Červená kapusta na karameli predstavuje vynikajúce jedlo, ktoré sa výborne hodí ako príloha k rôznym hlavným chodom, no môže rovnako slúžiť aj ako samostatný pokrm.
Tento recept spája sladkú chuť karamelu s osviežujúcim a mierne pikantným odtieňom červenej kapusty. Tu sa dozviete, ako pripravit túto chutnú delikatesu krok za krokom.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká hlávka červenej kapusty (približne 800 g)
- 2 veľké cibule
- 3 jablká (ideálne kyslejšie odrody, ako napríklad Granny Smith)
- 100 g hnedého cukru
- 50 g masla
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 100 ml jablkového octu
- 150 ml bieleho vína (voliteľne)
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1 čajová lyžička mletej rasce (nepovinné)
- 1/2 čajovej lyžičky škorice (nepovinné)
Červená kapusta na karameli
Príprava
- Spracovanie kapusty: Najprv dôkladne umyte červenú kapustu. Následne ju rozkrájajte na polovicu a odstráňte tuhé stonky. Potom nakrájajte kapustu na tenké prúžky; čím jemnejšie ju nakrájate, tým rýchlejšie sa dochutí.
- Cibuľa a jablká: Olúpte cibuľu a nakrájajte ju na tenké plátky. Jablká umyte, odstráňte jadrovník a nakrájajte ich na malé kocky. Kombinácia cibule a jabĺk dodá kapuste ešte lepšiu chuť.
- Karamelizácia: V hlbšej panvici alebo hrnci zahrejte maslo s olivovým olejom na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dozlatista, čo obvykle trvá približne 5-7 minút. Keď je cibuľa zmäknutá a zlato sfarbená, pridajte hnedý cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a nezačne karamelizovať. Dávajte si pozor, aby sa cukor nepripálil.
- Pridanie kapusty: Po karamelizácii cukru pridajte do panvice nakrájanú červenú kapustu. Dobre premiešajte, aby sa kapusta obalila v karamele. Pridajte aj nakrájané jablká a znova dôkladne premiešajte.
- Dusená kapusta: Po premiešaní pridajte jablkový ocot a biele víno (ak používate). Osolte a okoreňte, prípadne prisypte aj rascu a škoricu podľa chuti. Dobre všetko premiešajte a nechajte kapustu dusiť na stredne nízkom ohni pod pokrievkou približne 30-40 minút. Pravidelne premiešavajte, aby sa kapusta nepripálila. Akonáhle kapusta zmäkne, mali by ste zbadať príjemnú arómu a karamelové tóny.
- Podávanie: Keď je kapusta hotová, ochutnajte ju a prípadne dochuťte soľou alebo korením podľa vlastnej chuti. Môžete ju servírovať ako prílohu k pečenému mäsu, klobáskam či vegetariánskym jedlám. Červená kapusta na karameli chutí aj studená ako súčasť šalátu.
- Uskladnenie: Ak ostanú zvyšky, uložte ich do uzatvárateľnej nádoby v chladničke. Tento pokrm si uchová svoju chuť aj nasledujúce dni. Pri ohreve stačí pridať trochu vody a krátko povariť.
Tipy na záver
- Variabilita: Tento recept môžete obohatiť pridaním iných ingrediencií, ako sú sušené hrozienka alebo vlašské orechy, ktoré dodajú pokrmu ďalšie textúry a chute.
- Ozdoba: Na servírovanie môžete využiť čerstvé bylinky, ako je petržlen alebo tymián, ktoré prinesú jedlu sviežosť.
- Podávanie: Výborne sa hodí k pečenému mäsu, ale rovnako funguje aj ako samostatné jedlo so chlebom alebo knedľou.
Červená kapusta na karameli je chutný a výživný pokrm, ktorý skvele doplní vaše kulinárske plány. Prajem vám dobrú chuť!
Článok je super, ďakujem za skvelý recept!
Rádo sa stalo! Som rada, že sa ti recept páči. Určite sa ozvi, ak budeš potrebovať ďalšie nápady alebo inšpiráciu!
Ďakujem za podrobný návod na varenie, určite si ho vyskúšam!
Rádo sa stalo! Dúfam, že ti recept bude chutiť. Ak budeš mať nejaké otázky, kľudne sa ozvi!
Recept sa mi veľmi páči, znie to naozaj skvele!
Ďakujem pekne za komentár! 🙂
Tento recept na červenú kapustu na karameli vyzerá fantasticky! Karamel a kapusta? To som ešte neskúšal. Určite to vyskúšam, vyzerá to ako skvelá príloha k mäsu. Teším sa na tú chuť!
