Narazil som na niekoľko receptov na grilovanie bravčových rebier na pive, ktoré sa mi zdajú zaujímavé a chutné. Tu sú štyri dlhšie a podrobné recepty, ktoré by vám mohli poslúžiť:
Potrebné suroviny:
- 1 kg bravčových rebierok
- 1 pohár tmavého piva
- ¼ pohára medu
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžica hnedého cukru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Grilované bravčové rebrá na pive
Postup:
- Pripravte marinádu zmiešaním piva, medu, cesnaku, sójovej omáčky, horčice, hnedého cukru, soli a korenia.
- Vložte rebierka do veľkej misky a nalejte marinádu na ne. Nechajte ich marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, alebo ideálne cez noc.
- Pripravte grill a zohrejte ho na strednú teplotu.
- Rebierka vyberte z marinády a umiestnite ich na gril. Občas ich obráťte a krúťte, aby boli pekne prepečené z obidvoch strán.
- Počas grilovania môžete rebierka premazávať zostávajúcou marinádou, aby si zachovali šťavnatosť a chuť.
- Po približne 30 – 40 minútach, keď sú rebierka pekne prepečené, môžete ich odstrániť z grilu.
- Nechajte rebierka chvíľu oddychovať, aby sa mohli mäsové vlákna uvoľniť.
- Servírujte a vychutnajte si delikátne a chrumkavé medové bravčové rebierka!
Recept 2: Karamelizované bravčové rebierka s pivom a horčicou
Potrebné suroviny:
- 1,5 kg bravčových rebierok
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 pohár svetlého piva
- 4 lyžice medu
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 2 lyžice ketchupu
- 2 lyžice jablčného octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olej na opraženie
Postup:
- Bravčové rebierka osolíme a okoreníme podľa chuti.
- V hrnci si zohrejeme olej a opražíme rebierka z oboch strán, aby sa na nich vytvorila karamelizovaná vrstva. Potom ich odstráňte z hrnca.
- Do hrnca pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte med, horčicu, worcesterskú omáčku, ketchup a jablčný ocot. Dobre premiešajte.
- Rebiere opäť vráťte do hrnca a pridajte pivo.
- Znížte teplotu a nechajte rebierka dusiť približne 1,5 – 2 hodiny, občas ich obracajte a premiešajte v omáčke.
- Počas dusenia sa omáčka zredukuje a rebierka sa stanú mäkké a šťavnaté.
- Keď sú rebierka hotové, servírujte ich s omáčkou a prílohou podľa vlastného uváženia. Môžu byť skvelým doplnkom k zemiakovým knedľám alebo grilovanej zelenine.
Recept 3: Grilované sladké a pikantné bravčové rebierka na pive
Potrebné suroviny:
- 2 kg bravčových rebierok
- 1 pohár tmavého piva
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- ½ šálky hnedého cukru
- ¼ šálky sójovej omáčky
- ¼ šálky worcesterskej omáčky
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej čiernej papriky
- 1 lyžička cesnaku v prášku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Pripravte marinádu: v miske zmiešajte pivo, cesnak, hnedý cukor, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, paradajkovú pastu, med, olivový olej, sladkú papriku, čiernu papriku a cesnak v prášku. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Mäso jemne premasírujte, aby sa marináda dostala do všetkých štruktúr.
- Vložte rebierka do veľkej misky, nalejte marinádu na ne a dobre ich premiešajte. Nechajte ich marinovať v chladničke aspoň 4 hodiny, prípadne cez noc.
- Pred grilovaním vyberte rebierka z marinády a nechajte ich odkvapkať.
- Zároveň si pripravte gril na stredné až vysoké teplo.
- Na grilu opečte rebierka z oboch strán a pravidelne ich premazávajte zostávajúcou marinádou, aby si zachovali vlhkosť a chuť. Grilujte približne 20 – 30 minút, alebo kým sa mäso dostatočne opečie.
- Keď sú rebierka hotové, odstráňte ich z grilu a nechajte chvíľu oddychovať.
- Narežte na menšie porcie a podávajte ešte teplé. Môžete ich doplniť o ľubovoľnú prílohu, ako sú napríklad zemiakové placky alebo šaláty.
Recept 4: Prírodné bravčové rebierka na pive a mede
Potrebné suroviny:
- 1,5 kg bravčových rebierok
- 1 pohár svetlého piva
- ½ šálky medu
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice soľi (hrubej morskej soli)
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup:
- V miske zmiešajte pivo, med, jablčný ocot, olivový olej, soľ, mletú červenú papriku a čierne korenie.
- Vložte rebierka do veľkej misky a nalejte marinádu na ne. Nechajte ich marinovať v chladničke aspoň 3 hodiny, alebo ideálne celú noc.
- Opečte rebierka z oboch strán na stredne horúcom griile, občas ich obráťte a zabezpečte, aby sa pekne opražili z každej strany.
- Keď sú rebierka dokonale prepečené, môžete ich odstrániť z grilu.
- Nechajte rebierka chvíľu oddychovať pred podávaním, aby sa mäsové vlákna uvoľnili a dochutili.
- Servírujte ako hlavné jedlo s prílohou ako sú ryža, pečené zemiaky alebo opečená zelenina.
Dúfam, že si tieto recepty užijete a prajem príjemné grilovanie!