Bryndzové halušky vyrobené z špaľdovej múky predstavujú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi jednoducho a rýchlo. Tento variant receptu využíva špaľdovú múku namiesto obvyklého pšeničného cesta, čím jedlu dodáva zaujímavú chuť a textúru. Do halušiek sa zvyčajne pridávajú bryndza, slanina a vajíčka, čo vytvára vynikajúci gastronomický zážitok pre všetkých priaznivcov tradičnej slovenskej kuchyne.
**Suroviny:**
– 200 g špaľdovej múky
– 200 g bryndze
– 2 vajcia
– soľ
– maslo na opraženie
Bryndzové halušky z špaldovej múky
**Postup:**
1. Na začiatok si pripravíme cesto. Do misy preosejeme špaľdovú múku a pridáme soľ. Potom do múky vmiešame 2 rozšľahané vajcia a vypracujeme cesto.
2. Necháme cesto odpočívať aspoň 15 minút.
3. V hrnci prichystáme vodu na varenie halušiek a osolíme ju.
4. Keď začne voda vrieť, formujeme z cesta malé guľôčky a vkladáme ich do vriacej vody. Halušky varíme, až kým nevyplávajú na povrch.
5. Uvarené halušky vyberieme z vody a necháme ich odkvapkať.
6. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú bryndzu. Čakáme, až sa bryndza rozpustí a vytvorí hustú omáčku.
7. Na záver pridáme varené halušky do omáčky a dôkladne premiešame.
8. Hotové bryndzové halušky podávame okamžite, môžeme posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťkou. Prajeme dobrú chuť!
2) Bryndzové halušky zo špaldovej múky
Bryndzové halušky sú charakteristickým slovenským jedlom, ktoré vás očarí už pri prvom ochutnaní. Kombinujú v sebe tradíciu a unikátnu chuť bryndze, domáceho ovčieho syra. V tomto recepte sa zameriame na jednu z najobľúbenejších variácií tohto pokrmu, a síce halušky zo špaľdovej múky. Špaľdová múka, zdravšia alternatíva bežnej pšeničnej múky, prinesie do vášho jedla výnimočnú chuť a výživové prínosy.
Ingrediencie na bryndzové halušky zo špaľdovej múky
Na prípravu týchto halušiek budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g špaľdovej múky
- 300 ml vody
- 1 vajce
- soľ podľa chuti
- 200 g bryndze
- 200 g údenej slaniny
Postup prípravy
Najprv si pripravte cesto. Vo väčšej mise zmiešajte špaľdovú múku s vajcom a štipkou soli. Postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké cesto. Cesto by malo byť pevné, ale zároveň jemné.
V hrnci priveďte vodu do varu a osolte. Pomocou haluškovacieho sita alebo lyžice odoberajte malé kúsky cesta a vhadzujte ich do vriacej vody. Halušky sú pripravené, keď vyplávajú na povrch, zvyčajne po 2 až 3 minútach.
Keď sú halušky uvarené, sceďte ich. Na panvici opražte na kocky nakrájanú slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte halušky a opražte ich do zlatistej farby. Na záver vmiešajte bryndzu a dôkladne premiešajte. Podávajte okamžite, najlepšie posypané čerstvou pažítkou.