Dusená červená kapusta z pohára je jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Okrem toho je červená kapusta skvelou prílohou k mäsu, ale možno ju podávať aj ako samostatné jedlo.
Príprava dusenej červenej kapusty je jednoduchá, a ak si ju pripravíte do zásoby a vložíte do pohárov, máte ju k dispozícii kedykoľvek. Tento recept vás naučí, ako si pripraviť lahodnú dusenú červenú kapustu, ktorú si môžete zobrať so sebou na výlet alebo jednoducho skladovať doma v špajze.
Suroviny
Na prípravu dusenej červenej kapusty z pohára budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 hlávka červenej kapusty (približne 1 kg)
- 2 stredné cibule
- 2 jablká (najlepšie kyslé)
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 200 ml jablkového alebo hroznového octu
- 3-4 lyžice cukru (najlepšie hnedého)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky mletého korenia (napr. nové korenie alebo škorica)
- 1-2 bobkové listy
- 500 ml vody
Dusená červená kapusta z pohára
Príprava
- Príprava surovín: Najprv si dôkladne umyte červenú kapustu a odstráňte vrchné listy. Potom ju rozkrojte na štvrtiny a odstráňte stredný tuhý stonok. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. Jablká umyte, odstráňte jaderník a nakrájajte na malých kociek.
- Smaženie cibule a cesnaku: V veľkom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibulu a cesnak a smažte ich asi 3-5 minút, kým cibula nezmäkne a nezíská zlatistú farbu.
- Pridanie kapusty: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájanú červenú kapustu. Miešajte, aby sa kapusta dobre obalila olejom a smažením. Dusíme kapustu asi 10-15 minút, kým nezmäkne.
- Pridanie jabĺk: Po uplynutí tohto času pridajte nakrájané jablká. Zmiešajte všetky ingrediencie a dusíte ďalších 5 minút, aby sa jablká trochu rozpadli a uvoľnili svoju sladkosť.
- Príprava marinády: V samostatnej miske zmiešajte jablkový alebo hroznový ocot, hnedý cukor, soľ, čierne korenie a mleté korenie. Keď je zmes homogénna, pridajte ju do hrnca s kapustou. Nalejte aj vodu a pridajte bobkové listy. Dobre premiešajte, zatvorte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni približne 30-40 minút. Občas premiešajte, aby sa kapusta nepripálila a aby všetky chute sa spojili.
- Plnenie pohárov: Po dusiacej fáze nechajte kapustu vychladnúť. Pripravte si umyté a sterilizované poháre na konzervovanie. Pomocou naberačky naplňte poháre dusenou kapustou až po okraj, pričom sa uistite, že v každom pohári sú aj kúsok cibule a jablka.
- Zatvorenie pohárov: Poháre uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Nechajte ich takto vychladnúť. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že kapusta zostane čerstvá a chutná.
Záver
Dusená červená kapusta z pohára je skvelý spôsob, ako si uchovať chutné jedlo na dlhší čas. Môžete ju podávať k rôznym jedlám alebo si ju vychutnať ako samostatné jedlo.
Vďaka tomu, že je dokonale pripravená a zabalená, bude vám k dispozícii, keď na ňu dostanete chuť. Nezabudnite, že červená kapusta je plná zdravých látok, takže sa nebojte zaradiť ju do svojho jedálnička!
Dobrá chuť a zdravé jedlo.
Recept znie lákavo, určite ho vyskúšam.
Tento recept na dusenú červenú kapustu je jednoducho fantastický! Osobne milujem, ako sa táto kapusta skvele hodí k mäsu, ale aj ako samostatné jedlo. Príprava je naozaj jednoduchá a ušetrí mi veľa času. Teším sa, že si ju môžem pripraviť do zásoby a mať ju stále po ruke. Určite vyskúšam aj s rôznymi koreninami, aby som objavil nové chute! Ďakujem za skvelý recept, už sa neviem dočkať, kedy si ju pripravím!
Súhlasím, Janko123! Aj ja som vyskúšala tento recept a bola to lahoda. Kapusta je plná vitamínov a antioxidantov, takže je to nielen chutné, ale aj veľmi zdravé jedlo. V kombinácii s jablkami to dáva úplne novú dimenziu chuti. Odporúčam všetkým!
Takisto sa mi veľmi páči tento recept! Dusená červená kapusta je moje obľúbené jedlo a tento spôsob prípravy je fakt super! Mám rád kombináciu so sladkými jablkami a koreninami, dodáva to jedlu výnimočnú chuť. Veľmi sa teším na prípravu tejto dobroty doma!
Ďakujeme Vám za vašu pozitívnu spätnú väzbu! Teší nás, že sa Vám náš recept na dusenú červenú kapustu páčil. Skutočne je vynikajúci spoločník k mäsu alebo ako samostatné jedlo. Skvelé je, že si ju môžete pripraviť do zásoby a mať ju pripravenú kedykoľvek. Držíme palce pri vyskúšaní rôznych korenín a objavení nových chute! Ak budete mať ďalšie otázky alebo komentáre, neváhajte nás kontaktovať. Ďakujeme ešte raz a prajeme veľa radosti z varenia!