Bravčové mäso na šťave so zeleninou

Bravčové mäso na šťave so zeleninou je obľúbené tradičné slovenské jedlo, ktoré láka svojou chuťou a vôňou. Je to také jednoduché a pritom tak chutné jedlo, ktoré si zamilujete od prvej lyžice. Toto jedlo je perfektnou voľbou na obohatenie vášho jedálnička o niečo lahodné a výdatné.

Recept:

Suroviny:
– 800 g bravčového mäsa (najlepšie pliecko alebo karé)
– 2 väčšie cibule
– 3 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 koreňová zelenina (napr. kaleráb alebo zelená petržlenová vňať)
– soľ
– čierne korenie
– bobkový list
– nové korenie
– rastlinný olej

Postup:
1. Bravčové mäso nakrájajte na porcie a opečte ho na oleji zo všetkých strán, aby sa vytvorila krásna opečená kôrka.
2. Opečené mäso vyložte do hrnca a podlejte ho vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso prikryté do polovice.
3. Očistenú zeleninu (cibule, mrkvy, petržlen a koreňovú zeleninu) nakrájajte na väčšie kúsky a pridajte do hrnca k mäsu.
4. Pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
5. Prikryté hrniec nechajte variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťava hustá.
6. Počas varenia pravidelne miešajte a podľa potreby dolejte vodu alebo vývar, aby sa jedlo nepripalilo.
7. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa chuti.

Toto tradičné slovenské jedlo podávajte s čerstvým chlebom alebo domácimi haluškami. Dobrú chuť!

 

 

 

Bravčové mäso na šťave so zeleninou
Bravčové mäso na šťave so zeleninou

2) Bravčové mäso na šťave so zeleninou

  • 500 g bravčového mäsa (hovädzie mäso alebo kurča môžete použiť tiež)
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 zelené papriky, nakrájané na kúsky
  • 2 paradajky, nakrájané na kúsky
  • 200 g hrášku (môže byť čerstvý alebo mrazený)
  • 2 lyžice oleja
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Pripravte mäso: Nakrájte mäso na kúsky alebo plátky a osolte a okoreňte ho podľa chuti.

Zohrejte olej: Rozohrejte olej vo veľkej panvici na strednom ohni.

Opečte mäso na oleji, kým nezískate zlatohnedú farbu zo všetkých strán. Potom ho vyberte z panvice a nechajte stranou. Do panvice pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho asi 1 minútu, kým nezačne voňať.

 

Pridajte nakrájané mrkvy, zelené papriky a paradajky do panvice. Pokračujte v miešaní a opekaní zeleniny asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.

Pridajte hrášok do panvice a premiešajte. Znížte teplotu a nechajte jedlo dusiť sa asi 20-30 minút, kým mäso a zelenina nie sú mäkké a šťava sa zredukuje.

Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Servírujte teplé a podávajte s chlebom alebo cestovinou. Tento recept vytvára chutné jedlo, ktoré spojuje mäso s čerstvou zeleninou v šťave. Je to výborná voľba pre zdravý a výživný obed alebo večeru. Dobrú chuť!

 

 

3)

Bravčové mäso na šťave so zeleninou je lahodný a pritom relatívne jednoduchý pokrm, ktorý si zamilujete. Tento recept si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti a rôznych druhov zeleniny. V nasledujúcich riadkoch vám ukážeme, ako si tento pokrm pripravíte od základov.

Ingrediencie potrebné na prípravu

Na prípravu bravčového mäsa na šťave so zeleninou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička)
  • 2 stredné cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 2 zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo mäsový)
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • bylinky na dochutenie (napr. majorán, tymián)

Postup prípravy pokrmu

1. Na začiatok si bravčové mäso umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Opekáme ich na panvici s trochou olivového oleja, kým nezískajú zlatistú farbu.

2. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a pridáme k mäsu. Opečieme spolu, kým cibuľa nezmäkne.

3. Pridáme nakrájanú mrkvu, červenú papriku a zemiaky. Všetku zeleninu na chvíľu osmažíme a potom zalejeme vývarom.

4. Dochutíme soľou, korením a bylinkami a varíme na strednej teplote približne 45 minút, kým sa mäso a zelenina nezmäknú.

5. Po uvarení podávame teplé, ideálne s čerstvým chlebom alebo knedľou. Takto pripravené bravčové mäso na šťave so zeleninou je vynikajúcim jedlom pre rodinné obedy alebo večere. Bon appétit!

Podobné príspevky

6 Komentárov

  1. Plskova Zelmira píše:

    Skvelý recept! Určite vyskúšam, veľmi sa mi páči, že je relatívne jednoduchý na prípravu a zdravý. Ďakujem za tip!

  2. Cyril69 píše:

    Tento recept vyzerá naozaj chutne a zdá sa byť veľmi jednoduchý na prípravu. Určite ho skúsim uvariť pre celú rodinu. Teším sa!

  3. Jmurarikova píše:

    Takéto tradičné slovenské jedlá mám najradšej. Určite si tento recept vyskúšam, veľmi ma zaujal. Vďaka za inšpiráciu!

  4. Pslobodova píše:

    Skvelý recept, veľmi sa mi páči ako je jednoduchý na prípravu a zároveň chutný. Určite vyskúšam!

  5. Gizela Pelikan píše:

    Tento recept je úžasný! Všetky suroviny sú ľahko dostupné a výsledok je skvelý. Teším sa, že ho vyskúšam.

  6. Ysimonovic píše:

    Tento recept si zaslúži veľkú pochvalu. Veľmi ľahký na prípravu a výsledok je ohromujúci! Určite ho odporúčam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *