Diviak na šípkovej omáčke

Samozrejme, tu je recept na diviaka na šípkovej omáčke:

Suroviny:

  • 1 kg diviaka (prednostne plece a krk)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
  • 250 ml červeného vína
  • 200 g šípok
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletého morského korenia

 

Diviak na šípkovej omáčke

Postup:

  1. Diviaka opláchnite studenou vodou a osušte. Nakrájajte na kúsky.
  2. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
  3. V hrnci rozohrejte olivový olej a maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
  4. Pridajte diviaka a opečte z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  5. Posypeme múkou a miešame, kým sa múka nezarumelí.
  6. Prijemne podlejeme vývarom a vínom a za stáleho miešania necháme zovrieť.
  7. Pridáme šípky a ochutíme soľou, korením a morským korením.
  8. Znížte teplotu na minimum, prikryte hrniec a nechajte variť približne 2 hodiny, kým sa mäso nezmäkne.
  9. Omáčku podľa potreby ešte premiešajte a prípadne dochuťte.
  10. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s knedľou alebo zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!

 

2)

Tento recept na diviaka na šípkovej omáčke je lahodným a aromatickým jedlom, ktoré určite poteší milovníkov diviny. Šípky dodajú omáčke jedinečnú chuť a vôňu.

Ingrediencie:

Na diviaka:

  • 1 kg divinového mäsa (napr. diviak)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 4 bobkové listy
  • 5 jedlými korením
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3 polievkové lyžice oleja alebo masla
  • 2 deci červeného vína (pokojne aj domáce)

Na šípkovú omáčku:

  • 200 g sušených šípok
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 čajová lyžička škorice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Trocha múky (na zahustené omáčky)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Divinové mäso umyte a osušte. Nakrájajte ho na kúsky a osoľte a okoreňte.
    • Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo maslo. Opečte kúsky mäsa zo všetkých strán, aby dostali peknú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
  2. Smaženie zeleniny:

    • Na tej istej panvici pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
    • Pridajte nasekaný cesnak a krátko smažte, až zavonia.
  3. Dusenie mäsa:

    • K panvici pridajte opečené mäso späť, zakryte bobkovým listom a jedlým korením, a zalejte červeným vínom. Nechajte chvíľku povariť, aby sa alkohol odparil.
    • Pridajte dostatočné množstvo vody (alebo vývaru) a varte na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nebude mäso mäkké.
  4. Príprava šípkovej omáčky:

    • Medzitým si pripravte šípkovú omáčku. Sušené šípky opláchnite a namočte do teplej vody na približne 30 minút.
    • Po namočení šípky prelejte do hrnca, pridajte zeleninový vývar, med, jablčný ocot a škoricu. Nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút, aby sa chutí prepojili.
    • Na konci varenia môžete omáčku rozmixovať tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu.
  5. Zahustenie omáčky:

    • Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju zahustiť troškou múky rozriedenou v studenej vode. Nezabudnite premiešať, aby sa nevytvorili hrudky.
  6. Spojenie:

    • Keď je mäso hotové, preložte ho do hrnca so šípkovou omáčkou. Nechajte ešte chvíľu povariť, aby sa chute spojili.
  7. Servírovanie:

    • Diviak na šípkovej omáčke podávajte s prílohou podľa vášho výberu – ideálne zemiakmi, knedľami alebo čerstvým chlebom. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.

Dobrú chuť vám prajem. Vaša Lucia. 🙂

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept vyzerá naozaj skvele! Určite ho vyskúšam, lebo mám rád divinu a šípky. Vôňa omáčky ma úplne očarila. Ďakujem za podelenie sa o tento úžasný recept! Dobrú chuť všetkým, ktorí to urobia!

  2. MačkaZlatá píše:

    Wow, tento recept je presne to, čo som hľadala! Šípková omáčka sa mi zdá ako výborný nápad k diviakovi. Nemôžem sa dočkať, až si to pripravím na rodinnú večeru. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. PetríkMňau píše:

    Toto jedlo vyzerá fantasticky! Šípky sú skvelé a dodajú tomu jedinečný nádych. Určite vyskúšam tento recept cez víkend. Rád varím pre svojich priateľov a toto bude hit. Dobre napísané, ďakujem!

  4. Bublina47 píše:

    Diviak na šípkovej omáčke je skvelý nápad! Vždy som hľadala niečo nové do mojej kuchyne a toto vyzerá úžasne chutne. Už sa teším na varenie podľa tvojho receptu. Dobrú chuť všetkým!

  5. Srdiečko88 píše:

    Tento recept mi dal inšpiráciu na večeru! Milujem kombináciu diviny a šípok, určite to musím skúsiť. Vďaka za podelenie sa o tento úžasný tip! Už sa teším na tú vôňu v kuchyni.

  6. ZelenýJanko píše:

    Fíha, ako to tu krásne vyzerá! Diviak so šípkami je niečo nové pre mňa a som nadšený z tejto kombinácie chutí. Určite skúsim uvariť podľa vášho receptu aj s priateľmi. Super práca!

  7. Cukrík10 píše:

    ! To znie tak dobre! Šípková omáčka k diviakovi? Wow, nikdy by ma to nenapadlo, ale veľmi sa mi to páči! Rada experimentujem v kuchyni a toto musím určite vyskúšať už tento víkend.

  8. _Mimi_12_ píše:

    ! To je presne ten druh jedla, ktorý milujem! Diviak s omáčkou z šípok znie ako skvelý nápad na rodinné posedenie. Teším sa na prípravu podľa vášho jednoduchého postupu. Ďakujem za skvelý tip!

  9. #KuchyňaGuru# píše:

    ! Tento recept ma zaujal hneď na prvý pohľad! Milujem variť a určite si túto dobrotu pripravím pre svojich blízkych. Teším sa na tie chute a vôňu v našej domácnosti.

  10. @Danka_Kuchynka@ píše:

    ! Fantastické! Recepty s divinou sú mojou obľubou a tento vyzerá tak chutne! Šípky sú super pridané do omáčky – iste to dodáva úplne inú chuť. Už sa neviem dočkať varenia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *