Domáci mätový sirup recept

Domáci mätový sirup recept

Mátový sirup | Josef Holub

Domáci mätový sirup recept

Zložky:

  • 1 veľký zväzok mäty (asi 2 veľké hrste mäty)
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Mäty dôkladne opláchnite pod vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V hrnci zohrejte vodu a pridajte do nej mätu.
  3. Varíme 5-10 minút, kým získame silné a aromatické mätovej vývar.
  4. Mätovej vývar necháme odstáť asi 30 minút.
  5. Po 30 minútach vývar precedíme cez jemné sitko alebo gázu do inej nádoby.
  6. Do vývaru pridáme cukor, šťavu z citróna a vanilkový extrakt.
  7. Nádobu s vývarom postavíme na mierny oheň a necháme cukor stopolí.
  8. Stále miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  9. Odstránime peničku, ktorá sa môže vytvoriť počas varu.
  10. Po rozpustení cukru necháme sirup tak dlho variť, kým nezíska požadovanú konzistenciu (asi 20-30 minút).
  11. Hotový sirup nalejte do sterilizovaných fliaš alebo pohárov.
  12. Uzatvorte a nechajte vychladnúť.
  13. Naše domáce mätové sirupy sú pripravené na použitie.

Tento sirup môžete použiť na osviežujúce letné nápoje, koktaily, zmrzliny alebo ho pridať do pečenia a dezertov.

 

2)

Domáci mätový sirup je jednoduchý spôsob, ako si pripraviť osviežujúci nápoj. Tento sirup je skvelý na letné dni, do koktailov a ako prísada do rôznych dezertov. V nasledujúcom recepte vám ukážem, ako si môžete vyrobiť mätový sirup jednoducho a rýchlo z čerstvej mäty. Poďme na to!

Ingrediencie na mätový sirup

Aby ste si mohli pripraviť domáci mätový sirup, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 šálka čerstvých mätových listov
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka vody

Tieto tri základné ingrediencie vám poskytnú základ pre váš domáci sirup. Môžete si pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti.

Postup prípravy mätového sirupu

Príprava mätového sirupu je jednoduchá a rýchla. Tu je presný postup:

  1. V hrnci zmiešajte vodu a cukor. Pomaly priveďte k varu, miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  2. Keď zmes zovrie, pridajte čerstvé mätové listy a varte na miernom ohni približne 10 minút.
  3. Po 10 minútach odstavte hrniec z plameňa a nechajte sirup lúhovať, až kým úplne nevychladne.
  4. Po vychladnutí preceďte sirup cez jemné sitko, aby ste odstránili mätové listy.
  5. Hotový mätový sirup prelejte do sklenenej fľaše a uskladnite v chladničke. Môže byť použitý do 2-3 týždňov.

S týmto jednoduchým receptom na domáci mätový sirup si môžete vychutnať osviežujúce nápoje a pridať k svojmu jedlu unikátne chute. Skúste ho ešte dnes a zažite chuť leta vo vlastnej kuchyni!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Stanislava87 píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Už sa neviem dočkať, kedy si vyskúšam tento sirup.

  2. Horak Bohdan píše:

    Super nápad na letný nápoj! Určite to vyskúšam.

  3. Kazimirova Margareta píše:

    Tento sirup z mäty znie skvele, určite ho vyskúšam. Ďakujem za recept!

  4. Ssadlonova píše:

    Ďakujem za podrobný postup. Budem mať skvelý sirup na letné osvieženie.

  5. Ondrejkova Matilda píše:

    Neskutočne chutný sirup! Určite odporúčam všetkým priateľom a rodine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *