Guláš z čiernej fazule

 

Guláš z čiernych fazúľ, taktiež známy ako Feijoada, patrí medzi klasiky brazílskej kuchyne, ktoré sú plné intenzívnych chutí a bohatých ingrediencií. Považuje sa za národné jedlo Brazílie a užíva si veľkú popularitu na celom juhoamerickom kontinente.

Na prípravu guláša z čiernych fazúľ budete potrebovať nasledujúce zložky:

  • 500 gramov čiernych fazúľ (ideálne sušených a predvarenej)
  • 300 gramov vyprážanej slaniny
  • 300 gramov údenej klobásy
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 stredne veľké paradajky (nadrobno nakrájané)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Korenie ako kápia (nepovinné)
  • 2 bobkové listy
  • 1 štipka tymianu (môže byť aj sušený)

 

Čiernofazulový guláš (Feijoada)

Postup:

  1. Vložte fazuľu do nádoby s vriacou vodou a varte približne 10 minút. Potom zmes zmes predajte cez sitko a dôkladne opláchnite studenou vodou.
  2. V inom hrnci opečte slaninu a klobásu na olivovom oleji, kým nezískajú peknú zlatistú farbu a nebudú chrumkavé.
  3. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak do hrnca so slaninou a klobásou a opražte ich, kým sa neodparí voda a cibuľa nezmäkne.
  4. Do zmesi pridajte paradajky, bobkové listy a tymian, a všetko dôkladne premiešajte.
  5. Přidejte fazuľu do hrnca a nalejte vodu tak, aby ste fazuľu pokryli.
  6.  
  7. Nechajte variť, potom znížte teplotu na strednú intenzitu. Varíme približne 1 hodinu, kým fazuľa nezmäkne a nevytvorí sa hustý guláš.
  8. Podávajte hotové jedlo s ryžou, a ak chcete, môžete pridať aj orieškovú múku, farofu a niekoľko plátkov pomaranča na ozdobu.

Vychutnajte si tento lahodný guláš z čiernych fazúľ, ktorý vás obohatí o chutí a prinesie vám zážitok z brazílskej gastronómie. Dobrú chuť!

 

Guláš z čiernej fazule - 2

2) Guláš z čiernej fazule

  • 400 g čiernych fazúľ (suchých)
  • 200 g údenej slaniny (nakrájanej na kocky)
  • 200 g klobásy (napr. chorizo alebo iná údená klobása, nakrájaná na kolieska)
  • 1 veľká cibuľa (nasekaná na drobno)
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
  • 2 mrkvy (nakrájané na kolieska)
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
  • 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • Soľ podľa chuti
  • Olivový olej na vyprážanie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
  • Podávať s ryžou alebo chlebom

Postup:

  1. Príprava fazúľ: Čierne fazuľe namočte na minimálne 6 hodín, ideálne…cez noc. Potom ju sceďte a dôkladne prepláchnite.

  2. Praženie slaniny a klobások: Na veľkej pánvi alebo hrnci na strednej teplote rozohrejte olivový olej. Pridajte slaninu a opiekajte, až získa zlatistú farbu a chrumkavú textúru. Následne pridajte nakrájanú klobásu a smažte ďalších 5 minút.

    Špagety s rajčinami

    Špagety s rajčinami

    Čítať viac »

  3. Pridanie zeleniny: K slanine s klobásou pridajte cibuľu, cesnak, červenú papriku a mrkvu. Pražte, kým cibuľa nezmäkne a stane sa priesvitnou.

  4. Ochorenie: Pridajte bobkový list, mletú rascu, papriku a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte minútu pôsobiť, aby sa koreniny prevoňali.

  5. Přidanie fazule a vývaru: K zmesi pridajte namočenú fazuľu a nakrájané paradajky. Potom všetko zalejte vývarom. Privarte do varu a následne stiahnite teplotu.

  6. Varíme: Zakryte hrniec a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým fazuľa nie je úplne mäkká. Občas miešajte a podľa potreby pridajte trochu vody alebo vývaru.

  7. Dochutenie: Na konci varenia ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať ďalší vývar.

  8. Servírovanie: Guláš z čiernej fazule podávajte horúci, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Je ideálne podávať ho s ryžou alebo chlebom.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Pelikan Urban píše:

    Vyzera to velmi chutne a lahke na pripravu!

  2. Olga Simkova píše:

    Toto je teda super recept, urcite vyskusam!

  3. Lubomir Sedliak píše:

    Toto je super, ze su tu aj fotky k jednotlivym krokom.

  4. Zgallo píše:

    Konecne nieco ine ako len klasicky gulas!

  5. Malikova Jozefina píše:

    Pekne vysvetlene, vdaka!

  6. Eva Plskova píše:

    Je toto recept, ktorý sa dá jednoducho pripraviť doma a na prvýkrát chutí fantasticky.

  7. Fabian Nina píše:

    Feijoada je moje obľúbené brazílske jedlo a tento recept je veľmi podobný tomu, čo som ochutnala v Brazílii.

  8. Kapustova Albina píše:

    Feijoada je skvelé jedlo, som rada, že mám recept na jeho prípravu.

  9. Benadik80 píše:

    Recept znie super a určite ho čoskoro vyskúšam!