Na prípravu cviklových halušiek budete potrebovať:
– 500 g zemiakov
– 300 g cvikly
– 200 g hladkej múky
– 1 vajce
– soľ
– olej
Cviklové halušky
Postup:
1. Zemiaky uvarte vo vode a po uvarení ich ošúpte a pretlačte na kašu. Pridajte štipku soli.
2. Cviklu ošúpte a nastrúhajte na jemno. Vyškrobenú šťavu z cvikly môžete odmerať a pridať do zemiakovej kaše.
3. Pridajte do zemiakovej kaše múku a vajce a dôkladne premiešajte, až bude mať hmotnosť konzistenciu cesta na halušky.
4. V hrnci prevarte vodu s trochou soli. Do vriacej vody pomocou lyžice vytvarujte halušky a nechajte ich variť, kým nevyplávajú na povrch.
5. Uvarené halušky sceďte a podávajte okorené maslom a posypané strúhaným syrom.
Dobrú chuť!