Rada vám predstavím štyri rôzne a chutné recepty na dusené bravčové mäso na rasci. Vychutnajte si tieto jedinečné jedlá plné chuťových kontrastov a žiarenia!

1. Bravčové mäso na rasci s jablkami a korením

Suroviny:

  • 800 gramov bravčového mäsa (pancetta alebo plece)
  • 2 veľké jablká (odkôstkované a nakrájané na plátky)
  • 2 cibule (nakrájané na tenké krúžky)
  • 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 pohár suchého bieleho vína
  • 1 pohár hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica mletej papriky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto farbiť.
  2. Pridajte nakrájané mäso a opražte ho zo všetkých strán, kým nezíska peknú hnedejú farbu.
  3. Pridajte mletú papriku, soľ a čierne korenie a premiešajte.
  4. Pridajte nakrájané jablká a nechajte dusiť pár minút, aby sa mierne zmäkli.
  5. Nalejte víno a nechajte dusiť, kým sa alkohol nevyvarí.
  6. Pridajte hovädzí vývar, znižte teplotu a dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
  7. Dusené bravčové mäso podávajte s knedľou alebo zemiakmi.

2. Dusené bravčové mäso na rasci s ďatelinkami a zemiakmi

Suroviny:

  • 1 kg bravčového pleca (nakrájaného na tenké rezne)
  • 2 veľké cibule (jedna nakrájaná na tenké krúžky, druhá nasekaná na malé kúsky)
  • 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 1 väčší koreň petržlenu (olúpaný a nakrájaný na malé kocky)
  • 500 g ďateliniek
  • 4 stredne veľké zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie a petržlenová vňať na dochutenie

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a česnak, kým nebudú mäkké a transparentné.
  2. Pridajte nakrájaný koreň petržlenu a pokračujte v pečení, kým sa zmäkne.
  3. Pridajte kúsok bravčového mäsa a opražte ho z oboch strán, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ho dávajte na tanier.
  4. Do hrnca pridajte nakrájané ďatelinky a zemiaky. Osolte a okoreňujte podľa chuti.
  5. Pridajte dusené mäso späť do hrnca a zakryte ho vodou.
  6. Na malom plameni nechajte variť približne 2 hodiny, alebo kým je mäso mäkké a zemiaky sú uvarené.
  7. Pred podávaním posypte dusené bravčové mäso nasekanou petržlenovou vňaťou.

3. Dusené bravčové mäso na rasci s hubami a koreňovou zeleninou

Suroviny:

  • 1,5 kg bravčového mäsa na guláš (nakrájaného na kocky)
  • 500 g čerstvých húb (nakrájaných na plátky)
  • 2 cibule (feferónky, nakrájané na tenké krúžky)
  • 3 mrkvy (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 2 petržlenové korene (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 4 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžica mletej rasce
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte trochu oleja a opražte cibuľu a cesnak, kým sa nezlato-zelená farba.
  2. Pridajte nakrájané bravčové mäso a opražte ho zo všetkých strán, kým nezíska peknú zlatú farbu.
  3. Pridajte mrkvu, petržlenové korene a dusenie rasy. Pokračujte v pečení asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Pridajte nakrájané huby, sladkú papriku a podľa potreby pridajte trochu vody.
  5. Zakryte hrniec a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a dochutené.
  6. Podávajte s haluškami alebo knedľami a posypte čerstvým petržlenom.

4. Dusené bravčové mäso na rasci s fazuľkami a zeleninou

Suroviny:

  • 1,5 kg bravčového mäsa (pancetta alebo plece, nakrájaného na kocky)
  • 2 cibule (jedna nakrájaná na tenké krúžky, druhá nasekaná na malé kúsky)
  • 4 mrkvy (olúpané a nakrájané na malé kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 500 g špargľových fazúľ (olúpaných a nakrájaných na menšie kúsky)
  • 1 pohár zeleninového vývaru
  • 1 lyžica mletej rasce
  • Čerstvo mleté čierne korenie a soľ na dochutenie

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nebudú mäkké a mierne zlaté.
  2. Pridajte nakrájané mäso a opražte ho, kým nezíska peknú hnedejú farbu zo všetkých strán.
  3. Pridajte mletú rasce a zeleninový vývar. Premiešajte a pridajte fazuľky.
  4. Zakryte hrniec a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1 hodinu, alebo kým mäso nie je mäkké a fazuľky sú uvarené.
  5. Podávajte s cestovinami alebo ryžou.

Dúfam, že tieto recepty vás inšpirujú k vyskúšaniu duseného bravčového mäsa na rasci! Nech sa vám darí v kuchyni a prajem dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *