Čučoriedkový koláč s posýpkou

Príprava čučoriedkového koláča s posýpkou je veľmi jednoduchá. Tu je recept:

Suroviny:

  • 2 šálky čučoriedok
  • 1 ½ šálky múky
  • 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky masla (rozpusteného)
  • 1 šálka cukru
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky mlieka
  • Posýpka (na výber, môžete použiť napríklad mandľovú, vlašskú orechovú alebo kakaovú posýpku)

 

Čučoriedkový koláč s posýpkou

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C a vymastite si a vysypte plech na pečenie.
  2. V malom mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V inej miske zmiešajte maslo a cukor, kým sa nezjednotia. Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a znovu premiešajte.
  4. Pomaly pridajte suchú zmes z prvej misky do zmesi s maslom, pridajte aj mlieko a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  5. Na konci pridajte čučoriedky a opatrne ich premiešajte do cesta, aby ste ich nerozbili.
  6. Cesto nalejte na vymastený a vysypaný plech a hladko rozotrite.
  7. Posypte cesto posýpkou podľa vlastného výberu. Môžete použiť štedré množstvo, aby sa vytvorila krásna vrstva po upečení.
  8. Pečte v predhriatej rúre približne 35 – 40 minút alebo kým koláč nezmätne zlato hnedú farbu a stred nie je tekutý.
  9. Nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať. Dobrú chuť!

Tento recept vám pomôže vytvoriť skvelý čučoriedkový koláč s chrumkavou posýpkou. Môžete si ho vychutnať ako sviatočný dezert alebo ho podávať kávou či čajom.

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 ml mlieka
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor (podľa chuti)

Na náplň:

  • 300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 1-2 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 1 lyžica škrobu (na zahustenie)

Na posýpku:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 50 g masla
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • V miske zmiešajte maslo s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne krémová konzistencia.
    • Postupne pridávajte vajíčka a dobre premiešajte.
    • V samostatnej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Tento suchý mix pridajte k maslovej zmesi.
    • Pridajte mlieko a všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  2. Príprava náplne:

    • Ak používate mrazené čučoriedky, nechajte ich predtým krátko rozmraziť a odkvapkajte nadbytočnú vodu.
    • V miske zmiešajte čučoriedky s cukrom a škrobom, aby sa dobre spojili.
  3. Pečenie:

    • Vysteľte plech (približne 20×30 cm) papierom na pečenie alebo ho vymažte maslom.
    • Nalejte polovicu cesta na plech a rovnomerne ho rozotrite.
    • Na cesto rozložte čučoriedkovú náplň.
    • Zvyšné cesto naneste na vrch (môžete si pomôcť lyžicou alebo rukami, aby ste vytvorili akúsi “mriežku”).
  4. Príprava posýpky:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, cukor a škoricu. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kocky a pomocou prstov alebo vidlice vytvorte drobivú zmes.
    • Rovnomerne posypte posýpkou pripravený koláč.
  5. Pečenie koláča:

    • Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte 35-40 minút, alebo až kým povrch nebude zlatohnedý a cesto bude prepečené.
  6. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť v plechu. Následne ho nakrájajte na kusy.
    • Môžete podávať samotný alebo s kokosovou šľahačkou na vrchu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *