Francúzsky obrátený jablkový koláč

Francúzsky obrátený jablkový koláč, známy tiež ako „Tarte Tatin,“ je obľúbený dezert, ktorý pochádza z francúzskeho mesta Lamotte-Beuvron.

Tento koláč je skvelým spôsobom, ako využiť jablká a prekvapiť svojich hostí lahodnou kombináciou karamelizovaných jabĺk a krehkého cesta. V tomto recepte vám ukážem, ako si pripraviť tento lahodný dezert za domácich podmienok.

Suroviny:
Na karamelizáciu jabĺk:

  • 5 veľkých jablkých (najlepšie kyslasté, ako sú Granny Smith alebo Aport)
  • 100 g masla
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli
  • 1-2 lyžice studenej vody (prípadne)

 

Francúzsky obrátený jablkový koláč

Postup:

  1. Príprava jabĺk: Začnite tým, že si jablká olúpite a nakrájate na štvrtiny. Odstráňte jablčné jadierka. V miske ich zmiešajte s citrónovou šťavou a ak sa rozhodnete, aj so škoricou. Citrónová šťava pomôže udržať jablká čerstvé a škorica pridá lahodnú arómu.
  2. Karamelizovanie: Na stredne veľkej panvici rozohrejte maslo. Keď sa roztopí, pridajte cukor a miešajte, až kým sa nebude karamel rozotierať a získa zlatú farbu. Buďte opatrní, aby ste to nespálili. Keď je karamel hotový, pridajte jablká a nechajte ich na miernom ohni asi 10-15 minút. Jablká by mali zmäknúť a nasiaknuť karamelom.
  3. Príprava cesta: V miske zmiešajte hladkú múku so soľou a práškovým cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a rukami alebo vidlicou ho zapracujte do múky, aby vznikli jemné hrudky. Pridajte vajce a postupne pridávajte studenú vodu, kým nevznikne hladké cesto. Zabalte cesto do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
  4. Skladanie koláča: Predhrejte rúru na 180 °C. Po uplynutí doby odpočinku vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na doske na veľkosť panvice, v ktorej máte karamelizované jablká, zároveň by malo byť o niečo väčšie, aby sa dalo prehnúť cez okraje.
  5. Zapečenie koláča: Karamelizované jablká vyberte z ohňa a opatrne na ne položte rozvaľkané cesto. Po okrajoch cesta ho jemne zahnite dovnútra, aby jablká boli pekne zakryté. Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte 30-35 minút, alebo kým cesto nezíska zlatú farbu.
  6. Podávanie: Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho niekoľko minút vychladnúť. Potom pomocou veľkého taniera preklopte koláč na tanier, aby ste odkryli karamelizované jablká na vrchu. Podávajte teplý, najlepšie s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačkou.

Tento francúzsky obrátený jablkový koláč je ideálny na rodinné stretnutia, oslavy, alebo vám jednoducho spríjemní večer doma. Jeho dokonalá kombinácia chrumkavého cesta a sladkých jabĺk s karamelom uspokojí chuťové poháriky každého.

Navyše, pri jeho príprave si užijete aj krásny proces varenia a pečenia, pretože vôňa jabĺk a karamelu vás bude sprevádzať počas celého procesu.

Nech sa páči, vychutnajte si svoj Francúzsky obrátený jablkový koláč, a nezabudnite sa o tento úžasný recept podeliť so svojimi priateľmi a rodinou! Bon appétit!

Podobné príspevky

16 Komentárov

  1. Bahno Milada píše:

    Tento recept som vyskúšala minulý víkend a bol výborný! Čas prípravy je trochu dlhší, ale výsledok stojí za to. Určite si recept ešte zopakujem!

  2. Mačka123 píše:

    Tento koláč vyzerá fantasticky! Milujem jablká a karamel, takže si určite tento recept vyskúšam. Ďakujem za zdieľanie!

  3. JankoM píše:

    Wow, Tarte Tatin vyzerá úžasne! Už sa teším, keď ho upečiem na rodinnú oslavu. Vôňa jabĺk musí byť skvelá!

  4. ZelenýPavúk píše:

    Tento recept je skvelý! Jablká a karamel sú ideálna kombinácia. Nemôžem sa dočkať, kedy si ho pripravím!

    1. Slniečko77 píše:

      Aj ja mám rád jablkový koláč! Určite to skúsim aj s vanilkovou zmrzlinou, ako odporúčate.

    2. KocúrRobo píše:

      Vonia to skvele aj bez pečenia! Musím sa naučiť piecť takto chutné dezerty!

  5. FunkyDino píše:

    Kto by nemiloval takýto koláč? Chcem ho pripraviť pre svojich priateľov na večeru. Vyzerá lákavo!

  6. Hlava23 píše:

    ‘Tarte Tatin’ mi znie ako niečo vzrušujúce! Musím si zapísať ingrediencie a ísť nakúpiť.

  7. !Nika! píše:

    ‘Bon appétit!’ Oslavujem narodeniny a tento koláč bude perfektný ako dezert. Teším sa naň!

  8. _Milo_ píše:

    ‘Karamelizované jablká’ – to je moje obľúbené! Tento recept je presne to, čo potrebujem na víkend.

  9. @Anka píše:

    ‘Francúzsky obrátený koláč’ mi vždy pripomína rodinné stretnutia. Určite si ho pripravím podľa vášho receptu.

  10. Pohoda_Kocúr píše:

    Tak veľmi sa teším na pečenie tohoto koláča! Jablká s karamelom sú jednoducho najlepšie.

  11. JasnéSlunce píše:

    Super recept! Teším sa, že som našiel niečo nové a chutné na pečenie.

  12. Jozef123 píše:

    Tento recept na Tarte Tatin je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že by som mohol pripraviť takú lahodnú pochúťku doma. Jablká sú krásne karamelizované a cesto je chrumkavé. Myslím, že budem musieť vyskúšať aj s inými druhmi ovocia. Určite sa k tomuto receptu vrátim, aby som ho pripravil aj na oslavy. Každý bude určite nadšený! Odporúčam všetkým, ktorí milujú sladké dezerty.

    1. KreativnyMarek píše:

      Súhlasím s Jozefom! Tento recept je úžasný a veľmi jednoduchý na prípravu. Včera som to vyskúšal a moja rodina bola nadšená. Kombinácia karamelu a jabĺk je jednoducho dokonalá. Už sa teším na ďalší pokus! Dám tam možno aj orechy pre extra chuť. Veľmi odporúčam každému, kto má rád sladké dobroty!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za Váš pozitívny komentár! Teší nás, že Vám recept chutil a Vaša rodina bola nadšená. Pridanie orechov znie ako skvelý nápad pre extra chuť, určite to vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako Vám chutilo. Ďakujeme za odporúčanie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Vami pri varení sladkých dobrot. Ak budete mať nejaké otázky, neváhajte nás kontaktovať!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *