Bryndzové halušky zo špaľdovej múky

Bryndzové halušky zo špaľdovej múky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje jednoducho a rýchlo. Táto verzia receptu používa špaľdovú múku namiesto klasického pšeničného cesta, čo dodáva jedlu zaujímavú chuť a textúru. Bryndza, slanina a vajíčka sa obvykle pridávajú do halušiek, vytvárajúc vynikajúci jedálny zážitok pre všetkých milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne.

Suroviny:
– 200 g spaldovej múky
– 200 g bryndze
– 2 vajcia
– soľ
– maslo na opraženie

 

Bryndzové halušky zo špaľdovej múky

Postup:

1. Na začiatok si pripravíme cesto. Do misy si preosia spaldovú múku a pridáme soľ. Následne do múky pridáme 2 rozšľahané vajcia a vypracujeme cesto.

2. Cesto necháme odpočívať aspoň 15 minút.

3. V hrnci si prichystáme vodu na varenie halušiek a osolíme ju.

4. Keď voda začne variť, formujeme z cesta malé guľky a vkladáme ich do vriacej vody. Halušky varíme do momentu, kým nevyplávajú na povrch.

5. Varé halušky z vody zoberieme a necháme odkvapkať.

6. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú bryndzu. Počkáme, kým sa bryndza rozpustí a vytvorí hustú omáčku.

7. Nakoniec pridáme varé halušky do omáčky a dobre premiešame.

8. Hotové bryndzové halušky podávame hneď, môžeme posypať jemne nasekanou petržlenovou vňatkou. Dobrú chuť!

 

2)

Bryndzové halušky sú klasickým slovenským jedlom, ktoré si zamilujete na prvé ochutnanie. Spája v sebe tradíciu a jedinečnú chuť bryndze, domácej ovčej syra. V tomto recepte sa zameriame na jedno z najobľúbenejších variácií tohto jedla, a to halušky z špaľdovej múky. Špaľdová múka, ktorá je zdravšou alternatívou bežnej pšeničnej múky, prinesie do vášho jedla výnimočnú chuť a výživové benefity.

Ingrediencie na bryndzové halušky zo špaľdovej múky

Na prípravu týchto halušiek budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g špaľdovej múky
  • 300 ml vody
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • 200 g bryndze
  • 200 g údenej slaniny

Postup prípravy

Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej mise zmiešajte špaľdovú múku s vajcom a trochou soli. Postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké cesto. Cesto by malo byť pevné, ale stále jemné.

V hrnci priveďte vodu do varu a posolte. Pomocou haluškovacieho sita alebo lyžice odoberajte malé kúsky cesta a vhadzujte ich do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch, zvyčajne po 2 až 3 minútach.

Keď sú halušky uvarené, sceďte ich. Na panvici si opražte na kocky nakrájanú slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte halušky a opražte ich do zlatistej farby. Na záver vmiešajte bryndzu a dôkladne premiešajte. Podávajte ihneď, najlepšie posypané čerstvým pažítkou.

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Kubanova Zaneta píše:

    Skvelý recept, ľahko sa pripravuje a chutí vynikajúco!

  2. Belo03 píše:

    Bryndzové halušky sú moje obľúbené jedlo, a táto verzia z špaľdovej múky znie skvele. Určite vyskúšam!

  3. Laura Adamcova píše:

    Tento recept mi pripomenul detstvo, keď baba vždy varila najlepšie halušky. Teším sa, že si ich môžem teraz pripraviť aj ja doma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *