Bravčové mäso na šťave so zeleninou je obľúbené tradičné slovenské jedlo, ktoré láka svojou chuťou a vôňou. Je to také jednoduché a pritom tak chutné jedlo, ktoré si zamilujete od prvej lyžice. Toto jedlo je perfektnou voľbou na obohatenie vášho jedálnička o niečo lahodné a výdatné.
Recept:
Suroviny:
– 800 g bravčového mäsa (najlepšie pliecko alebo karé)
– 2 väčšie cibule
– 3 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 koreňová zelenina (napr. kaleráb alebo zelená petržlenová vňať)
– soľ
– čierne korenie
– bobkový list
– nové korenie
– rastlinný olej
Postup:
1. Bravčové mäso nakrájajte na porcie a opečte ho na oleji zo všetkých strán, aby sa vytvorila krásna opečená kôrka.
2. Opečené mäso vyložte do hrnca a podlejte ho vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso prikryté do polovice.
3. Očistenú zeleninu (cibule, mrkvy, petržlen a koreňovú zeleninu) nakrájajte na väčšie kúsky a pridajte do hrnca k mäsu.
4. Pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
5. Prikryté hrniec nechajte variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťava hustá.
6. Počas varenia pravidelne miešajte a podľa potreby dolejte vodu alebo vývar, aby sa jedlo nepripalilo.
7. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Toto tradičné slovenské jedlo podávajte s čerstvým chlebom alebo domácimi haluškami. Dobrú chuť!
2) Bravčové mäso na šťave so zeleninou
- 500 g bravčového mäsa (hovädzie mäso alebo kurča môžete použiť tiež)
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zelené papriky, nakrájané na kúsky
- 2 paradajky, nakrájané na kúsky
- 200 g hrášku (môže byť čerstvý alebo mrazený)
- 2 lyžice oleja
- 500 ml hovädzieho vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Pripravte mäso: Nakrájte mäso na kúsky alebo plátky a osolte a okoreňte ho podľa chuti.
Zohrejte olej: Rozohrejte olej vo veľkej panvici na strednom ohni.
Opečte mäso na oleji, kým nezískate zlatohnedú farbu zo všetkých strán. Potom ho vyberte z panvice a nechajte stranou. Do panvice pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
Pridajte nakrájané mrkvy, zelené papriky a paradajky do panvice. Pokračujte v miešaní a opekaní zeleniny asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
Pridajte hrášok do panvice a premiešajte. Znížte teplotu a nechajte jedlo dusiť sa asi 20-30 minút, kým mäso a zelenina nie sú mäkké a šťava sa zredukuje.
Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Servírujte teplé a podávajte s chlebom alebo cestovinou. Tento recept vytvára chutné jedlo, ktoré spojuje mäso s čerstvou zeleninou v šťave. Je to výborná voľba pre zdravý a výživný obed alebo večeru. Dobrú chuť!