Cesto na muffiny

Cesto na muffiny sú jedným z najobľúbenejších pečivo, ktoré si môžete pripraviť doma. Svojou variabilitou a jednoduchosťou sú ideálne na rôzne príležitosti – či už ide o raňajky, desiatu alebo sladký snack.

Cesto na muffiny je základným pre všetky variácie tohto pečiva, a preto si ho poďme podrobne predstaviť.

Ingrediencie:

Na prípravu cesta na muffiny budeme potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru (môžete použiť aj trstinový cukor alebo med)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 120 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 100 ml rastlinného oleja alebo rozpusteného masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľne)
  • 150 g čerstvého ovocia (napr. maliny, čučoriedky, ríbezle) alebo čokolády

Pomôcky:

  • Miska na miešanie
  • Metla
  • Formy na muffiny (silikónové alebo papierové)
  • Lyžica
  • Mixér (voliteľne)

 

Cesto na muffiny

Postup:

  1. Príprava formy: Najprv predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si formu na muffiny, ktorú môžete buď vyložiť papierovými košíčkami, alebo jemne potrieť olejom či maslom, aby sa muffiny neprilepili.
  2. Suché ingrediencie: V stredne veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Tieto ingrediencie preosejte, aby sa dôkladne premiešali a aby cesto bolo nadýchanejšie.
  3. Mokré ingrediencie: V inej miske rozmiešajte vajcia. Pridajte mlieko, olej a vanilkový extrakt. Tieto prísady môžete tiež dôkladne premiešať pomocou metly alebo elektrického mixéra, aby sa vytvorila jemná zmes bez hrudiek.
  4. Spojenie ingrediencií: Postupne pridávajte mokré ingrediencie k suchým a zmiešavajte, kým sa všetko neprepojí. Dávajte si pozor, aby ste cesto neprešľahali. Malo by zostať trošku hrudkovité, pretože to prispeje k vyššiemu objemu muffinov po upečení.
  5. Pridanie ovocia alebo čokolády: Ak plánujete pridať čerstvé ovocie alebo čokoládové kúsky, teraz je ten správny čas. Potom jemne premiešajte, aby sa ovocie rovnomerne rozložilo v ceste.
  6. Plnenie foriem: Pomocou lyžice alebo zmrzlinovej lyžice naplňte formy na muffiny do 2/3 výšky. Nezabudnite ponechať priestor na to, aby muffiny počas pečenia naberali objem.
  7. Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre približne 18-20 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu a nezačnú sa odlepovať od okrajov formy. Na overenie, či sú upečené, môžete urobiť test s špáradlom. Keď špáradlo vytiahnete suché, muffiny sú hotové.
  8. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny pár minút odpočívať vo forme, potom ich opatrne vyberte a presuňte na mriežku, aby sa úplne vychladili.

Servírovanie:

Muffiny môžete podávať samostatne alebo ozdobiť cukrovou polevou, šľahačkou či jogurtom. Taktiež sú skvelou voľbou na raňajky, kávu alebo ako dezert.

Tipy a triky:

  • Ak máte radi experimentovanie, skúste pridať do cesta rôzne koreniny ako škoricu alebo muškátový oriešok.
  • Muffiny môžete pripraviť aj v slaných variantoch, stačí pridať syr, bylinky alebo zeleninu.
  • Ideálne sú muffiny aj na zmrazenie – môžete ich uskladniť v mrazničke a jednoducho ich ohriať, keď dostanete chuť na niečo sladké.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na cesto na muffiny a užite si lahodné pečenie!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Pravoslav Cierna píše:

    Skvelý recept! Mám rada muffiny na raňajky, už sa teším, až vyskúšam tento recept.

  2. Lfialova píše:

    Mňam, neodolám sladkému pečeniu. Teším sa na vyskúšanie receptu!

  3. Veronika Oslejova píše:

    Tento recept znie super! Určite vyskúšam aj s malinami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *