Ak chcete pripraviť domácu bravčovú krkovičku na víne, môžete postupovať podľa nasledujúceho receptu:
Potrebné suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 fľaša červeného vína
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na restovanie
Domáca bravčová krkovička na mojom víne
Postup:
- Bravčovú krkovičku opláchnite pod tečúcou vodou a osušte do sucha papierovou utierkou.
- Do hrnca nalejte červené víno a nechajte ho zohriať na miernu teplotu.
- V druhej hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom na drobno nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a krkovičku a opečte ju zo všetkých strán dozlatista.
- Všetko premiestnite z hrnca na plech na pečenie a zaliate vínom.
- Posypte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Plech zakryte a dajte do predhriatej rúry na teplotu 180 °C.
- Pečte asi 2 hodiny, prípadne až kým mäso nebude mäkké a šťavnaté.
- Pred podávaním nechajte bravčovú krkovičku chvíľu odpočinúť, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou a prílohou podľa vlastného výberu.
Dúfam, že toto vám pomôže pripraviť vynikajúcu domácu bravčovú krkovičku na víne. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 ml červeného vína (ideálne suché)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 2 vetvičky rozmarínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky (sladkej alebo pikantnej)
- 1 bobkový list
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a narežeme na väčšie kusy, približne 3-4 cm. Osolíme a okoreníme čiernym korením a mletou paprikou.
-
Cibuľa a cesnak: Cibule očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Cesnak nakrájame na plátky.
-
Smaženie: Na rozohriatom olivovom oleji na panvici opražíme cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridáme cesnak a krátko orestujeme, aby neztmavol.
-
Mäso: Orestovanú cibuľu a cesnak preložíme do hrnca, na tej istej panvici orestujeme kusy krkovičky zo všetkých strán dozlatista. (Môžeme to robiť aj na viacerých porciách, aby sa mäso dobre orestovalo).
-
Dusenie: Orestované mäso preložíme do hrnca k cibuli a pridáme červené víno, med, rozmarín a bobkový list. Všetko dobre premiešame.
-
Varíme: Hrniec prikryjeme a dusíme na strednej teplote asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké a šťavnaté. Občas premiešame a ak je potrebné, pridáme trošku vody alebo vína.
-
Podávanie: Po dovarení mäso vyberieme a necháme chvíľu odpočinúť. Omáčku môžeme podľa chuti zahustiť, ak je to potrebné. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu, ako sú zemiaky, ryža alebo knedľa.
-
Servírovanie: Nakrájame na plátky a servírujeme s pripravenou omáčkou. Ako osviežujúci doplnok sa hodí čerstvá zelenina alebo šalát.
Dobrú chuť!