Grilovaná bravčová krkovička s horčicovou omáčkou a bylinkovým posypom je chutným a vynikajúcim jedlom. Tu je postup, ako ju pripraviť:
Ingrediencie:
- 4 kusy bravčovej krkovičky
- 4 polievkové lyžice horčice
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice soli
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 polievkové lyžice bylinkového korenínového mixu
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
Grilovaná bravčová krkovička v horčicovej omáčke s bylinkovým posypom
Príprava:
- V miske spojte horčicu, med, soľ, čierne korenie, nasekaný cesnak a bylinkový koreninový mix, aby ste vytvorili marinovacie zloženie.
- Marinádu vylejte na kúsky bravčovej krkovičky a nechajte ich odpočívať v chladničke minimálne hodinu (ideálne cez noc pre intenzívnejšiu chuť).
- Na stredne vysokej teplote rozohrejte gril. Grilovú mriežku jemne potrite olejom, aby sa mäso neprilepilo.
- Položte marinované kusy na gril a varte príbuzne 10-12 minút, pravidelne ich otočte, aby sa rovnomerne prepekli.
- Po upečení nechajte mäso odpočinúť pár minút pred podávaním.
- Servírujte s horčicovou omáčkou a vybranou prílohou, ako je napríklad dusená zelenina alebo zemiakový šalát.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pripraviť výbornú grilovanú bravčovú krkovičku v horčicovej omáčke s bylinkovým posypom. Prajem vám dobrú chuť!
2) Grilovaná bravčová krkovička s horčicovou omáčkou v bylinkovom kabáte
Na bravčovú krkovičku:
- 4 plátky bravčového mesa (každý okolo 200 g)
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (dôsledne rozmačkané)
- 2 polievkové lyžice čerstvého rozmarínu (nasekaného)
- 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
- 1 polievková lyžica čerstvého tymiánu (nasekaného)
- Soľ a čierne mleté korenie podľa vlastnej chuti
Na horčicovú omáčku:
- 200 ml smotany na varenie
- 3 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- Soľ a čierne mleté korenie podľa vlastnej chuti
Príprava:
-
Marinovanie mäsa:
- V miske dôkladne skombinujte olivový olej, rozmačkaný cesnak, nasekané bylinky (rozmarín, petržlen, tymián), soľ a korenie.
- Vložte bravčové krkovičky do marinády a dôkladne ich obalíte, aby sa obsiahli zmesou. Nechajte ich marinovať minimálne 1 hodinu, najlepšie cez noc v chladničke.
-
Príprava omáčky:
- V menšom hrnci spojte smotanu a dijonskú horčicu a zohrievajte na strednom plameni.
- Pridajte med a jablčný ocot. Dobre premiešajte a nechajte omáčku zhrubnúť, varte asi 5-7 minút.
- Dochutíme soľou a korením podľa potreby. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo zvyšnej smotany.
-
Grilovanie:
- Gril predohrejte na strednú teplotu.
- Krkovičky grilujte na každej strane 5-7 minút, alebo až kým nebudú dobre prepečené a nebudú mať zlatohnedú kôrku. Vnútorná teplota by mala dosiahnuť 70 °C.
- Po ugrilovaní nechajte krkovičky odpočívať niekoľko minút, aby sa šťavy usadili.
-
Podávanie:
- Krkovičky nakrájajte na kúsky a servírujte horúce, pokryté horčicovou omáčkou.
- Môžete ich ozdobiť čerstvými bylinkami ako je rozmarín alebo petržlen. Ako prílohu odporúčam grilované zemiaky alebo čerstvý zeleninový šalát.
Prajem vám dobrú chuť!