Potrebujeme:
– 1 veľkú krkovičku
– zeleninu podľa chuti (napr. zemiaky, mrkva, cibuľa, paprika)
– olivový olej
– soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Krkovička s pečenou zeleninou
Postup:
1. Krkovičku očistíme, osolíme, okoreníme a z obidvoch strán zapečieme na panvici s trochou oleja, až kým nezískame zlatistú farbu.
2. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
3. V pekáči si pripravíme zeleninu, posolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
4. Na zeleninu položíme zapečenú krkovičku a cele to dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 45 minút.
5. Po upečení krkovičku necháme chvíľu odstáť, následne nakrájame na plátky.
6. Krkovičku s pečenou zeleninou servírujeme na tanieri a zdobíme najlepšie čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 4 plátky bravčovej krkovičky (cca 150-200 g každý)
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného oregána
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Na pečenú zeleninu:
- 2 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu
Postup:
-
Marinovanie krkovičky:
- V miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a čierne korenie.
- Dobre premiešajte a natrite touto zmesou krkovičku. Nechajte marinovať minimálne 30 minút (ideálne v chladničke cez noc).
-
Príprava zeleniny:
- Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na rovnaké kúsky (cca 2 cm). Cibuľu nakrájajte na štvrtiny, papriku a cuketu na kolieska alebo kocky.
- Všetku zeleninu vložte do veľkej misky, pridajte olivový olej, soľ, korenie a sušený tymián. Dobre premiešajte, aby sa všetka zelenina obalila v oleji a korení.
-
Pečenie:
- Predhrejte trúbu na 200 °C.
- Na plech vyložte papier na pečenie a rozložte marinovanú krkovičku aj zeleninu.
- Pečte v predhriatej trúbe asi 30-40 minút, alebo pokiaľ nebude krkovička prepečená a zelenina zlatistá a chrumkavá. Občas premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne upiekla.
-
Podávanie:
- Krkovičku môžete podávať s upečenou zeleninou na jedinom tanieri. Pre zvýraznenie chuti môžete pokvapkať olivovým olejom alebo balsamico octom.
Dobrú chuť!