Bryndzové halušky zo špaľdovej múky

Bryndzové halušky vyrobené z špaľdovej múky predstavujú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi jednoducho a rýchlo. Tento variant receptu využíva špaľdovú múku namiesto obvyklého pšeničného cesta, čím jedlu dodáva zaujímavú chuť a textúru. Do halušiek sa zvyčajne pridávajú bryndza, slanina a vajíčka, čo vytvára vynikajúci gastronomický zážitok pre všetkých priaznivcov tradičnej slovenskej kuchyne.

**Suroviny:**
– 200 g špaľdovej múky
– 200 g bryndze
– 2 vajcia
– soľ
– maslo na opraženie

Bryndzové halušky z špaldovej múky

**Postup:**

1. Na začiatok si pripravíme cesto. Do misy preosejeme špaľdovú múku a pridáme soľ. Potom do múky vmiešame 2 rozšľahané vajcia a vypracujeme cesto.

2. Necháme cesto odpočívať aspoň 15 minút.

3. V hrnci prichystáme vodu na varenie halušiek a osolíme ju.

4. Keď začne voda vrieť, formujeme z cesta malé guľôčky a vkladáme ich do vriacej vody. Halušky varíme, až kým nevyplávajú na povrch.

5. Uvarené halušky vyberieme z vody a necháme ich odkvapkať.

6. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú bryndzu. Čakáme, až sa bryndza rozpustí a vytvorí hustú omáčku.

Pomaly pečené hovädzie rebierka

Pomaly pečené hovädzie rebierka

Čítať viac »

7. Na záver pridáme varené halušky do omáčky a dôkladne premiešame.

8. Hotové bryndzové halušky podávame okamžite, môžeme posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťkou. Prajeme dobrú chuť!

Bryndzové halušky zo špaldovej múky-2

2) Bryndzové halušky zo špaldovej múky

Bryndzové halušky sú charakteristickým slovenským jedlom, ktoré vás očarí už pri prvom ochutnaní. Kombinujú v sebe tradíciu a unikátnu chuť bryndze, domáceho ovčieho syra. V tomto recepte sa zameriame na jednu z najobľúbenejších variácií tohto pokrmu, a síce halušky zo špaľdovej múky. Špaľdová múka, zdravšia alternatíva bežnej pšeničnej múky, prinesie do vášho jedla výnimočnú chuť a výživové prínosy.

Ingrediencie na bryndzové halušky zo špaľdovej múky

Na prípravu týchto halušiek budete potrebovať nasledujúce zložky:

  • 500 g špaľdovej múky
  • 300 ml vody
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • 200 g bryndze
  • 200 g údenej slaniny

Postup prípravy

Najprv si pripravte cesto. Vo väčšej mise zmiešajte špaľdovú múku s vajcom a štipkou soli. Postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké cesto. Cesto by malo byť pevné, ale zároveň jemné.

V hrnci priveďte vodu do varu a osolte. Pomocou haluškovacieho sita alebo lyžice odoberajte malé kúsky cesta a vhadzujte ich do vriacej vody. Halušky sú pripravené, keď vyplávajú na povrch, zvyčajne po 2 až 3 minútach.

Keď sú halušky uvarené, sceďte ich. Na panvici opražte na kocky nakrájanú slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte halušky a opražte ich do zlatistej farby. Na záver vmiešajte bryndzu a dôkladne premiešajte. Podávajte okamžite, najlepšie posypané čerstvou pažítkou.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Kubanova Zaneta píše:

    Skvelý recept, ľahko sa pripravuje a chutí vynikajúco!

    1. 😍 Annicka 🔥 píše:

      Je to super ked je niečo ľahké a dokonca aj chutné, že? 🙂

  2. Belo03 píše:

    Bryndzové halušky sú moje obľúbené jedlo, a táto verzia z špaľdovej múky znie skvele. Určite vyskúšam!

    1. 😍 Annicka 🔥 píše:

      To bude zaujímavé! Špaldová múka dá haluškám trochu iný nádych, určite ti bude chutiť.

  3. Laura Adamcova píše:

    Tento recept mi pripomenul detstvo, keď baba vždy varila najlepšie halušky. Teším sa, že si ich môžem teraz pripraviť aj ja doma.

    1. 😍 Annicka 🔥 píše:

      To je krásne, keď sa spomenieš na tie časy. Určite sa ti podaria, bude to ako vtedy!