Príprava čučoriedkového koláča s posýpkou je veľmi jednoduchá. Tu je recept:
Suroviny:
- 2 šálky čučoriedok
- 1 ½ šálky múky
- 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky masla (rozpusteného)
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky mlieka
- Posýpka (na výber, môžete použiť napríklad mandľovú, vlašskú orechovú alebo kakaovú posýpku)
Čučoriedkový koláč s posýpkou
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 °C a vymastite si a vysypte plech na pečenie.
- V malom mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V inej miske zmiešajte maslo a cukor, kým sa nezjednotia. Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a znovu premiešajte.
- Pomaly pridajte suchú zmes z prvej misky do zmesi s maslom, pridajte aj mlieko a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Na konci pridajte čučoriedky a opatrne ich premiešajte do cesta, aby ste ich nerozbili.
- Cesto nalejte na vymastený a vysypaný plech a hladko rozotrite.
- Posypte cesto posýpkou podľa vlastného výberu. Môžete použiť štedré množstvo, aby sa vytvorila krásna vrstva po upečení.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35 – 40 minút alebo kým koláč nezmätne zlato hnedú farbu a stred nie je tekutý.
- Nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať. Dobrú chuť!
Tento recept vám pomôže vytvoriť skvelý čučoriedkový koláč s chrumkavou posýpkou. Môžete si ho vychutnať ako sviatočný dezert alebo ho podávať kávou či čajom.
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 2 vajíčka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 100 ml mlieka
- Štipka soli
- Vanilkový cukor (podľa chuti)
Na náplň:
- 300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 1-2 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 lyžica škrobu (na zahustenie)
Na posýpku:
- 100 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cesta:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte maslo s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne krémová konzistencia.
- Postupne pridávajte vajíčka a dobre premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Tento suchý mix pridajte k maslovej zmesi.
- Pridajte mlieko a všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
-
Príprava náplne:
- Ak používate mrazené čučoriedky, nechajte ich predtým krátko rozmraziť a odkvapkajte nadbytočnú vodu.
- V miske zmiešajte čučoriedky s cukrom a škrobom, aby sa dobre spojili.
-
Pečenie:
- Vysteľte plech (približne 20×30 cm) papierom na pečenie alebo ho vymažte maslom.
- Nalejte polovicu cesta na plech a rovnomerne ho rozotrite.
- Na cesto rozložte čučoriedkovú náplň.
- Zvyšné cesto naneste na vrch (môžete si pomôcť lyžicou alebo rukami, aby ste vytvorili akúsi “mriežku”).
-
Príprava posýpky:
- V miske zmiešajte hladkú múku, cukor a škoricu. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kocky a pomocou prstov alebo vidlice vytvorte drobivú zmes.
- Rovnomerne posypte posýpkou pripravený koláč.
-
Pečenie koláča:
- Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte 35-40 minút, alebo až kým povrch nebude zlatohnedý a cesto bude prepečené.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť v plechu. Následne ho nakrájajte na kusy.
- Môžete podávať samotný alebo s kokosovou šľahačkou na vrchu.
Dobrú chuť!