Rád by som vám predstavil recept na vydatné a chutné divinové ragú s haluškami z repy. Tu je návod na prípravu tohto výnimočného pokrmu:
Divinové ragú s haluškami z repy
Zoznam potrebných ingrediencií:
- 500 g divinového mäsa (môže byť hovädzie, jahňacie alebo hydinové)
- 1 nadrobno nasekaná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobné kúsky
- 2 mrkvy, pokrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na plátky
- 400 g paradajok (buď čerstvých, alebo konzervovaných), nakrájaných na malé kocky
- 2 šálky červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na ochutenie
- olej na vyprážanie
Návod na prípravu:
- Mäso nakrájajte na menšie kúsky a dochuťte soľou.
- V panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu spolu s cesnakom. Smažte, kým nebudú zlatisté.
- Do zmesi pridajte nakrájanú mrkvu a zeler. Pokračujte v pražení, kým zelenina nezjemnie.
- Pridajte na kocky nakrájané mäso a opražte ho, kým nebude pekne zlatisté.
- Pridajte paradajky, červené víno a hovädzí vývar. Dôkladne premiešajte a nechajte variť na nízkej teplote asi 1-2 hodiny, kým mäso nie je jemné a omáčka sa zahustí.
- Počas varenia dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Po uvarení mäsa sa riaďte pokynmi na prípravu halušiek z červenej repy.
- Až budú halušky hotové, servírujte ich spolu s bohatým divinovým ragú.
Tento výnimočný pokrm sa vyznačuje bohatou chuťou a je ideálny na chladné dni. Dúfam, že si ho vychutnáte!
2) Divinové ragú s haluškami z červenej repy
Ingrediencie:
Na ragú:
- 800 g divinového mäsa (napríklad jelenie alebo daniele)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína
- 500 ml vývaru (z diviny alebo zeleninový)
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica masla
- 1 bobkový list
- 3-4 zrná nového korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián alebo rozmarín (podľa preferencií)
Na halušky z červenej repy:
- 300 g hladkej múky
- 1 stredne veľká červená repa (uvarená a rozmixovaná)
- 1 vajce
- Soľ podľa potreby
- Voda (podľa potreby)
Pokyny:
-
Príprava
Ragú:- Divinové mäso nakrájajte na väčšie kusy a ochuťte soľou a korením.
- V rozsiahlej panvici alebo hrnci zahrejte olej a maslo. Mäso opražte zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedý vzhľad, potom ho vyberte a odložte stranou.
- V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, až kým nezmäkne. Potom pridajte mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiaky a krátko ich orestujte.
- Do panvice pridajte nasekaný cesnak, divinové mäso, bobkový list a nové korenie. Dobre premiešajte a zalejte červeným vínom. Nechajte víno odpariť.
- Pridajte vývar a privedieme k varu. Následne zakryte a nechajte dusiť na nízkej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
- Počas dusenia ochutnávajte a ak je potrebné, pridajte soľ, korenie a čerstvé bylinky.
-
Príprava halušiek z červenej repy:
- Uvarenú červenú repu rozmixujte do jemného pyré.
- V miske spojte hladkú múku, rozmixovanú repu, vajce a štipku soli. Podľa potreby pridajte trochu vody, aby ste dosiahli hladké cesto.
- Na pomúčenom povrchu vyvaľkajte cesto na tenké pláty a nakrájajte na malé štvorčeky alebo rezance.
- V dostatočne osoľenej vode varte halušky asi 3-5 minút, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať.
-
Podávanie:
- Na tanier naservírujte bohatú porciu divinového ragú a vedľa pridajte halušky z červenej repy.
- Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami a podávať s kyslou smotanou alebo pikantnou omáčkou ako doplnok.
Dobrú chuť!