Rada vám predstavím štyri rôzne a chutné recepty na dusené bravčové mäso na rasci. Vychutnajte si tieto jedinečné jedlá plné chuťových kontrastov a žiarenia!
1. Bravčové mäso na rasci s jablkami a korením
Suroviny:
- 800 gramov bravčového mäsa (pancetta alebo plece)
- 2 veľké jablká (odkôstkované a nakrájané na plátky)
- 2 cibule (nakrájané na tenké krúžky)
- 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 pohár suchého bieleho vína
- 1 pohár hovädzieho vývaru
- 1 lyžica mletej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto farbiť.
- Pridajte nakrájané mäso a opražte ho zo všetkých strán, kým nezíska peknú hnedejú farbu.
- Pridajte mletú papriku, soľ a čierne korenie a premiešajte.
- Pridajte nakrájané jablká a nechajte dusiť pár minút, aby sa mierne zmäkli.
- Nalejte víno a nechajte dusiť, kým sa alkohol nevyvarí.
- Pridajte hovädzí vývar, znižte teplotu a dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Dusené bravčové mäso podávajte s knedľou alebo zemiakmi.
2. Dusené bravčové mäso na rasci s ďatelinkami a zemiakmi
Suroviny:
- 1 kg bravčového pleca (nakrájaného na tenké rezne)
- 2 veľké cibule (jedna nakrájaná na tenké krúžky, druhá nasekaná na malé kúsky)
- 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 1 väčší koreň petržlenu (olúpaný a nakrájaný na malé kocky)
- 500 g ďateliniek
- 4 stredne veľké zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie a petržlenová vňať na dochutenie
Postup:
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a česnak, kým nebudú mäkké a transparentné.
- Pridajte nakrájaný koreň petržlenu a pokračujte v pečení, kým sa zmäkne.
- Pridajte kúsok bravčového mäsa a opražte ho z oboch strán, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ho dávajte na tanier.
- Do hrnca pridajte nakrájané ďatelinky a zemiaky. Osolte a okoreňujte podľa chuti.
- Pridajte dusené mäso späť do hrnca a zakryte ho vodou.
- Na malom plameni nechajte variť približne 2 hodiny, alebo kým je mäso mäkké a zemiaky sú uvarené.
- Pred podávaním posypte dusené bravčové mäso nasekanou petržlenovou vňaťou.
3. Dusené bravčové mäso na rasci s hubami a koreňovou zeleninou
Suroviny:
- 1,5 kg bravčového mäsa na guláš (nakrájaného na kocky)
- 500 g čerstvých húb (nakrájaných na plátky)
- 2 cibule (feferónky, nakrájané na tenké krúžky)
- 3 mrkvy (olúpané a nakrájané na kocky)
- 2 petržlenové korene (olúpané a nakrájané na kocky)
- 4 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžica mletej rasce
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
- V hrnci rozohrejte trochu oleja a opražte cibuľu a cesnak, kým sa nezlato-zelená farba.
- Pridajte nakrájané bravčové mäso a opražte ho zo všetkých strán, kým nezíska peknú zlatú farbu.
- Pridajte mrkvu, petržlenové korene a dusenie rasy. Pokračujte v pečení asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte nakrájané huby, sladkú papriku a podľa potreby pridajte trochu vody.
- Zakryte hrniec a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a dochutené.
- Podávajte s haluškami alebo knedľami a posypte čerstvým petržlenom.
4. Dusené bravčové mäso na rasci s fazuľkami a zeleninou
Suroviny:
- 1,5 kg bravčového mäsa (pancetta alebo plece, nakrájaného na kocky)
- 2 cibule (jedna nakrájaná na tenké krúžky, druhá nasekaná na malé kúsky)
- 4 mrkvy (olúpané a nakrájané na malé kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 500 g špargľových fazúľ (olúpaných a nakrájaných na menšie kúsky)
- 1 pohár zeleninového vývaru
- 1 lyžica mletej rasce
- Čerstvo mleté čierne korenie a soľ na dochutenie
Postup:
- V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nebudú mäkké a mierne zlaté.
- Pridajte nakrájané mäso a opražte ho, kým nezíska peknú hnedejú farbu zo všetkých strán.
- Pridajte mletú rasce a zeleninový vývar. Premiešajte a pridajte fazuľky.
- Zakryte hrniec a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1 hodinu, alebo kým mäso nie je mäkké a fazuľky sú uvarené.
- Podávajte s cestovinami alebo ryžou.
Dúfam, že tieto recepty vás inšpirujú k vyskúšaniu duseného bravčového mäsa na rasci! Nech sa vám darí v kuchyni a prajem dobrú chuť!