Dusená červená kapusta z pohára

Dusená červená kapusta z pohára je jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Okrem toho je červená kapusta skvelou prílohou k mäsu, ale možno ju podávať aj ako samostatné jedlo.

Príprava dusenej červenej kapusty je jednoduchá, a ak si ju pripravíte do zásoby a vložíte do pohárov, máte ju k dispozícii kedykoľvek. Tento recept vás naučí, ako si pripraviť lahodnú dusenú červenú kapustu, ktorú si môžete zobrať so sebou na výlet alebo jednoducho skladovať doma v špajze.

Suroviny

Na prípravu dusenej červenej kapusty z pohára budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 hlávka červenej kapusty (približne 1 kg)
  • 2 stredné cibule
  • 2 jablká (najlepšie kyslé)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • 200 ml jablkového alebo hroznového octu
  • 3-4 lyžice cukru (najlepšie hnedého)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky mletého korenia (napr. nové korenie alebo škorica)
  • 1-2 bobkové listy
  • 500 ml vody

 

Dusená červená kapusta z pohára

Príprava

  1. Príprava surovín: Najprv si dôkladne umyte červenú kapustu a odstráňte vrchné listy. Potom ju rozkrojte na štvrtiny a odstráňte stredný tuhý stonok. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. Jablká umyte, odstráňte jaderník a nakrájajte na malých kociek.
  2. Smaženie cibule a cesnaku: V veľkom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibulu a cesnak a smažte ich asi 3-5 minút, kým cibula nezmäkne a nezíská zlatistú farbu.
  3. Pridanie kapusty: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájanú červenú kapustu. Miešajte, aby sa kapusta dobre obalila olejom a smažením. Dusíme kapustu asi 10-15 minút, kým nezmäkne.
  4. Pridanie jabĺk: Po uplynutí tohto času pridajte nakrájané jablká. Zmiešajte všetky ingrediencie a dusíte ďalších 5 minút, aby sa jablká trochu rozpadli a uvoľnili svoju sladkosť.
  5. Príprava marinády: V samostatnej miske zmiešajte jablkový alebo hroznový ocot, hnedý cukor, soľ, čierne korenie a mleté korenie. Keď je zmes homogénna, pridajte ju do hrnca s kapustou. Nalejte aj vodu a pridajte bobkové listy. Dobre premiešajte, zatvorte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni približne 30-40 minút. Občas premiešajte, aby sa kapusta nepripálila a aby všetky chute sa spojili.
  6. Plnenie pohárov: Po dusiacej fáze nechajte kapustu vychladnúť. Pripravte si umyté a sterilizované poháre na konzervovanie. Pomocou naberačky naplňte poháre dusenou kapustou až po okraj, pričom sa uistite, že v každom pohári sú aj kúsok cibule a jablka.
  7. Zatvorenie pohárov: Poháre uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Nechajte ich takto vychladnúť. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že kapusta zostane čerstvá a chutná.

Záver

Dusená červená kapusta z pohára je skvelý spôsob, ako si uchovať chutné jedlo na dlhší čas. Môžete ju podávať k rôznym jedlám alebo si ju vychutnať ako samostatné jedlo.

Vďaka tomu, že je dokonale pripravená a zabalená, bude vám k dispozícii, keď na ňu dostanete chuť. Nezabudnite, že červená kapusta je plná zdravých látok, takže sa nebojte zaradiť ju do svojho jedálnička!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *