Domáci jogurt z kozieho mlieka

Domáci jogurt z kozieho mlieka .. Jogurt je vynikajúci mliečny produkt, ktorý sa vyrába fermentáciou mlieka pomocou prospešných baktérií. Kozie mlieko sa stáva čoraz populárnejším, a to nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre množstvo zdravotných výhod, ktoré ponúka.

Domáci jogurt z kozieho mlieka je nielen chutný, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. V tomto recepte sa dozviete, ako na to, a tiež dostanete pár tipov, ako jogurt ešte obohatiť.

Ingrediencie

  • 1 liter kozieho mlieka (najlepšie čerstvého)
  • 2-3 polievkové lyžice jogurtu (sú pre fermentáciu potrebné; môžete použiť aj jogurt z obchodu, ale mal by obsahovať živé kultúry)
  • čajová lyžička medu (voliteľné, na dosladenie)
  • ovocie, oriešky alebo semienka na podávanie (voliteľné)

Potrebné pomôcky

  • hrniec (najlepšie smaltovaný alebo nerezový)
  • vareška
  • teplomer
  • plátno alebo gázku
  • nádoba na uskladnenie jogurtu (najlepšie sklenená s tesným viečkom)
  • termohrnček alebo uterák na udržanie teploty

 

Postup

  1. Príprava mlieka: Začnite tým, že nalejete kozie mlieko do hrnca. Mlieko je ideálne pred použitim zohriať, aby sa znížilo riziko nežiaducich baktérií. Pomaly zahrevajte mlieko na teplotu okolo 85 °C. Mlieko treba neustále miešať, aby sa nepripálilo.
  2. Chladenie mlieka: Po dosiahnutí požadovanej teploty nechajte mlieko vychladnúť na teplotu 43 °C až 46 °C. Je dôležité, aby ste mlieko ochladili na túto teplotu, pretože príliš vysoké teploty by mohli zabiť prospešné baktérie, ktoré používame na fermentáciu.
  3. Pridanie kultúr: Keď mlieko dosiahne správnu teplotu, pridajte doň 2-3 polievkové lyžice jogurtu. Dôkladne premiešajte, aby sa jogurt rovnomerne rozložil v mlieku. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože baktérie jogurtu sa musia rozptýliť, aby fermentovali celé množstvo mlieka.
  4. Fermentácia: Nalejte pripravené mlieko s jogurtom do sklenej nádoby a zakryte ju viečkom. Aby ste jogurt správne skvasili, potrebujete udržať teplotu medzi 40 °C a 45 °C. Na to môžete použiť termohrnček alebo jednoducho obaliť sklenenú nádobu uterákom. Nechajte jogurt kvasiť 6 až 12 hodín. Čím dlhšie ho necháte, tým bude kyslejší a hustejší.
  5. Kontrola jogurtu: Po uplynutí fermentačného času skontrolujte jogurt. Mal by mať krémovú konzistenciu a jemnú kyslastú chuť. Ak je jogurt ešte príliš riedky alebo máte pocit, že nie je dostatočne kyslý, môžete ho nechať kvasiť ešte niekoľko hodín.
  6. Ukladanie a skladovanie: Po dosiahnutí požadovanej konzistencie preložte jogurt do chladničky. Môžete ho tam skladovať niekoľko dní. Vždy si rezervujte trochu jogurtu na ďalšiu fermentáciu pre nasledujúci cyklus.

Tipy na ochutenie

  1. Ovocie: Jogurt môžete ochutiť čerstvým ovocím, ako sú jahody, maliny, čučoriedky alebo banány. Stačí ich nakrájať a primiešať do jogurtu.
  2. Oriešky a semienka: Pridanie vlašských orechov, mandlí alebo chia semienok pridá na chuti a textúre.
  3. Med alebo javorový sirup: Ak máte radi sladší jogurt, môžete pridať čajovú lyžičku medu alebo javorového sirupu.
  4. Bylinky a koreniny: Pre osvieženie chuti vyskúšajte pridať čerstvé bylinky, ako je mäta alebo bazalka, prípadne škoricu alebo vanilku.

