Na chalupe s priateľom, keď sa nudíme, s obľubou grilujeme. Záhradka nám stále ponúka dostatok zeleniny, takže dnes si pripravíme grilovanú zeleninu. Osobne ju mám radšej so šťavou, takže negrilujem priamo na grile, ale využijem panvicu. Môžete si ju však pokojne urobiť aj na sporáku. Voľba je len na vás.
Veľký rozdiel v chuti určite nepocítite. Poďme na to.
Čo budeme potrebovať:
- 1 ks baklažánu
- 1 ks cukety
- 2 červené cibule
- 3 paradajky
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 g hnedých šampiňónov
- soľ
- čierne korenie
- olej
Grilovaná zelenina na panvici
Cuketu a baklažán si nakrájame na tenké plátky. Dôkladne ich osolíme a necháme chwilku postáť, aby pustili vodu.
Cibuľu nakrájajte na hrubšie kolieska. Šampiňóny si krájame na plátky. Iba hlavičky zostanú, nožky radšej vyhodíme, lebo ich nejem.
Odstátnutú zeleninu (baklažán a cuketu) opláchneme od soli a osušíme utierkou.
Na panvicu nalejem olej a osmažím najprv cuketu s baklažánom z oboch strán. Potom ich vyberiem a pokračujem s varením, pričom vždy pečiem iba jednu druh zeleniny. Následne pridám plátky paradajok, šampiňónov a cibuľu.
Na záver pridávam prelisovaný cesnak a ešte 2 polievkové lyžice oleja. Všetko spolu povarím na panvici asi dve minúty, a týmto cesnakovým olejom polejem zvyšok zeleniny. Dodá to výbornú chuť.
Grilovaná zelenina na elektrickom grile – recept
Vyššie spomínanú zeleninu môžete ugrilovať aj pomocou elektrického grilu.
Na to nepotrebujete nič špeciálne. Stačí mať gril a zeleninu.
Ja to robím tak, že si najskôr rozpálim gril a jemne ho potriem rastlinným olejom. Potom ukladám nakrájanú zeleninu. Pri elektrickom grile začínam s grilovaním cibule, a až potom prechádzam na cuketu a baklažán. Všetko dôkladne ugrilujem a podávam. Ako som už spomínala, postup je rovnaký ako pri klasickom grile na otvorenom ohni. A grilovaná zelenina na elektrickom grile je hotová.
Grilovaná zelenina na plynovom grile – recept
Pri plynovom grile je to o niečo zložitejšie. Mali sme americký gril California, ktorý sa mi páčil. No práca s ním mala svoje výhody aj nevýhody. Ako pozitívum by som vyzdvihla to, že nemusím rozpaľovať oheň, na rozdiel od klasického grilu. Negatívom je, že mi chýba chuť a vôňa grilovania nad otvoreným ohňom. To je veľký mínus.
A samozrejme, postup bude nasledovný.
Všetku zeleninu si očistím, umyjem a nakrájam na kolieska alebo plátky.
Najprv opražím cuketu a baklažán. Potom nasleduje cesnak s cibuľou a nakoniec paradajky a na samý záver šampiňóny. Tie preto, aby nevytiahli chuť do oleja a všetko chutilo po hubách.
Postupne ukladám na veľký servírovací tanier. Každý kúsok zeleniny osolím a okorením mletým čiernym korením. Je lepšie použiť korenie namleté v mlynčeku, pretože je čerstvejšie a chutnejšie.
Podávam s chlebom alebo hriankou. Prajem dobrú chuť.
Inšpirujte sa aj pôvodným video receptom
Dúfam, že vás môj postup očaril a tento recept zdieľate medzi vašimi známymi. Budem rada za každé zdieľanie, ktoré ma posunie ďalej a inšpiruje k lepším jedlám.
Na mojej stránke už môžete nájsť stovky receptov z rôznych kútov sveta. Nikdy som neverila, že sa mi podarí niečo také. Varte, priatelia. Vaša milá Lucia. Prajem dobrú chuť.
Grilovanie zeleniny na panvici je výborný spôsob, ako si vychutnať jej bohatú chuť aj bez grilu. Tu je postup na prípravu grilovanej zeleniny na panvici:
Čo potrebujeme:
- 1 ks baklažánu
- 1 kus cukety
- 2 červené cibule
- 3 rajčiny
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 g hnedých šampiňónov
- soľ
- čierne korenie
- olej
Návod na prípravu:
- Cuketu a baklažán nakrájajte na tenké plátky, posypte soľou a nechajte ich chvíľu odležať, aby stratili vlhkosť.
- Cibuľu nakrájajte na hrubšie krúžky a šampiňóny na plátky (nožičky odstráňte, ak ich nepreferujete).
- Dobre osušte a osolte baklažán a cuketu. Nechajte ich vyschnúť na utierke.
- Do panvice pridajte olej a najprv opečte cuketu s baklažánom z oboch strán. Následne postupne opražte plátky rajčín, šampiňónov a cibule.
- Na záver pridajte rozdrvený cesnak a 2 polievkové lyžice oleja. Pár minút povarte na panvici a grilovanú zeleninu polejte cesnakovým olejom, čím jej dodáte zaujímavú chuť.
Teraz si môžete užiť grilovanú zeleninu, ktorá je pripravená na panvici. Dobrú chuť!
3)
Grilovaná zelenina je skvelý a zdravý spôsob, ako obohatiť váš jedálniček. Tento recept na grilovanú zeleninu z panvice je ideálnou voľbou, ktorú si môžete rýchlo pripraviť na obed alebo večeru. Na grilovanie existuje široká škála druhov zeleniny, takže si recept môžete prispôsobiť podľa svojich chutí.
Potrebné ingrediencie na recept
Na výrobu grilovanej zeleniny na panvici potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 1 cuketu
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 1 baklažán
- 1 cibuľu
- Olivový olej
- Soľ a korenie
- 1 čajovú lyžičku bylinkovej zmesi (napríklad tymián, oregano)
Príprava receptu
Začnite s umývaním a krájaním zeleniny. Cuketu, papriky a baklažán rozkrájajte na tenké plátky, cibuľu na mesiačiky. V miske zmiešajte olivový olej, soľ, korenie a bylinkovú zmes. Následne do zmesi primiešajte nakrájanú zeleninu a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Na panvici zohrievajte trošku olivového oleja pri strednej teplote. Pridajte zeleninu a grilujte ju približne 10-15 minút, alebo kým nebude mäkká a nezíska zlatistý vzhľad. Počas grilovania občas premiešajte, aby bola zelenina opražená rovnomerne.
Grilovanú zeleninu servírujte teplú ako prílohu, alebo ju môžete pridať do šalátov, wrapov či ako súčasť vegetariánskeho jedla. S týmto receptom si vychutnáte chutnú a zdravú grilovanú zeleninu z panvice, ktorú ľahko a rýchlo pripravíte.