Cesto na vianočné oblátky

Cesto na vianočné oblátky predstavuje fascinujúce obdobie, plné tradícií, rodinnej pohody a samozrejme, neobyčajných pochúťok. Medzi najtypickejšie a najorobľúbenejšie vianočné dezerty patrí práve oblátka.

Tieto jemné, chrumkavé pláty sú ideálne na domáce zdobenie, a ich výroba je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. V nasledujúcom recepte sa naučíte, ako si vyrobiť cesto na vianočné oblátky, ktoré sa stane hviezdou vašich sviatočných stolov.

Ingrediencie:
Na prípravu cesta na vianočné oblátky budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla (v pokojovej teplote)
  • 250 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipku soli
  • Citrónovú kôru z jedného citróna
  • Mlieko (podľa potreby)

Potrebné pomôcky

  • Veľká misa
  • Metlička alebo mixér
  • Valček
  • Formičky na oblátky (rôznych tvarov)
  • Plech na pečenie
  • Papier na pečenie

Cesto na vianočné oblátky

1. Príprava ingrediencií

Najprv si nachystajte všetky potreby. Uistite sa, že maslo je mäkké a v izbovej teplote, čo uľahčí jeho spracovanie. Vajcia by mali byť tiež v pokojovej teplote, aby sa lepšie premiešali s ostatnými zložkami.

2. Miešanie cesta

V hlbokej mise skombinujte maslo s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Miešajte pomocou metličky alebo elektrického mixéra, až kým zmes nezíska nadýchanú a svetlú konzistenciu. Po jednom pridávajte vajcia a pokračujte v miešaní, kým sa všetko dokonale spojí.

Do tejto zmesi pridajte citrónovú kôru pre osviežujúcu príchuť. V inej mise si zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Tieto suché ingrediencie postupne zapracovávajte do maslovej zmesi a miešajte, aby sa všetko spojiť.

Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Cesto by malo byť elastické, ale nie lepkavé.

Plnka do torty z múky

Plnka do torty z múky

Čítať viac »

3. Chladenie cesta

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte je chladnúť v chladničke aspoň pol hodiny. Týmto spôsobom sa cesto lepšie tvaruje a vytvoríte pekné tenké pláty.

4. Rozvaľkanie cesta

Po uplynutí času chladenia vytiahnite cesto z chladničky a nechajte ho chvíľu pri izbovej teplote. Potom si pripravte pracovnú plochu na rozvaľkanie cesta. Pomocou valčeka vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 2-3 mm.

5. Vyrezávanie tvarov

S formičkami na oblátky vyrežte požadované tvary. Môžete skúsiť rôzne formy ako sú hviezdičky, srdiečka alebo tradičné kruhové pláty. Vyrezané oblátky uložte na plech vyložený papierom na pečenie.

6. Pečenie

Predhrejte rúru na teplotu 180 °C. Pečte oblátky približne 8-10 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé. Dávajte si pozor, aby ste ich nepiekli príliš dlho, aby sa nevysušili.

7. Chladenie a zdobenie

Po upečení nechajte oblátky na plechu vychladnúť asi 5 minút, potom ich preneste na mriežku, aby úplne vychladli. Po úplnom vychladnutí si môžete oblátky ozdobiť podľa svojich predstáv – polevou, čokoládou, orechmi alebo inými dekoráciami.

Tento recept na vianočné oblátky si určite obľúbite a zaradíte ich do svojej vianočnej tradície. Naplňte svoj domov vôňou sviatkov a užite si čas strávený s rodinou pri ich príprave. Príjemné pečenie a šťastné a veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Boris14 píše:

    Vynikajúci recept! Určite vyskúšam tento rok a urobím oblátky doma.

  2. Acerna píše:

    Neviem sa dočkať, až ich vyskúšam. Zdajú sa byť ľahšie na prípravu, než som si myslela.

  3. Kiki123 píše:

    Tento recept na vianočné oblátky je úžasný! Už sa teším, ako si ich pripravím s rodinou. Vôňa pečenia je vždy najkrajšia súčasť Vianoc. Určite vyskúšam aj rôzne tvary a zdobenie, ktoré ste navrhli. Ďakujem za skvelý tip, neviem sa dočkať, kedy ich budem môcť ponúknuť priateľom a rodine! Pečenie je pre mňa taká radosť a tento recept mi naozaj uľahčí prípravu. Myslím, že si oblátky určite zamilujeme. Veľa šťastia všetkým pri pečení!

    1. Milošik píše:

      Aj ja som sa rozhodol skúsiť tento recept! Rád trávim čas v kuchyni a obzvlášť počas sviatkov. Príprava oblátok bude perfektným spôsobom, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi. Verím, že nám vyjdú krásne a chutné. Teším sa na to chladenie cesta – to je vždy ten najlepší moment pred pečením!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        To je skvelé rozhodnutie! Príprava oblátok je naozaj skvelý spôsob, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi. Verím, že vám budú výborne chutiť a bude to pre vás príjemný zážitok. A áno, chladenie cesta pred pečením je vždy ten najlepší moment plný očakávania! Držím palce a dúfam, že vám vyjdú perfektne! Ak budete mať počas prípravy receptu nejaké otázky, neváhajte sa pýtať. Prijemné pečenie!