Záver

Domáci jogurt z kozieho mlieka je nielen skutočne jednoduchý na prípravu, ale aj veľmi výživný a zdravý. Vďaka bohatej chuti kozieho mlieka si určite obľúbite túto domácu alternatívu ku komerčne dostupným jogurtom. Vyskúšajte si pripraviť svoj vlastný jogurt a tešte sa na jeho rozmanité varianty.

Buďte kreatívni s prísadami a objavte nové chute, ktoré vám prinesú ešte viac radosti z každého pohára domáceho jogurtu.

 

 

2) Domáci jogurt z kozieho mlieka

Domáci jogurt z kozieho mlieka - 2
Domáci jogurt z kozieho mlieka – 2

Ingrediencie:
– 1 liter kozieho mlieka
– 2 lyžice živých jogurtových kultúr (možno zakúpiť v obchode alebo použiť jogurt ako štartér)

Postup:
1. Mlieko zahrejte vo veľkom hrnci na strednom ohni, kým sa nezačnú tvoriť bublinky na okrajoch hrnca. Nechajte mlieko prevrieť, ale nevaríme ho.

2. Mlieko odstavte a nechajte ho vychladnúť na teplotu približne 43°C. Môžete použiť teplomer na kontrolu teploty.

3. Do mlieka pridajte živé jogurtové kultúry a dôkladne ich premiešajte.

4. Nalejte zmes do sklenenej nádoby (ideálne prikrytej vekom) a nechajte ju kysnúť pri izbovej teplote približne 12-24 hodín. Čím dlhšie necháte kysnúť jogurt, tým kyslejší bude výsledný produkt.

5. Po uplynutí času nechajte jogurt vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny pred konzumáciou.

6. Dochutite jogurt podľa chuti medom, ovocím alebo granolou a podávajte. Užite si domáci kozí jogurt plný zdravých probiotík. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

26 Komentárov

  1. Nbugar píše:

    Zaujímavý recept na domáci jogurt, určite vyskúšam.

  2. Darina Sidor píše:

    Nikdy som neskúšala jogurt z kozieho mlieka, ale recept znie jednoducho. Skúsime ho pripraviť doma.

  3. Mila123 píše:

    Super recept! Domáci jogurt z kozieho mlieka je naozaj skvelý. Už sa teším, keď ho vyskúšam. Určite to bude chutné a zdravé. Mám rád, keď môžem pripravovať niečo vlastnoručne!

  4. JankoK píše:

    Ďakujem za skvelý návod! Jogurt z kozieho mlieka je úžasný, teším sa na experimentovanie s rôznymi príchuťami. Určite ho vyskúšam s ovocím a medom!

  5. RadoslavC píše:

    Tento recept na jogurt ma úplne nadchol! Kozi mlieko je veľmi chutné a zdravé. Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím svoj vlastný jogurt doma.

  6. ZuzkaB píše:

    Wau, to vyzerá fakt jednoducho! Chcem vyskúšať jogurt z kozieho mlieka, pretože som počula, že je veľmi výživný. Určite prídem s otázkami, ak budem mať nejasnosti.

    1. Koko123 píše:

      @ZuzkaB: Ja už robím domáci jogurt niekoľko mesiacov a je to skvelé! Ak máš akékoľvek otázky, rada ti poradím.

  7. FeroH píše:

    Skvelý recept! Vždy som chcel vedieť, ako si pripraviť vlastný jogurt. Kozie mlieko má fantastickú chuť a ja osobne ho milujem. Už sa nemôžem dočkať, až si ho pripravím!

  8. VikiM píše:

    ‘Ďakujem za tento článok! Domáci jogurt z kozieho mlieka je perfektný pre našu rodinu. Nielenže vieme čo jeme, ale aj sa zabavíme pri jeho príprave.

