Dusená červená kapusta z pohára predstavuje pokrm, ktorý je nielen lahodný, ale aj veľmi prospešný pre zdravie. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Navyše, červená kapusta sa skvele hodí ako príloha k mäsovým jedlám, ale je možné ju tiež podávať ako samostatný pokrm.
Príprava dusenej červenej kapusty je veľmi jednoduchá, a ak si ju pripravíte vopred a zabalíte do pohárov, bude vždy po ruke. Tento recept vám ukáže, ako si variť chutnú dusenú červenú kapustu, ktorú si môžete vziať so sebou na výlet alebo si ju uschovať doma v špajzi.
Suroviny
Na prípravu dusenej červenej kapusty v pohári budete potrebovať nasledujúce komponenty:
- 1 hlávka červenej kapusty (približne 1 kg)
- 2 stredné cibule
- 2 kyslé jablká
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 200 ml jablkového alebo hroznového octu
- 3-4 lyžice hnedého cukru
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1/2 lyžičky mletého korenia (napr. nové korenie alebo škorica)
- 1-2 bobkové listy
- 500 ml vody
Dusená červená kapusta z pohára
Postup prípravy
- Príprava surovín: Najprv dôkladne umyte červenú kapustu a odstráňte vrchné listy. Rozkrojte ju na štvrtiny a vyberte tuhý stonok. Kapustu potom nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak olúpte, a nakrájajte na drobno. Jablká umyte, vyberte jadrovník a nakrájajte na malé kocky.
- Smaženie cibule a cesnaku: V prostrednej panvici alebo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte približne 3-5 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Pridanie kapusty: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájanú červenú kapustu. Riadne premiešajte, aby sa kapusta obalila olejom a smažila. Dusíme kapustu asi 10-15 minút, kým nezmäkne.
- Pridanie jabĺk: Po uplynutí tejto doby zamiešajte nakrájané jablká. Dobre premiešajte všetky ingrediencie a dusíme ďalších 5 minút, aby sa jablká začali rozpadávať a uvoľňovali svoju sladkosť.
- Príprava marinády: V samostatnej miske zmiešajte jablkový alebo hroznový ocot, hnedý cukor, soľ, čierne korenie a mleté korenie. Po dosiahnutí homogénnej zmesi pridajte marinádu do hrnca s kapustou. Nalievajte aj vodu a pridajte bobkové listy. Dobre premiešajte, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť na nízkej teplote približne 30-40 minút. Občas premiešajte, aby sa kapusta nepripálila a aby sa chute spojili.
- Plnenie pohárov: Po dusiacej fáze nechajte kapustu vychladnúť. Pripravte si umyté a sterilizované poháre na konzerváciu. Pomocou naberačky naplňte poháre dusenou kapustou až po okraj a uistite sa, že v každom pohári je aj kúsok cibule a jablka.
- Zatvorenie pohárov: Poháre uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Nechajte ich takto vychladnúť. Týmto spôsobom zabezpečíte, že kapusta zostane čerstvá a chutná.
Záver
Dusená červená kapusta z pohára je vynikajúci spôsob, ako si uchovať chutné jedlo na dlhšiu dobu. Môžete ju servírovať k rôznym jedlám alebo si ju užiť ako samostatný pokrm.
Vďaka precíznej príprave a uchovaniu v pohároch bude vždy po ruke, kedykoľvek dostanete na ňu chuť. Nezabúdajte, že červená kapusta je bohatá na prospešné látky, preto ju neváhajte zaradiť do svojho jedálnička!