Zamatová roláda ako torta

Samozrejme, tu je recept na zamatovú roládu v slovenskom jazyku:

Suroviny:

  • 4 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 250 ml šľahačky na šľahanie
  • 200 g jahôd (alebo iné obľúbené ovocie) na náplň
  • Čokoládová poleva alebo kakao na posypanie

 

Zamatová roláda ako torta

Postup:

  1. Oddelte žĺtky od bielkov a v miske vyšľahajte bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte práškový cukor a ďalej šľahajte, až sa vytvorí stabilná penová hmota.
  2. Do druhej misky preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Pomaly pridávajte žĺtky a premiešajte, aby sa vytvorila hladká hmota.
  3. V tejto fáze pridajte šľahačku do bielkového snehu a jemne vmiešajte. Následne pridajte žĺtkovú múku v štyroch až piatich častiach a opatrne ich začnite miešať do bielkového cesta. Dôležité je zachovať vzdušnú a ľahkú konzistenciu.
  4. Rozotrite cesto rovnomerne na plech s papierom na pečenie tak, aby vznikol hrubší obdĺžnik. Dajte si pozor, aby cesto na plechu nebolo príliš tenké.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte cesto asi 10-12 minút, až kým nezačne odtiahnuť od okrajov plechu.
  6. Po upečení roládu ešte teplú prevráťte na iný papier na pečenie. Štipľavým a pravítkom alebo inou rovnou hranou jemne odrolujte cesto a prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa nerozpadlo a udržali sa jeho vlhké vlastnosti.
  7. Po vychladnutí rozšľahajte šľahačku na tuhý krém. Na rolovaciu plechovku natrite šľahačkou a pridajte plátky čerstvého ovocia (napríklad jahôd) alebo inú želanú náplň.
  8. Roládu opatrne zrolujte a môžete ju ešte ozdobiť čokoládovou polevou alebo posypať kakaom.
  9. Nechajte ju vychladnúť v chladničke najmenej 1 hodinu, aby sa šľahačka pevne zovrela a roláda sa spojila do pevného tvaru.
  10. Nakrájajte na plátky a podávajte.

Dúfam, že vám tento recept na zamatovú roládu po slovensky pomôže. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *