Francúzsky obrátený jablkový koláč

Francúzsky jablkový koláč naopak, tiež známy ako „Tarte Tatin,“ je obľúbený dezert, ktorý pochádza z francúzskeho mesta Lamotte-Beuvron.

Tento dezert predstavuje fantastický spôsob, ako využiť jablká a ohromiť svojich hostí nezabudnuteľnou kombináciou karamelizovaných jabĺk a krehkého cesta. V tomto návode vám predvediem, ako si tento chutný dezert pripraviť v pohodlí domova.

Suroviny:
Na karamelizáciu jabĺk:

  • 5 veľkých jabĺk (najlepšie kyslé, ako sú Granny Smith alebo Aport)
  • 100 g masla
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli
  • 1-2 lyžice studenej vody (prípadne)

 

Francúzsky jablkový koláč naopak

Postup:

Kuracie stehná – Dusené na masle

Kuracie stehná – Dusené na masle

Čítať viac »

  1. Príprava jabĺk: Najprv si olúpte jablká a nakrájajte ich na štvrtiny. Odstráňte jablčné jadierka a v miske ich zmiešajte s citrónovou šťavou a podľa chuti aj so škoricou. Citrónová šťava zabezpečí, že jablká zostanú čerstvé, zatiaľ čo škorica pridá lahodnú vôňu.
  2. Karamelizovanie: Na stredne veľkej panvici rozpustite maslo. Po roztopení pridajte cukor a nepretržite miešajte, až kým sa karamel nestane hladkým a nezíska zlatistý odtieň. Dbajte na to, aby ste ho nespálili. Keď je karamel hotový, pridajte jablká a varte na miernom ohni približne 10-15 minút, kým jablká nezmäknú a neabsorbujú karamel.
  3. Príprava cesta: V miske zmiešajte hladkú múku so soľou a práškovým cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na malé kusy a rukami alebo vidlicou zapracujte do múky, aby sa vytvorili jemné hrudky. Následne pridajte vajce a postupne vmiešavajte studenú vodu, až kým nezíska hladkú konzistenciu. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho oddychovať v chladničke minimálne 30 minút.
  4. Skladanie koláča: Rúru predhrejte na 180 °C. Po odpočinku vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na doske na veľkosť panvice, v ktorej sú karamelizované jablká, pričom okraje by mali byť o niečo väčšie, aby sa mohli prehnúť dovnútra.
  5. Zapečenie koláča: Karamelizované jablká odstráňte z ohňa a opatrne na ne položte rozvaľkané cesto. Po okrajoch ho jemne zahnite dovnútra, aby jablká boli pekne pokryté. Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte 30-35 minút, alebo kým cesto nezíska nádhernú zlatistú farbu.
  6. Podávanie: Po upečení odstráňte koláč z rúry a nechajte ho niekoľko minút vychladnúť. Potom pomocou veľkého taniera preklopte koláč na tanier, aby sa odhalili karamelizované jablká na vrchu. Podávajte teplý, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.

Tento francúzsky jablkový koláč naopak je dokonalý na rodinné oslavy, slávnosti, alebo jednoducho spríjemní váš večer doma. Jeho perfektnej kombinácie krehkého cesta a sladkých jabĺk s karamelom sa poteší každý gurmán.

Okrem toho, počas jeho prípravy zažijete krásny proces varenia a pečenia, keďže vôňa jabĺk a karamelu vás bude sprevádzať celým postupom.

Nezabudnite si vychutnať svoj Francúzsky jablkový koláč naopak, a podeľte sa o tento úžasný recept so svojimi blízkymi a priateľmi! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

16 Komentárov

  1. Bahno Milada píše:

    Tento recept som vyskúšala minulý víkend a bol výborný! Čas prípravy je trochu dlhší, ale výsledok stojí za to. Určite si recept ešte zopakujem!

  2. Mačka123 píše:

    Tento koláč vyzerá fantasticky! Milujem jablká a karamel, takže si určite tento recept vyskúšam. Ďakujem za zdieľanie!

  3. JankoM píše:

    Wow, Tarte Tatin vyzerá úžasne! Už sa teším, keď ho upečiem na rodinnú oslavu. Vôňa jabĺk musí byť skvelá!

  4. ZelenýPavúk píše:

    Tento recept je skvelý! Jablká a karamel sú ideálna kombinácia. Nemôžem sa dočkať, kedy si ho pripravím!

    1. Slniečko77 píše:

      Aj ja mám rád jablkový koláč! Určite to skúsim aj s vanilkovou zmrzlinou, ako odporúčate.

    2. KocúrRobo píše:

      Vonia to skvele aj bez pečenia! Musím sa naučiť piecť takto chutné dezerty!

  5. FunkyDino píše:

    Kto by nemiloval takýto koláč? Chcem ho pripraviť pre svojich priateľov na večeru. Vyzerá lákavo!

  6. Hlava23 píše:

    ‚Tarte Tatin‘ mi znie ako niečo vzrušujúce! Musím si zapísať ingrediencie a ísť nakúpiť.

  7. !Nika! píše:

    ‚Bon appétit!‘ Oslavujem narodeniny a tento koláč bude perfektný ako dezert. Teším sa naň!

  8. _Milo_ píše:

    ‚Karamelizované jablká‘ – to je moje obľúbené! Tento recept je presne to, čo potrebujem na víkend.

  9. @Anka píše:

    ‚Francúzsky obrátený koláč‘ mi vždy pripomína rodinné stretnutia. Určite si ho pripravím podľa vášho receptu.

  10. Pohoda_Kocúr píše:

    Tak veľmi sa teším na pečenie tohoto koláča! Jablká s karamelom sú jednoducho najlepšie.

  11. JasnéSlunce píše:

    Super recept! Teším sa, že som našiel niečo nové a chutné na pečenie.

  12. Jozef123 píše:

    Tento recept na Tarte Tatin je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že by som mohol pripraviť takú lahodnú pochúťku doma. Jablká sú krásne karamelizované a cesto je chrumkavé. Myslím, že budem musieť vyskúšať aj s inými druhmi ovocia. Určite sa k tomuto receptu vrátim, aby som ho pripravil aj na oslavy. Každý bude určite nadšený! Odporúčam všetkým, ktorí milujú sladké dezerty.

    1. KreativnyMarek píše:

      Súhlasím s Jozefom! Tento recept je úžasný a veľmi jednoduchý na prípravu. Včera som to vyskúšal a moja rodina bola nadšená. Kombinácia karamelu a jabĺk je jednoducho dokonalá. Už sa teším na ďalší pokus! Dám tam možno aj orechy pre extra chuť. Veľmi odporúčam každému, kto má rád sladké dobroty!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za Váš pozitívny komentár! Teší nás, že Vám recept chutil a Vaša rodina bola nadšená. Pridanie orechov znie ako skvelý nápad pre extra chuť, určite to vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako Vám chutilo. Ďakujeme za odporúčanie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Vami pri varení sladkých dobrot. Ak budete mať nejaké otázky, neváhajte nás kontaktovať!