece)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa osobnej preferencie
  • olej na opekanie
  • čerstvé bylinky na ozdobu (napríklad petržlenová vňať)

Postup Prípravy

Začnite tým, že bravčové mäso pokrájate na menšie kocky. Na panvici si rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu, až kým nezmení farbu na priehľadnú. Pridajte bravčové mäso a pečte ho zo všetkých strán, kým nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Potom pridajte na malé kúsky nakrájanú mrkvu a papriku spolu s nasekaným cesnakom. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu variť.

Následne pridajte smotanu na varenie, osolte a okoreňte podľa vkusu. Nechajte pokrm variť na miernom ohni približne 20 minút, kým sa mäso a zelenina nezmäknú a omáčka nezhustne. Po uplynutí tejto doby podávajte horúce, posypané čerstvými bylinkami.

Tento recept na bravčové mäso v smotanovej omáčke so zeleninou je nielen chutný, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. Určite poteší každého, kto si chce dopriať niečo zvláštne. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Rozalia Holubova píše:

    Recept znie veľmi chutne, určite ho vyskúšam.

  2. Richard Popovicova píše:

    Veľmi dobrý recept, ľahko pochopiteľný aj pre začiatočníkov v kuchári.

  3. Krajciova Sona píše:

    Tento recept ma potešil, zdá sa byť jednoduchý na prípravu a chutný.