Tu je jednoduchý recept na šalát z cvikly s vajíčkom:
Suroviny:
- 2 veľké cvikly
- 4 vajcia
- 1 veľká cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice jablčného octu
- soľ a korenie podľa chuti
Šalát z cvikly s vajíčkom
Postup:
- Najprv očistíme cviklu a nahrubo nastrúhame. Môžeme ju tiež narezať na malé kúsky, ak preferujeme menšie fragmenty.
- V hrnci varíme vajcia do polomäkka, približne 7-8 minút. Následne ich vložíme do studenej vody, olúpeme a naštvárame na štvrtiny alebo podľa vlastného vkusu.
- Ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na tenké kolieska.
- V malej miske zmiešame olivový olej, jablčný ocot, soľ a korenie. Podľa preference môžeme pridať viac octu alebo oleja.
- Do väčšej misy vložíme nastrúhané cvikly, cibuľu a vajcia. Zalejeme dresingom a dôkladne premiešame.
- Podávame šalát ochladený a môžeme ho posypať rôznymi bylinkami, ako sú napríklad petržlen alebo kôpor.
Dúfam, že si tento šalát z cvikly s vajíčkom obľúbite!
2) Cviklový šalát s vajíčkom
- 3 stredne veľké cvikly
- 2 vajíčka
- 1 cibuľa (najlepšie červená)
- 1 jablko (napríklad kyslé)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica jablkového octu
- soľ a čierne korenie podľa vkusu
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľne)
Postup:
-
Príprava cvikly:
- Cviklu dôkladne umyte a varte v šupke v osolenej vode približne 30-40 minút, kým nezmäkne. Potom ju nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte na kocky alebo na plátky.
-
Varíme vajíčka:
- Vajcia vložte do hrnca, zalejte ich vodou a varte ich na tvrdo (asi 10-12 minút). Po uvarení ich okamžite ochladte pod studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia. Následne ich olúpte a nakrájajte na štvrtiny.
-
Príprava ostatných surovín:
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky alebo kocky. Jablko umyte a nakrájajte na menšie kúsky (môžete ho predtým ošúpať, ak preferujete).
-
Mixovanie šalátu:
- V mise zmiešajte nakrájanú cviklu, cibuľu a jablko. Pridajte olivový olej, jablkový ocot, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
-
Servírovanie:
- Šalát rozložte na tanier a ozdobte kúskami varenej vajíčka. Podľa potreby môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Podávanie:
- Šalát z cvikly s vajíčkom môžete podávať buď ako prílohu, alebo ako samostatné jedlo. Je skvelý aj s čerstvým chlebom.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné suroviny, ako sú orechy alebo syry, podľa vašich predstáv.
- Ak nechcete, aby sa farba cvikly preniesla do iných surovín, môžete všetko servírovať na tanier oddelene.
Dobrú chuť!