falosna drzkova polievka z hlivy ustricovej

Hľuzovka ustricová je skutočným pokladom našich lesov. Vďaka svojmu chuťovému profilu a textúre sa stáva skvelou alternatívou pre tých, ktorí chcú variť vegetariánsky alebo vegánsky, no zároveň milujú tradičné jedlá svojich starých rodičov.

Falošná držková polievka z hlivy ustricovej zachováva klasickú chuť tohto jedla, ale bez použitia mäsa. Tento recept je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu a prinesie vám pocit pohody a tepla počas chladných dní. Poďme sa teda pozrieť, čo všetko budeme potrebovať a ako na to.

Ingrediencie:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 2 stredné zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica papriky (sladkej)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 bobkový list
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (petržlen alebo pažítka)

Postup:

  1. Príprava hlivy: Hlivu ustricovú najprv poriadne umyte pod tečúcou vodou a potom nakrájajte na menšie kusy. Môžete ju nakrájať na prúžky alebo kocky – záleží len na vás, akú textúru chcete dosiahnuť.
  2. Zelenina: Ošúpte zemiaky a mrkvu, potom ich nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak posekajte na jemno.
  3. Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju na strednom ohni, kým nezmäkne a nezačne jemne hnednúť. Následne pridajte mrkvu a zemiaky a smažte ďalších 5 minút.
  4. Pridanie hlivy: Pridajte nakrájanú hlivu a pokračujte v smažení, kým sa hliva neskrúti a nezmení farbu. Pridajte cesnak, papriku a rascu. Dobre premiešajte a smažte ešte pár minút.
  5. Varíme polievku: Do panvice pridajte zeleninový vývar, bobkový list, soľ a čierne korenie. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým sa zemiaky a mrkva neupečú.
  6. Dokončenie: Po uvarení polievky, bobkový list odstráňte a polievku podľa potreby dochuťte soľou a korením. Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.

 

Záver – Falošná držková polievka z hlivy ústricovej

Falošná držková polievka z hlivy ustricovej a ostatné recepty, ktoré sme si dnes predstavili, sú ideálnym spôsobom, ako si vychutnať tradičné jedlá v moderne zdravej forme.

Každý z týchto receptov ponúka jedinečné chutné akcenty a súčasne využíva jednoduché ingrediencie, ktoré sú dostupné v každom supermarkete. Pri varení týchto polievok si vytvoríte nielen lahodné, ale aj výživné jedlá pre seba a svojich blízkych. Tešíme sa na vaše kulinárske výtvory!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *