Dubáková omáčka bez smotany

Dubáková omáčka bez smotany. Vedeli ste, že ja som milovníka hríbov a bšetkých húb. Rada ich zbieram a ešte radšej varím a konzumujem. Zachvíľku začína sezóna ich zberu, taks a teším. A môžem si prioraviť ich recept, tako ako to uvádzam nižšie pod týmto textom.

Potrebujeme:
– 1 veľkú cibuľu, nakrájanú na drobné kocky
– 2 strúčiky cesnaku, jemne posekané
– 2 lyžice oleja
– 1 lyžicu hladkej múky
– 2 lyžice rajčinovej pasty
– 1 lyžičku mletej sladkej papriky
– 1 štipku soli a čierneho korenia
– 500 ml vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
– 1 lyžicu octu
– čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie

 

Dubáková omáčka bez smotany

Postup:

1. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
2. Pridáme múku a miešame, kým sa začne zlato-hnedieť.
3. Pridáme rajčinovú pastu, sladkú papriku, soľ a korenie a premiešame, aby sa zlúčili ingrediencie.
4. Postupne prilievame vývar a miešame, kým nevznikne hladká omáčka bez hrudiek.
5. Na záver pridáme ocot a necháme omáčku povariť ešte pár minút, aby sa zdokonalil jej chuť.
6. Omáčku podávame poliatu čerstvou petržlenovou nasekanou na jemné kúsky.

Dobrú chuť!

 

2)

Dubáková omáčka je jedným z najchutnejších spôsobov, ako využiť čerstvé dubáky, známe aj ako pravé hľuzovky. Bez smotany si zachováva jedinečnú chuť a arómu húb, ktoré sú ideálne na rôzne pokrmy. Tento recept vás naučí, ako pripraviť túto vynikajúcu omáčku jednoducho a rýchlo, aby ste si mohli vychutnať chuť prírody vo svojej kuchyni.

Ingrediencie pre dubákovú omáčku

Na prípravu dubákovej omáčky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 300 g čerstvých dubákov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy dubákovej omáčky

Najskôr dôkladne umyte a nakrájajte dubáky na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju do sklovita a potom pridajte cesnak a dubáky. Smažte, kým sa huby začnú karamelizovať.

Potom pridajte zeleninový vývar a nechajte omáčku variť asi 10 minút, až kým sa zredukuje a zhustne. Nakoniec ochuťte soľou a korením. Nezabudnite ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá omáčke sviežosť.

Podávajte túto výnimočnú dubákovú omáčku s cestovinami, knedľou alebo ako prílohu k mäsu. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Polakova Antonia píše:

    Vďaka za skvelý recept! Určite si ho vyskúšam, veľmi sa teším na húb z tohtoročnej sezóny.

  2. Langos Anezka píše:

    Omáčka vyzerá neskutočne chutne, už sa teším, kým si ju vyskúšam! Ďakujem za návod.

  3. Pkarolcikova píše:

    Tento recept je úžasný a super jednoduchý na prípravu. Teším sa, že si ho vyskúšam doma!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *