Predstavujeme vám fotorecept na lievance z cvikly a banánu, ktoré sú ideálne pre deti:
Potrebné ingrediencie:
- 1 väčšia cvikla
- 1 zrelý banán
- 2 kusy vajec
- 1 šálka múky
- 1/2 šálky mlieka
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- maslo na smaženie
Lievance z cvikly a banánu (fotorecept)
Priebeh prípravy:
- Cviklu očistíme a jemne nastrúhame.
- Banán roztlačíme pomocou vidličky.
- V miske spojať vajcia, múku, mlieko, prášok do pečiva a štipku soli. Potom pridáme nastrúhanú cviklu a roztlačený banán a dobre premiešame.
- Na panvici zahrejeme trochu masla na strednej teplote.
- Na panvicu vylejeme lyžičku zmesi a vytvoríme malú placku.
- Lievance opečeme z oboch strán, až kým sa nezafarbia do zlatohneda.
- Následne ich môžeme servírovať posypané cukrom alebo s šľahačkou.
Prajem dobrú chuť!
2) Cviklovo-banánové lievance pre deti
Ingrediencie
- 1 šálka nastrúhanej varenej cvikly
- 1 zrelý banán
- 1 šálka hladkej múky (prípustné je aj celozrnné)
- 1/2 šálky mlieka (rastlinného alebo živočíšneho)
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru (môžete znížiť množstvo alebo nahradiť medom)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 lyžica oleja (na panvicu)
Priebeh prípravy
-
Príprava cvikly: Uvarte cviklu v osolenej vode do mäkka (približne 30-40 minút). Nechajte vychladnúť a potom nastrúhajte.
-
Príprava banánu: Zrelý banán roztlačte vidlicou do hladka.
-
Zmiešanie ingrediencií: V miske spojte nastrúhanú cviklu, roztlačený banán, vajce a mlieko. Dobré premiešajte.
-
Pridanie suchých prísad: Do zmesi pridajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Miešajte, kým nevznikne hladký krém.
-
Rozohriatie panvice: Na panvici rozohrejte trochu oleja na miernom ohni.
-
Pečenie lievancov: Vylejte cesto na panvicu (asi 1/4 šálky na jeden lievanec). Smažte, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky (približne 2-3 minúty), potom otočte a pečte ďalšie 1-2 minúty, kým nebudú zlatohnedé.
-
Podávanie: Hotové lievance podávajte teplé. Môžete ich doplniť jogurtom, ovocím alebo trochou medu.
Tip
Lievance z cvikly a banánu sú úžasné na raňajky alebo ako desiata. Ich farba a chuť určite poteší každého malého jedlíka!
Prajem dobrú chuť!