Tu je recept na slovenskú gulášovú polievku z hovädzieho mäsa:
Na prípravu budete potrebovať:
– 500 g hovädziny (preferovane plece)
– 2 cibuľky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 papriky (červenú a zelenú)
– 2 paradajky
– 1 lyžičku sladkej papriky
– 1 lyžičku mletej papriky
– soľ a korenie podľa preferencií
– olivový olej
– 1 l hovädzieho vývaru
– 3 zemiaky
– 1/2 pohára kyslej smotany
– petržlenovú vňať na dekoráciu
Gulášová polievka z hovädzieho mäsa
Postup:
1. Mäso nakrájajte na kocky a cibuľu, cesnak, papriky a paradajky na malé kúsky.
2. V hrnci rozohrejte olej a opečte mäso na všetkých stranách, až kým nezíska hnedú farbu. Následne pridajte cibuľu a cesnak a restujte ich do zlatista.
3. Do hrnca pridajte sladkú a mletú papriku a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
4. Vložte do hrnca papriky a paradajky a restujte ich niekoľko minút, kým nezmäknú.
5. Pridajte hovädzí vývar a varte na miernom ohni približne 1-2 hodiny, až kým mäso nebude dostatočne jemné.
6. Medzitým olúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Pridajte ich do polievky a varte ďalších 15-20 minút, až kým nie sú zemiaky mäkké.
7. Do hrnca pridajte kyslú smotanu a dôkladne ju vmiešajte, aby sa rovnomerne rozložila.
8. Polievku dochuťte soľou a korením podľa vlastnej preferencie.
9. Na záver ozdobte varenú polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte horúcu.
Dobrú chuť!