Guláš z čiernej fazule (Feijoada)

Guláš z čiernej fazule, známy aj pod názvom Feijoada, je tradičné brazílske jedlo plné výrazných chutí a bohatých prísad. Je považovaný za národné jedlo Brazílie a je veľmi obľúbený po celom juhoamerickom kontinente.

Na prípravu gulášu z čiernej fazule budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 gramov čiernej fazule (najlepšie sušenej a predovarené)
  • 300 gramov vyprážaného slaniny
  • 300 gramov sušenej údené klobásy
  • 1 veľká cibuľa (nasekaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 stredne veľké paradajky (nakrájané)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Korenie ako kápia (optionálne)
  • 2 bobkové listy
  • 1 štipka tymianu (možno aj sušený)

 

Guláš z čiernej fazule (Feijoada)

Postup:

  1. Vhodte fazuľu do hrnca s vriacou vodou a varíme asi 10 minút. Potom zmes zlejeme cez sitko a opatrne opláchneme studenou vodou.
  2. V inom hrnci opražte slaninu a klobásu na olivovom oleji, kým nebudú pekne opečené a krehké.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak do hrnca so slaninou a klobásou a zľahka opražte, kým sa zjemní.
  4. Pridajte paradajky, bobkové listy a tymian, a znova dobre premiešajte.
  5. Pridajte fazuľu do hrnca a zalejte ju vodou tak, aby bola fazuľa pokrytá.
  6. Pridajte soľ, čierne korenie a korenie ako kápia podľa chuti.
  7. Privarte a potom znižte teplotu na stredne silný oheň. Varíme asi 1 hodinu, až kým sa fazuľa nezmäkne a vytvorí sa hustý guláš.
  8. Podávajte s ryžou a prípadne súčasťou môže byť aj oriešková múka, farofa, a pár kúskov pomaranča na ozdobu.

Užite si tento vynikajúci guláš z čiernej fazule, ktorý je plný chutí a prinesie vám ochutnávku brazílskej kuchyne. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 400 g čiernej fazule (suchá)
  • 200 g údenej slaniny (nakrájanej na kocky)
  • 200 g klobásy (napr. chorizo alebo iná údená klobása, nakrájaná na kolieska)
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
  • 2 mrkvy (nakrájané na kolieska)
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička papriky (mletej)
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
  • 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • Soľ podľa chuti
  • Olivový olej na vyprážanie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • Podávať s ryžou alebo chlebom

Postup:

  1. Príprava fazule: Čiernu fazuľu namočte do vody na minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc. Následne ju sceďte a prepláchnite.

  2. Smaženie slaniny a klobásy: Na veľkej panvici alebo hrnci na strednej teplote rozohrejte olivový olej. Pridajte slaninu a smažte, kým nie je zlatistá a chrumkavá. Potom pridajte nakrájanú klobásu a smažte ďalších 5 minút.

  3. Pridanie zeleniny: K slanine a klobáske pridajte cibuľu, cesnak, červenú papriku a mrkvu. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadnie.

  4. Korenie: Pridajte bobkové listy, mletú rascu, papriku a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte minútu pôsobiť, aby sa koreniny rozvoňali.

  5. Pridanie fazule a vývaru: K zmesi pridajte namočenú fazuľu a nakrájané paradajky. Následne zalejte vývarom. Dachte do varu a potom znížte teplotu.

  6. Varíme: Prikryte hrniec a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým fasole nie je úplne mäkká. Občas premiešajte a v prípade potreby pridajte trochu vody alebo vývaru.

  7. Dochutenie: Na konci varenia ochutnajte a pridajte soľ podľa chuti. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať viac vývaru.

  8. Servírovanie: Guláš z čiernej fazule podávajte horúci, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Ideálne je podávať ho s ryžou alebo chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. Pelikan Urban píše:

    Vyzera to velmi chutne a lahke na pripravu!

  2. Olga Simkova píše:

    Toto je teda super recept, urcite vyskusam!

  3. Lubomir Sedliak píše:

    Toto je super, ze su tu aj fotky k jednotlivym krokom.

  4. Zgallo píše:

    Konecne nieco ine ako len klasicky gulas!

  5. Malikova Jozefina píše:

    Pekne vysvetlene, vdaka!

  6. Eva Plskova píše:

    Je toto recept, ktorý sa dá jednoducho pripraviť doma a na prvýkrát chutí fantasticky.

  7. Fabian Nina píše:

    Feijoada je moje obľúbené brazílske jedlo a tento recept je veľmi podobný tomu, čo som ochutnala v Brazílii.

  8. Kapustova Albina píše:

    Feijoada je skvelé jedlo, som rada, že mám recept na jeho prípravu.

  9. Benadik80 píše:

    Recept znie super a určite ho čoskoro vyskúšam!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *