Dubáková omáčka bez smotany

Dubáková omáčka bez smotany. Vedeli ste, že som nadšencom pre hríby a všetky druhy húb? Rada ich zbieram a ešte radšej ich pripravujem a vychutnávam. Čoskoro sa začína sezóna zberu, na čo sa veľmi teším. Môžem si takisto prichystať recept na ich prípravu, ako uvádzam nižšie pod týmto textom.

Na ingrediencie budeme potrebovať:
– 1 veľkú cibuľu, nakrájanú na malé kocky
– 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
– 2 lyžice oleja
– 1 lyžicu hladkej múky
– 2 lyžice rajčinovej pasty
– 1 lyžičku sladkej mletej papriky
– 1 štipku soli a čierneho korenia
– 500 ml vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
– 1 lyžicu octu
– čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie

Dubáková omáčka bez smotany

Postup:

1. Na panvici zohrejeme olej a orestujeme cibuľu s cesnakom, pokým nezmäknú.
2. Pridáme múku a miešame, až sa začne zlatisto hnedieť.
3. Nasledovne prisypeme rajčinovú pastu, sladkú papriku, soľ a korenie a dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
4. Postupne pridávame vývar a stále miešame, kým nám nevznikne hladká omáčka bez hrudiek.
5. Na konci pridávame ocot a necháme omáčku variť ešte pár minút, aby sa jej chuť lepšie prepojila.
6. Omáčku podávame ozdobenú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Dubáková omáčka bez smotany-2

2) Dubáková omáčka bez smotany

Dubáková omáčka predstavuje jeden z najchutnejších spôsobov, ako zužitkovať čerstvé dubáky, známe aj ako pravé hľuzovky. Bez pridania smotany si uchováva unikátne vlastnosti a arómu húb, ktoré sú vynikajúce na rozličné jedlá. Tento recept vám ukáže, ako jednoducho a rýchlo pripraviť túto lahodnú omáčku, aby ste mohli vychutnať chuť prírody vo svojej kuchyni.

Ako dlho pripravovať morčacie mäso?

Ako dlho pripravovať morčacie mäso?

Čítať viac »

Ingrediencie pre dubákovú omáčku

Na prípravu dubákovej omáčky budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 300 g čerstvých dubákov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy dubákovej omáčky

Najskôr si dôkladne umyte a nakrájajte dubáky na menšie kúsky. Na panvici, v ktorej si prichystáme omáčku, zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju do sklovita a následne pridajte cesnak spolu s dubákmi. Smažte, kým sa huby nezačnú karamelizovať.

Potom do omáčky pridajte zeleninový vývar a nechajte variť približne 10 minút, kým sa nezredukuje a nezahustí. Na záver dochuťte soľou a korením. Nezabudnite omáčku ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá jej dodá sviežosť.

Servírujte túto výnimočnú dubákovú omáčku k cestovinám, knedli či ako prílohu k mäsovému jedlu. Prajeme príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Polakova Antonia píše:

    Vďaka za skvelý recept! Určite si ho vyskúšam, veľmi sa teším na húb z tohtoročnej sezóny.

  2. Langos Anezka píše:

    Omáčka vyzerá neskutočne chutne, už sa teším, kým si ju vyskúšam! Ďakujem za návod.

  3. Pkarolcikova píše:

    Tento recept je úžasný a super jednoduchý na prípravu. Teším sa, že si ho vyskúšam doma!