Halušky zemiakové

Na prípravu halušiek zemiakových budeme potrebovať:

– 1 kg zemiakov
– 300 g hladkej múky
– soľ
– voda
– maslo
– slanina

 

Halušky zemiakové

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a uvaríme vo vode s pridanou soľou, kým nebudú mäkké.
2. Uvarené zemiaky ošúpeme a prelisujeme cez cedník, aby sme odstránili všetku vodu.
3. V miešacej miske zmiešame zemiaky s múkou a soľou a vypracujeme hladké cesto.
4. Z cesta vytvarujeme tenké valčeky a nakrájame ich na malé kúsky – halušky.
5. Halušky varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme cez cedník.
6. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom nasekanú slaninu.
7. Orestovanú slaninu zalejeme haluškami a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

2)

Zemiakové halušky sú obľúbeným slovenským jedlom, ktoré sa vyznačuje svojou jednoduchou prípravou a nádhernou chuťou. Tieto halušky sú ideálnejšie podávať s rôznymi omáčkami alebo ako prílohu k mäsovým jedlám. V tomto príspevku sa s vami podelíme o osvedčený recept, ktorý zaručí, že sa vám halušky podaria na prvýkrát.

Ingrediencie potrebné na halušky

Na prípravu zemiakových halušiek potrebujete nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti

Ak máte radi halušky so slaninou, môžete pridať aj 100 g slaniny na zapečenie.

Postup prípravy zemiakových halušiek

1. Na začiatku si očistite a uvarte zemiaky v osolenej vode. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a následne ich nastrúhajte na jemno.

2. V miske zmiešajte nastrúhané zemiaky, múku, vajce a soľ. Cesto by malo byť dostatočne husté, aby sa dalo spracovať. Ak je cesto príliš riedke, pridajte trochu múky.

3. Na pracovnej ploche si pripravte vodu na varenie. Pomocou lyžice alebo prstov tvarujte malé halušky a vkladajte ich do vriacej vody.

4. Halušky varte približne 3–5 minút, kým nevyplávajú na povrch. Po uvarení ich vyberte a nechajte odkvapkať.

5. Ak sa rozhodnete pridať slaninu, nakrájajte ju na kocky a opražte na panvici, kým nie je chrumkavá. Halušky môžete zamiešať so slaninou a podávať.

Hotovo! Teraz si môžete vychutnať vaše vlastnoručne vyrobené zemiakové halušky. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Farkasovsky Irena píše:

    Skvelý recept! Určite ho vyskúšam.

  2. Azemanova píše:

    Tento recept je super, halušky sú moje obľúbené jedlo. Ďakujem!

  3. Moric04 píše:

    Ďakujem za skvelý návod, určite vyskúšam tento recept. Chutné halušky sú neodolateľné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *