Ak máte záujem pripraviť domácu bravčovú krkovičku vo vínnej omáčke, môžete sa riadiť nasledujúcim receptom:
Nezbytné suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 fľaša červeného vína
- 2 kusy cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencie
- olej na restovanie
Domáca bravčová krkovička na víne
Návod na prípravu:
- Opláchnite bravčovú krkovičku pod tečúcou vodou a jemne ju osušte papierovou utierkou.
- Do hrnca vlejte červené víno a zahrejte ho na miernom ohni.
- V druhom hrnci zohrievajte olej a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a krkovičku, a opekajte ju zo všetkých strán do zlatista.
- Premiestnite všetko z hrnca na plech na pečenie a zalejte vínom.
- Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Plech zakryte a vložte do predhriatej rúry na teplotu 180 °C.
- Pečte približne 2 hodiny, alebo kým mäso nie je dostatočne mäkké a šťavnaté.
- Pred servírovaním nechajte bravčovú krkovičku chvíľu odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky a servírujte s omáčkou a prílohou podľa vášho výberu.
Verím, že vám tento recept pomôže pripraviť vynikajúcu domácu bravčovú krkovičku na víne. Dobrú chuť!
2) Domáca bravčová krkovička na mojom víne
Zloženie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 kusy cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 ml červeného vína (najlepšie suché)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 2 vetvičky rozmarínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky (môže byť sladká alebo pikantná)
- 1 bobkový list
Návod na prípravu:
-
Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy, približne 3-4 cm. Osolíme a koreníme čiernym korením a mletou paprikou.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Cesnak nakrájame na plátky.
-
Smaženie: Na rozohriatom olivovom oleji na panvici opražíme cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridáme cesnak a krátko orestujeme, aby sa zbytočne neztmavol.
-
Mäso: Orestovanú cibuľu a cesnak preložíme do hrnca, na tej istej panvici orestujeme kusy krkovičky zo všetkých strán do zlatista. (Môžeme to robiť aj v niekoľkých dávkach, aby sa mäso dobre orestovalo).
-
Dusenie: Orestované mäso premiestnite do hrnca k cibuli a pridajte červené víno, med, rozmarín a bobkový list. Všetko dobre premiešajte.
-
Varíme: Hrniec prikryjeme a dusíme na strednej teplote asi 1,5 až 2 hodiny, alebo až kým mäso nie je mäkké a šťavnaté. Občas premiešame a ak je potrebné, pridáme trošku vody alebo vína.
-
Podávanie: Po dokončení varenia mäso vyberieme a necháme chvíľu odpočinúť. Omáčku môžeme podľa chuti zahustiť, ak je to nutné. Servírujeme s prílohou podľa vlastného výberu, ako sú zemiaky, ryža alebo knedľa.
-
Servírovanie: Nakrájame na plátky a podávame s pripravenou omáčkou. Ako osviežujúci doplnok sa hodí čerstvá zelenina alebo šalát.
Dobrú chuť!