To je naozaj zaujímavá kombinácia! Karamel dodá kapuste krásnu sladkú chuť, ktorá skvele doplní mäsové jedlá. Určite si to užiješ! Ak budeš chcieť ešte niečo upravit alebo pridať do receptu, kľudne vyskúšaj 🙂
Wow, červená kapusta na karameli? To je super nápad! Určite to spravím na víkend. Mám rád jedlá, ktoré sú iné a chutné. Ďakujem za recept!
Rádo sa stalo! Verím, že kapusta na karameli ťa prekvapí svojou výbornou chuťou. Určite to bude skvelé jedlo na víkend. Už sa teším na tvoje dojmy!
Toto jedlo vyzerá ako niečo, čo by som si dala aj sama bez mäsa! Karamelizovaná kapusta znie úžasne a jablká tomu dodajú skvelú chuť. Určite to vyskúšam!
Presne tak, Bublinka! Aj ja milujem kombinácie sladkého a slaného. Jablká do kapusty sú vždy dobrý nápad!
Karamelizovaná kapusta je naozaj skvelá! Jablká jej dodajú krásnu sladkosť. Určite to bude chutné a skvelé aj bez mäsa. Teším sa, že to vyskúšaš!
Červená kapusta na karameli? To je skvelý spôsob, ako pridať farbu a chuť k jedlu! Teším sa, že si môžem pripraviť niečo nové a chutné.
Presne tak! Karamelizovaná červená kapusta je skvelá kombinácia chutí a farieb. Určite si to užiješ, je to naozaj zaujímavá a chutná príloha.
Tento recept je jednoducho úžasný! Kombinácia karamelu s kapustou ma prekvapila. Verím, že to bude chutiť fantasticky aj s pečeným mäsom.
To je skvelá voľba! Karamelizovaná kapusta skutočne krásne doplní pečené mäso, jeho chuť sa s ňou perfektne spája. Určite to bude fantastické!
‚Červená kapusta na karameli‘ je skvelý tip na nový pokrm! Vždy hľadám nové recepty a tento znie fantasticky. Určite ho vyskúšam.
Som rada, že ťa tento recept zaujal! Karamelizovaná červená kapusta je naozaj zaujímavá a chutná. Určite si na nej pochutíš!
Milujem variabilitu v recepte! Pridanie orechov alebo hrozienok znie ako skvelý nápad. Teším sa na experimentovanie.
Super, pridať orechy alebo hrozienka by mohlo dať kapuste ešte zaujímavejší rozmer! Teším sa, ako to bude chutiť.
Určite spravím túto kapustu pre rodinu! Kombinácia chutí ma nadchla, určite to bude hit!
Som si istá, že kapusta bude skvelá! Určite sa to stane obľúbeným jedlom u všetkých. Teším sa, že to vyskúšaš!
Odkedy som objavila tento recept, už som ho spravila trikrát! Každý hosť bol nadšený z tejto kombinácie chutí.
To je skvelé! Keď niečo naozaj chutí a osloví všetkých, určite je to recept, ktorý sa vyplatí opakovať. Rád počujem, že sa stal obľúbeným!
Tento recept na červenú kapustu na karameli je skvelý! Nikdy by som si nepomyslel, že kapusta môže byť taká chutná. Vyskúšal som to ako prílohu k pečenému mäsu a všetci boli nadšení. Karamelizácia dodáva jedlu úžasnú sladkú chuť, ktorá perfektne ladí s pikantnosťou kapusty. Určite to pripravím znova, možno aj s niekoľkými orieškami navyše! Odporúčam každému!
Súhlasím s Milošom! Tento recept je úžasný a veľmi jednoduchý na prípravu. Osobne milujem kombináciu sladkého a slaného, takže karamelizovaná kapusta mi sadla do chuti úplne perfektne. Pridala som aj trochu hrozienok a bola to bomba! Určite ho odporúčam vyskúšať aj ostatným, lebo je to skutočne niečo špeciálne.
Ďakujeme za vašu pozitívnu spätnú väzbu! Teší nás, že vám recept na červenú kapustu na karameli tak dobre chutil. Kombinácia sladkej karamelizácie a pikantnej kapusty je skutočne výnimočná. Držíme palce pri ďalšom varení a ak sa rozhodnete pridať aj niekoľko orieškov, veríme, že to ešte obohatí chuť vášho jedla. Ešte raz ďakujeme a tešíme sa na vašu ďalšiu návštevu!