Cesto na muffiny

Cesto na muffiny je jedným z najobľúbenejších druhov pečenia, ktoré si môžete pripraviť vo vlastnej kuchyni. Vďaka svojej variabilite a jednoduchosti sú ideálne na rôzne príležitosti – či už ide o raňajky, desiatu alebo ako sladký snack.

Cesto na muffiny slúži ako základ pre všetky variácie tohto pekárskeho produktu, preto si ho teraz podrobne rozoberieme.

Ingrediencie:

Na vytvorenie tohto cesta budeme potrebovať nasledujúce zložky:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru (môžete zvoliť aj trstinový cukor alebo med)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 120 ml mlieka (môže byť rastlinného typu)
  • 100 ml rastlinného oleja alebo roztopeného masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voľiteľne)
  • 150 g čerstvého ovocia (napríklad maliny, čučoriedky, ríbezle) alebo čokolády

Pomôcky:

  • Miska na miešanie
  • Metla
  • Formy na muffiny (silikónové alebo papierové)
  • Lyžica
  • Mixér (voliteľne)

 

Kuracie stehná pečené – kalibrované

Kuracie stehná pečené – kalibrované

Čítať viac »

Cesto na muffiny

Postup:

  1. Príprava formy: Najprv predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte formu na muffiny, ktorú môžete buď vyložiť papierovými košíčkami, alebo jemne potrieť olejom či maslom, aby sa muffiny neprilepili.
  2. Suché suroviny: V strednej miske prepojte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Tieto prísady preosejte, aby sa dôkladne premiešali a cesto ostalo nadýchanejšie.
  3. Mokré suroviny: V inej miske rozšľahajte vajcia. Pridajte mlieko, olej a vanilkový extrakt. Tieto ingrediencie dôkladne premiešajte pomocou metly alebo elektrického mixéra, aby vznikla hladká zmes bez hrudiek.
  4. Spojenie zložiek: Postupne pridávajte mokré suroviny k suchým a premiešavajte, až kým sa všetko dokonale nespojí. Buďte opatrní, aby ste cesto neprešľahali. Môže mať mierne hrudkovitú konzistenciu, čo prispeje k objemnému efektu muffinov pri pečení.
  5. Pridanie ovocia alebo čokolády: Ak plánujete pridať čerstvé ovocie alebo čokoládové kúsky, práve teraz je ideálny okamih. Potom jemne premiešajte, aby sa ovocie rovnomerne rozptýlilo v ceste.
  6. Plnenie foriem: Pomocou lyžice alebo zmrzlinovej lyžice naplňte formy na muffiny do približne 2/3 ich výšky. Nezabudnite ponechať priestor, aby muffiny mohli počas pečenia narásť.
  7. Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre približne 18-20 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu a nezačnú sa odlepovať od okrajov formy. Na overenie, či sú upečené, môžete použiť špáradlo. Ak špáradlo vytiahnete suché, muffiny sú hotové.
  8. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny niekoľko minút odpočívať vo forme, potom ich opatrne vyberte a presuňte na mriežku, aby sa úplne ochladili.

Servírovanie:

Muffiny môžete podávať samostatne alebo s cukrovou polevou, šľahačkou či jogurtom. Taktiež sú vynikajúcou voľbou na raňajky, kávu alebo ako dezert.

Tipy a triky:

  • Ak radi experimentujete, vyskúšajte do cesta pridať rôzne koreniny ako škoricu alebo muškátový oriešok.
  • Muffiny môžete pripraviť aj v slaných variantoch, stačí pridať syr, bylinky alebo zeleninu.
  • Vynikajúce sú muffiny aj na zmrazovanie – môžete ich uskladniť v mrazničke a tak ľahko ohriať, keď dostanete chuť na niečo sladké.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na cesto na muffiny a užite si skvelé pečenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Pravoslav Cierna píše:

    Skvelý recept! Mám rada muffiny na raňajky, už sa teším, až vyskúšam tento recept.

  2. Lfialova píše:

    Mňam, neodolám sladkému pečeniu. Teším sa na vyskúšanie receptu!

  3. Veronika Oslejova píše:

    Tento recept znie super! Určite vyskúšam aj s malinami.