Časť 1: Guláš z diviny
Ingrediencie:
- 600 gramov mäsa z diviny
- 2 kusy cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 kusy papriky (červenej a zelenej)
- 2 paradajky
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžičky sladkej červenej papriky v prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na varenie
Guláš z diviny s knedľou Karlovarského typu
Návod na prípravu:
- Divinové mäso nakrájajte na malé kúsky a odstráňte prebytočný tuk.
- Na pánvi rozohrejte olej a následne pridajte nakrájané mäso. Opekajte ho zo všetkých strán, až kým nezíska zlatistý odtieň.
- Pridajte do panvice nakrájané cibule a cesnak. Orestujte ich do sklovita.
- Do panvice pridajte papriky a paradajky, premiešajte a nechajte dusiť približne 10 minút.
- Po 10 minútach pridajte múku a papriku. Dobre premiešajte a dusenie pokračujte ďalších 10 minút.
- Na záver pridajte vodu, rascu, soľ a korenie. Zmes dôkladne premiešajte, prikryte a na miernom ohni varte približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je tender.
Karlovarské knedle:
Ingrediencie:
- 500 gramov zemiakov
- 200 gramov hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- soľ podľa chuti
Návod na prípravu:
- Zemiaky uvarte v osolenej vriacej vode, kým sa stanú mäkkými.
- Uvarené zemiaky nechajte ochladnúť, potom ich olúpte a prelisujte cez sitko alebo mlynček, aby ste získali hladkú kašu.
- Kašu preosejte, pridajte hladkú múku a soľ. Dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami, aby vzniklo cesto.
- Postupne pridávajte polohrubú múku, až kým cesto nebude vláčne a nelepivé.
- Z vytvoreného cesta tvarujte valčeky, ktoré následne nakrájate na menšie kúsky.
- V osolenej vriacej vode varte knedle, kým nevyplávajú na hladinu (približne 10-15 minút).
- Uvarené knedle sceďte, nechajte okvapkať a servírujte ako prílohu k gulášu z diviny.
Prajem dobrú chuť!
3)
Žiadne jedlo sa nevyrovná jeho chuti.Kvalitného guláša z diviny, obzvlášť keď je servírovaný s karlovarskou knedľou, si budete chcieť vychutnať. Tento sýty a voňavý pokrm je typický pre klasickú slovenskú kuchyňu a je ideálny na rodinné oslavy či zimné večery. Pozrime sa spolu na to, akým spôsobom si pripravíte tento chutný recept.
Ingrediencie potrebné na guláš z diviny
Na vytvorenie guláša z divinového mäsa budete potrebovať:
- 1 kg divinového mäsa (napríklad srnčieho)
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 paprika
- 1 mrkva
- 500 ml vývaru (najvhodnejšie z diviny)
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 2 bobkové listy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na fryovanie
Postup krok za krokom pri príprave guláša z diviny
Začnite tým, že na oleji osmažíte jemne nasekané cibule, následne pridajte na kocky nakrájané divinové mäso. Rýchlo ho opražte, aby sa zatiahlo. Potom pridajte nakrájanú papriku, mrkvu a cesnak. Nechajte pár minút, aby sa ingrediencie dobre opiekli. Potom pridajte rajčinový pretlak, mletú papriku, bobkové listy a vývar. Nechajte guláš variť na nízkej teplote minimálne 2 hodiny, aby bolo mäso jemné a chute sa spojili. Nakoniec dochuťte soľou a korením a podávajte s karlovarskou knedľou.
Záver a tipy na podávanie
Guláš z diviny s karlovarskou knedľou je skutočne výnimočný kulinársky zážitok. Podávajte ho horúci, ozdobený čerstvými bylinkami, a nebojte sa pozvať rodinu a priateľov, aby sa s vami podelili o túto delikatesu. Dúfam, že si tento recept zamilujete rovnako ako ja a prajem vám dobrú chuť!