Cesto na vianočné oblátky

Cesto na vianočné oblátky sú fascinujúcim obdobím plným tradícií, rodinnej pohody a samozrejme, výnimočných dobrôt. Jedným z najtypickejších a najobľúbenejších vianočných dezertov sú oblátky.

Tieto tenké, chrumkavé pláty sú ideálne na domáce zdobenie, a ich príprava je jednoduchšia, než sa môže zdať. V tomto recepte sa dozviete, ako si pripraviť cesto na vianočné oblátky, ktoré sa stane hitom vašich sviatočných stolov.

Ingrediencie:
Na cesto na vianočné oblátky budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla (v izbovej teplote)
  • 250 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 balík vanilkového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • Citrónová kôra z 1 citróna
  • Mlieko (podľa potreby)

Potrebné pomôcky

  • Veľká misa
  • Metlička alebo mixér
  • Valček
  • Formičky na oblátky (kruhové, štvorcové alebo akékoľvek iné)
  • Plech na pečenie
  • Papier na pečenie

Cesto na vianočné oblátky

1. Príprava ingrediencií

Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Uistite sa, že maslo je mäkké a pri izbovej teplote, čo uľahčí jeho spracovanie. Vajcia by mali byť tiež v izbovej teplote, aby sa lepšie spojili s ostatnými prísadami.

2. Miešanie cesta

V hlbokej mise si skombinujte maslo s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Pomocou metličky alebo elektrického mixéra miešajte, až kým zmes nebude nadýchaná a svetlá. Postupne pridávajte vajíčka a pokračujte v miešaní, kým sa všetko dobre nespojí.

Do tejto zmesi pridajte citrónovú kôru pre osviežujúcu chuť. Potom si v inej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Tieto suché ingrediencie postupne pridávajte do maslovej zmesi, pričom miešajte, aby sa všetko dôkladne spojilo.

Ak je cesto príliš husté, pridajte trošku mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Cesto by malo byť elastické, ale nie lepkavé.

3. Chladenie cesta

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho chladnúť v chladničke aspoň 30 minút. Toto chladenie je dôležité, pretože cesto sa lepšie spracováva a vytvára krásne tenké pláty.

4. Rozvaľkanie cesta

Po uplynutí času chladenia vyberte cesto z chladničky a nechajte ho chvíľu postáť pri izbovej teplote. Potom si pripravte pracovnú plochu, na ktorej budete cesto rozvaľovať. Pomocou valčeka cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 2-3 mm.

5. Vyrezávanie tvarov

Pomocou formičiek na oblátky vyrežte požadované tvary. Môžete si vybrať rôzne tvary ako sú hviezdičky, srdiečka alebo tradičné kruhové pláty. Vyrezané oblátky položte na plech vyložený papierom na pečenie.

6. Pečenie

Predhrejte rúru na teplotu 180 °C. Pečte oblátky približne 8-10 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé. Dávajte si pozor, aby ste ich príliš nepiekli, lebo by sa mohli vysušiť.

7. Chladenie a zdobenie

Po upečení nechajte oblátky na plechu asi 5 minút vychladnúť, potom ich preneste na mriežku, aby úplne vychladli. Po úplnom vychladnutí môžete oblátky zdobiť. Na rôzne spôsoby – polevou, čokoládou, orechmi alebo inými dekoráciami podľa vašich preferencií.

Tento recept na vianočné oblátky si zaručene obľúbite a pridáte ich do svojej vianočnej tradície. Naplňte svoj domov vôňou sviatkov a vychutnajte si čas strávený s rodinou pri ich príprave. Príjemné pečenie a šťastné a veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *