Guláš z čiernej fazule, známy aj pod názvom Feijoada, je tradičné brazílske jedlo plné výrazných chutí a bohatých prísad. Je považovaný za národné jedlo Brazílie a je veľmi obľúbený po celom juhoamerickom kontinente.
Na prípravu gulášu z čiernej fazule budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 gramov čiernej fazule (najlepšie sušenej a predovarené)
- 300 gramov vyprážaného slaniny
- 300 gramov sušenej údené klobásy
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 stredne veľké paradajky (nakrájané)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Korenie ako kápia (optionálne)
- 2 bobkové listy
- 1 štipka tymianu (možno aj sušený)
Guláš z čiernej fazule (Feijoada)
Postup:
- Vhodte fazuľu do hrnca s vriacou vodou a varíme asi 10 minút. Potom zmes zlejeme cez sitko a opatrne opláchneme studenou vodou.
- V inom hrnci opražte slaninu a klobásu na olivovom oleji, kým nebudú pekne opečené a krehké.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak do hrnca so slaninou a klobásou a zľahka opražte, kým sa zjemní.
- Pridajte paradajky, bobkové listy a tymian, a znova dobre premiešajte.
- Pridajte fazuľu do hrnca a zalejte ju vodou tak, aby bola fazuľa pokrytá.
- Pridajte soľ, čierne korenie a korenie ako kápia podľa chuti.
- Privarte a potom znižte teplotu na stredne silný oheň. Varíme asi 1 hodinu, až kým sa fazuľa nezmäkne a vytvorí sa hustý guláš.
- Podávajte s ryžou a prípadne súčasťou môže byť aj oriešková múka, farofa, a pár kúskov pomaranča na ozdobu.
Užite si tento vynikajúci guláš z čiernej fazule, ktorý je plný chutí a prinesie vám ochutnávku brazílskej kuchyne. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 400 g čiernej fazule (suchá)
- 200 g údenej slaniny (nakrájanej na kocky)
- 200 g klobásy (napr. chorizo alebo iná údená klobása, nakrájaná na kolieska)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 2 mrkvy (nakrájané na kolieska)
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 čajová lyžička papriky (mletej)
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
- 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- Soľ podľa chuti
- Olivový olej na vyprážanie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- Podávať s ryžou alebo chlebom
Postup:
-
Príprava fazule: Čiernu fazuľu namočte do vody na minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc. Následne ju sceďte a prepláchnite.
-
Smaženie slaniny a klobásy: Na veľkej panvici alebo hrnci na strednej teplote rozohrejte olivový olej. Pridajte slaninu a smažte, kým nie je zlatistá a chrumkavá. Potom pridajte nakrájanú klobásu a smažte ďalších 5 minút.
-
Pridanie zeleniny: K slanine a klobáske pridajte cibuľu, cesnak, červenú papriku a mrkvu. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadnie.
-
Korenie: Pridajte bobkové listy, mletú rascu, papriku a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte minútu pôsobiť, aby sa koreniny rozvoňali.
-
Pridanie fazule a vývaru: K zmesi pridajte namočenú fazuľu a nakrájané paradajky. Následne zalejte vývarom. Dachte do varu a potom znížte teplotu.
-
Varíme: Prikryte hrniec a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým fasole nie je úplne mäkká. Občas premiešajte a v prípade potreby pridajte trochu vody alebo vývaru.
-
Dochutenie: Na konci varenia ochutnajte a pridajte soľ podľa chuti. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať viac vývaru.
-
Servírovanie: Guláš z čiernej fazule podávajte horúci, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Ideálne je podávať ho s ryžou alebo chlebom.
Dobrú chuť!
Vyzera to velmi chutne a lahke na pripravu!
Toto je teda super recept, urcite vyskusam!
Toto je super, ze su tu aj fotky k jednotlivym krokom.
Konecne nieco ine ako len klasicky gulas!
Pekne vysvetlene, vdaka!
Je toto recept, ktorý sa dá jednoducho pripraviť doma a na prvýkrát chutí fantasticky.
Feijoada je moje obľúbené brazílske jedlo a tento recept je veľmi podobný tomu, čo som ochutnala v Brazílii.
Feijoada je skvelé jedlo, som rada, že mám recept na jeho prípravu.
Recept znie super a určite ho čoskoro vyskúšam!