  9. _Svetluska_ píše:

    ‘Toto je presne to, čo som hľadala! Mám rada zdravé jedlá a domáci jogurt z kozieho mlieka mi určite spríjemní raňajky.’

  10. #ChutnyYogurt píše:

    ‘Naozaj skvelý tip! Tento recept ma inšpiroval k tomu, aby som začala experimentovať aj s ďalšími prísadami do jogurtu.’

  11. !Anicka! píše:

    ‘Fascinujúce info o príprave jogurtu doma! Vždy som si myslela, že to musí byť komplikované. Ďakujem za jednoduchý návod!’

  12. Jolly123 píše:

    Wow, domáci jogurt z kozieho mlieka vyzerá skvele! Určite to vyskúšam, milujem jogurt. Ďakujem za jednoduchý recept, určite to bude chutné a zdravé!

    1. SunnyGirl píše:

      Aj ja sa teším na tento recept! Kozie mlieko je výborné a jogurt je super. Určite to vyskúšam s ovocím!

    2. Miloško píše:

      Vďaka za tipy! Chcem pridať aj med a orechy. Bude to lahodné!

  13. NinjaCat píše:

    Tento recept na jogurt ma veľmi potešil! Veľmi sa mi páči, ako jednoducho sa dá pripraviť doma. Určite to skúsim čoskoro.

  14. KreatívnyKocúr píše:

    Super nápad, určite si pripravím svoj vlastný jogurt! Mám rád zdravé jedlá a toto vyzerá ako skvelá voľba.

  15. ŠťastnáDúha píše:

    Ráda varím a tento recept je presne to, čo potrebujem! Ďakujem za inšpiráciu na domáci jogurt z kozieho mlieka.

  16. PohodovýPán píše:

    ‘Takže takto sa robí domáci jogurt? Vždy som chcel vedieť, ako na to! Určite sa do toho pustím.

  17. Svetlonoš99 píše:

    ‘Toto je fantastické! Konečne recept na domácu verziu, ktorú môžem robiť s deťmi. Teším sa na nové chute!’

  18. ChillMaster píše:

    Perfektný článok o domácich výrobkoch! Jogurt z kozieho mlieka má určite jedinečnú chuť. Nezabudnem pridať svoje obľúbené ovocie!

  19. Mačka123 píše:

    Ďakujem za recept! Rada robím domáce veci a tento jogurt vyzerá jednoducho báječne.

  20. FunkyBunny píše:

    Super článok! Tento recept ma zaujal hneď od začiatku. Teším sa na experimentovanie s rôznymi prísadami!

  21. Miloš123 píše:

    Tento recept na domáci jogurt z kozieho mlieka je skvelý! Nikdy by ma nenapadlo, že si môžem pripraviť jogurt sám doma. Postup je jednoduchý a výsledok stojí za to. Mám rád chuť kozieho mlieka, je taká jemná a krémová. Určite vyskúšam aj rôzne príchute s ovocím a orieškami, ktoré ste spomenuli. Ďakujem za inšpiráciu!

    1. ZuzanaK píše:

      Aj ja som sa už rozhodla vyskúšať tento recept! Jogurt je veľmi zdravý a keďže mám rada domáce produkty, určite sa do toho pustím. Až na to medové dochutenie, mám radšej prírodné chutě. Teším sa na experimentovanie s ovocím a orechmi!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš komentár! Je skvelé, že sa chystáte vyskúšať tento recept s jogurtom. Môžete samozrejme preskočiť medové dochutenie a nahradiť ho prírodnými chutami podľa vašich preferencií. Experimentovanie s rôznymi druhmi ovocia a orechov určite prinesie do vášho jedla nové chutové dimenzie. Držíme palce a dúfame, že sa vám recept bude páčiť! Buďte kreatívna a užite si proces varenia. Ak budete mať nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať. Ďakujeme za vašu podporu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *