Pečené zeleninové sendviče s humusom. Nikdy som nebol veľkým fanúšikom humusu, avšak v poslednej dobe sa od neho neviem odtrhnúť. Tak ako mnohé iné jedlá, ktoré som predtým nemal v láske.
Dnes vám predstavím skutočne jednoduchý a rýchly recept. Dúfam, že mi to prepáčite, ale recept som upravila. 🙂
Ingrediencie:
Na humus:
- 1 pohár uvareného a scezeného cíceru
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 3 lyžice sezamového oleja (príp. olivového oleja)
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice tahini pasty (pasta zo sezamu)
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
Na sendviče:
- 1 cuketa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 paprika (akákoľvek farba), nakrájaná na prúžky
- 1 baklažán, nakrájaný na tenké plátky
- 4 plátky celozrnného chleba (príp. iného obľúbeného chleba)
- Olivový olej na potretie
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- Čerstvá bazalková vňať (príp. iné bylinky) na ozdobu
Pečené zeleninové sendviče s humusom
Postup:
Príprava humusu:
- V mixéri alebo v mixovacej nádobe zmiešajte cícer, cesnak, sezamový olej, citrónovú šťavu, tahini pastu, mletú rascu a štipku soli a korenia, až kým nezískate hladkú zmes. Ak je pasta príliš hustá, môžete pridať zopár lyžíc vody alebo olivového oleja.
Príprava sendvičov:
- Predohrievajte gril na strednú teplotu.
- Zeleninu nakrájajte na tenké plátky a posypte soľou. Nechajte ju chvíľu odstáť, aby pustila šťavu.
- Po scedení zeleniny ju potrite olivovým olejom a dochuťte čiernym korením.
- Grilujte zeleninu z oboch strán, až kým nezmäkne a nezíska zlatistý nádych.
- Na plátky chleba natrite humus a na jednej strane pridajte grilovanú zeleninu.
- Sendvič preložte do dvojice a grilujte, kým chlieb nezíska chrumkavú textúru s krásnou mriežkou.
Podávanie:
- Servírujte pečené zeleninové sendviče s humusom ešte horúce, ozdobené čerstvou bazalkou alebo inými bylinkami.
Tieto pečené zeleninové sendviče s humusom sú vynikajúcou voľbou na rýchly, zdravý a chutný obed alebo ľahkú večeru.
2) Grilované zeleninové sendviče s humusom
Zeleninové sendviče predstavujú skvelú alternatívu pre tých, ktorí hľadajú zdravé možnosti jedál. Dnes sa zameriame na výnimočný recept na pečené zeleninové sendviče s humusom, ktoré sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny. Tieto sendviče sú ideálnym jedlom na obed či večeru a určite potešia vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie
Na prípravu pečených zeleninových sendvičov budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 4 plátky celozrnného chleba
- 1 šálka čerstvej cukety, nakrájanej na plátky
- 1 šálka papriky (červenej, žltej alebo zelenej), nakrájanej na prúžky
- 1 šálka baklažánu, nakrájaného na plátky
- 1/2 šálky humusu
- Olivový olej
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlen na dekoráciu
Rovnica postupu
1. Začnite tým, že si predohrejete gril alebo grilovaciu panvicu na strednú teplotu.
2. Zeleninu (cuketu, papriku a baklažán) jemne pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
3. Grilujte zeleninu približne 5-7 minút z každej strany, kým sa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu. Potom ju preložte do misy.
4. Na jeden plátok chleba rozotrite humus a následne pridajte grilovanú zeleninu.
5. Zakryte druhým plátkom chleba a umiestnite sendvič na gril na ďalších 3-4 minúty z každej strany, kým nebude na povrchu chrumkavý.
6. Po upečení nakrájajte sendvič na polovicu a ozdobte ho čerstvými bylinkami.
Pečené zeleninové sendviče s humusom sú naozajstným pôžitkom, ktorý si zamilujete pri každom súste. Vyskúšajte tento recept a prekvapte seba aj svojich blízkych chutným a zdravým jedlom!