Staročeská bravčová pečienka

Staročeská bravčová pečienka po slovensky je klasické slovenské jedlo, ktoré sa vám bude určite páčiť. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletého kmínu
  • 2 strúčiky nového korenia
  • plátky slaniny na povrch pečenky

 

Staročeská bravčová pečienka

Postup:

  1. Pečenku dobre očistite od prípadných šľachy a tuku a nakrájajte ju na tenké plátky.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
  3. Na panvici rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
  4. Pridajte paradajkový pretlak, soľ, korenie, papriku, kmín a nové korenie. Všetko dobre premiešajte.
  5. Plátky bravčovej pečenky prelejte pripravenou zmesou a nechajte marinovať minimálne 1-2 hodiny v chladničke.
  6. Pečenicu preneste do pekáča a navrch položte plátky slaniny.
  7. Pekáč dajte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180°C približne 45-60 minút, kým pečienka nezhnedne a mäso nie je štiavne a mäkké.
  8. Podávajte s opečeným zemiakovým pyré a čerstvou zeleninou.

Dobrú chuť!

 

2)

Tento recept na staročeskú bravčovú pečienku je tradičný pokrm, ktorý sa skvelo hodí na rodinné oslavy alebo nedeľný obed. Jeho príprava je jednoduchá, ale výsledok je vynikajúci.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 zeler
  • 4 bobkové listy
  • 5-6 guličiek čierneho korenia
  • 1-2 lyžice sladkej papriky
  • Soľ podľa chuti
  • 3-4 lyžice rastlinného oleja alebo bravčovej masti
  • 300 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie)
  • 1-2 lyžice kyslej smotany (na podávanie)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové plece dôkladne umyte a osušte. Potom ho nakrájajte na väčšie kusy (tak 5-6 cm).

  2. Orestovanie: Na panvici rozohrejte olej alebo masť a následne na ňom orestujte kusy bravčového mäsa zo všetkých strán, aby sa uzavreli. Vyberte ich a dajte na tanier.

  3. Smaženie zeleniny: Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Orestujte do zlatista. Potom pridajte nasekanú mrkvu, petržlen a zeler, a pokračujte v smažení približne 5 minút.

  4. Dochutenie: Do panvice pridajte sladkú papriku, bobkový list, čierne korenie a soľ. Všetko dôkladne premiešajte.

  5. Varíme: K zelenine v panvici pridajte opečené bravčové mäso, zalejte vývarom a vzniknutú zmes dôkladne premiešajte. Prikryte pokrievkou a nechajte variť na slabom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.

  6. Zahustenie: Na konci varenia si pripravte zmes z hladkej múky a malého množstva vody, ktorou zahustíte omáčku podľa potreby. Nezabudnite priebežne miešať, aby sa múka dobre zapracovala.

  7. Podávanie: Pred podávaním odporúčame nakrájať mäso na plátky. Bravčovú pečienku podávajte s omáčkou a podľa ľubovôle pridajte lyžicu kyslej smotany.

Tipy na podávanie:

Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom a so šalátom. Tento pokrm si obľúbite nielen vy, ale aj vaši hostia! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na staročeskú bravčovú pečienku je super! Mám rád jednoduché a chutné jedlá. Určite ho vyskúšam na nedeľný obed. Ďakujem za tip! Rád varím pre rodinu a toto vyzerá skvele.

  2. VeselýJanko píše:

    Wow, tento recept vyzerá fantasticky! Milujem tradičné jedlá a bravčová pečienka je moja obľúbená. Určite to skúsim, keď budem mať rodinnú oslavu. Dúfam, že sa podarí tak dobre ako na obrázku!

  3. ZelenýDúha píše:

    Toto jedlo mi pripomína moje detstvo! Rodičia vždy robili bravčovú pečienku na nedeľu. Ďakujem, že ste zdieľali tento recept. Určite ho vyskúšam a urobím radosť celej rodine!

  4. Srdiečko99 píše:

    Nádherný recept! Konečne niečo jednoduché a chutné. Mám rád kombináciu cibule a cesnaku, to dodá jedlu úžasnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu na víkendové varenie!

  5. MilošHranolky píše:

    Mňam! Tento recept vyzerá ako skvelý spôsob, ako si pochutnať s rodinou. Bravčová pečenka je jedno z najlepších jedál, aké poznám. Určite ho vyskúšam na nedeľný obed! Skvelý tip!

  6. BublinkovýZajko píše:

    Tento recept je úžasný! Tak jednoduché suroviny a predsa tak výnimočné jedlo. Mám rád tradičné slovenské pokrmy a toto ma nadchlo! Určite to pripravím pre svojich priateľov.

  7. SlnečnýKvet píše:

    „Staročeská bravčová pečenka“ – znie to fantasticky! Už sa teším na prípravu tohto receptu. Je skvelé vidieť takéto tradičné jedlá opäť v popredí. Dobre sa naučiť variť takto chutne!

  8. _Snílek_2023 píše:

    „Dobrú chuť“ – presne toto potrebujem počuť pred varením tejto úžasnej pečenky! Recept vyzerá veľmi lákavo a určite osloví každého pri stole. Vďaka za podelenie sa o tento poklad!

  9. "FialovýRybník" píše:

    „Dôvtipná“ príprava bravčovej pečenky! Milujem všetky tie koreniny, ktoré sú použité v recepte; dodajú mu špeciálny nádych chuti. Nemôžem sa dočkať, kedy túto dobrotu ochutnám s rodinou.

  10. Bublifuk45 píše:

    Recept na bravčovú pečenku znie skvele, určite to skúsim aj ja doma na večeru! Je fajn mať jednoduché recepty po ruke pre rodinu.