Bravčové mäso na šťave so zeleninou je obľúbené tradičné slovenské jedlo, ktoré láka svojou chuťou a vôňou. Je to také jednoduché a pritom tak chutné jedlo, ktoré si zamilujete od prvej lyžice. Toto jedlo je perfektnou voľbou na obohatenie vášho jedálnička o niečo lahodné a výdatné.
Recept:
Suroviny:
– 800 g bravčového mäsa (najlepšie pliecko alebo karé)
– 2 väčšie cibule
– 3 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 koreňová zelenina (napr. kaleráb alebo zelená petržlenová vňať)
– soľ
– čierne korenie
– bobkový list
– nové korenie
– rastlinný olej
Postup:
1. Bravčové mäso nakrájajte na porcie a opečte ho na oleji zo všetkých strán, aby sa vytvorila krásna opečená kôrka.
2. Opečené mäso vyložte do hrnca a podlejte ho vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso prikryté do polovice.
3. Očistenú zeleninu (cibule, mrkvy, petržlen a koreňovú zeleninu) nakrájajte na väčšie kúsky a pridajte do hrnca k mäsu.
4. Pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
5. Prikryté hrniec nechajte variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťava hustá.
6. Počas varenia pravidelne miešajte a podľa potreby dolejte vodu alebo vývar, aby sa jedlo nepripalilo.
7. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Toto tradičné slovenské jedlo podávajte s čerstvým chlebom alebo domácimi haluškami. Dobrú chuť!
2) Bravčové mäso na šťave so zeleninou
- 500 g bravčového mäsa (hovädzie mäso alebo kurča môžete použiť tiež)
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zelené papriky, nakrájané na kúsky
- 2 paradajky, nakrájané na kúsky
- 200 g hrášku (môže byť čerstvý alebo mrazený)
- 2 lyžice oleja
- 500 ml hovädzieho vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Pripravte mäso: Nakrájte mäso na kúsky alebo plátky a osolte a okoreňte ho podľa chuti.
Zohrejte olej: Rozohrejte olej vo veľkej panvici na strednom ohni.
Opečte mäso na oleji, kým nezískate zlatohnedú farbu zo všetkých strán. Potom ho vyberte z panvice a nechajte stranou. Do panvice pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
Pridajte nakrájané mrkvy, zelené papriky a paradajky do panvice. Pokračujte v miešaní a opekaní zeleniny asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
Pridajte hrášok do panvice a premiešajte. Znížte teplotu a nechajte jedlo dusiť sa asi 20-30 minút, kým mäso a zelenina nie sú mäkké a šťava sa zredukuje.
Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Servírujte teplé a podávajte s chlebom alebo cestovinou. Tento recept vytvára chutné jedlo, ktoré spojuje mäso s čerstvou zeleninou v šťave. Je to výborná voľba pre zdravý a výživný obed alebo večeru. Dobrú chuť!
3)
Bravčové mäso na šťave so zeleninou je lahodný a pritom relatívne jednoduchý pokrm, ktorý si zamilujete. Tento recept si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti a rôznych druhov zeleniny. V nasledujúcich riadkoch vám ukážeme, ako si tento pokrm pripravíte od základov.
Ingrediencie potrebné na prípravu
Na prípravu bravčového mäsa na šťave so zeleninou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička)
- 2 stredné cibule
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo mäsový)
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
- bylinky na dochutenie (napr. majorán, tymián)
Postup prípravy pokrmu
1. Na začiatok si bravčové mäso umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Opekáme ich na panvici s trochou olivového oleja, kým nezískajú zlatistú farbu.
2. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a pridáme k mäsu. Opečieme spolu, kým cibuľa nezmäkne.
3. Pridáme nakrájanú mrkvu, červenú papriku a zemiaky. Všetku zeleninu na chvíľu osmažíme a potom zalejeme vývarom.
4. Dochutíme soľou, korením a bylinkami a varíme na strednej teplote približne 45 minút, kým sa mäso a zelenina nezmäknú.
5. Po uvarení podávame teplé, ideálne s čerstvým chlebom alebo knedľou. Takto pripravené bravčové mäso na šťave so zeleninou je vynikajúcim jedlom pre rodinné obedy alebo večere. Bon appétit!
Skvelý recept! Určite vyskúšam, veľmi sa mi páči, že je relatívne jednoduchý na prípravu a zdravý. Ďakujem za tip!
Tento recept vyzerá naozaj chutne a zdá sa byť veľmi jednoduchý na prípravu. Určite ho skúsim uvariť pre celú rodinu. Teším sa!
Takéto tradičné slovenské jedlá mám najradšej. Určite si tento recept vyskúšam, veľmi ma zaujal. Vďaka za inšpiráciu!
Skvelý recept, veľmi sa mi páči ako je jednoduchý na prípravu a zároveň chutný. Určite vyskúšam!
Tento recept je úžasný! Všetky suroviny sú ľahko dostupné a výsledok je skvelý. Teším sa, že ho vyskúšam.
Tento recept si zaslúži veľkú pochvalu. Veľmi ľahký na prípravu a výsledok je ohromujúci! Určite ho odporúčam.