Halušky sú obľúbeným tradičným slovenským jedlom, ktoré sa skladá z malých knedličiek z kysnutého cesta a sú typicky podávané s údeninou alebo slaninkou. Pripravené sú relatívne jednoducho a rýchlo, preto boli v minulosti obľúbeným jedlom roľníkov a pastierov. Dnes sú halušky neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a nachádzajú si miesto na stoloch v rôznych oblastiach Slovenska s miernymi regionálnymi obmenami.

Recept na halušky:

Suroviny:
– 500 g polohrubej múky
– 1 vajce
– 250 ml vlažnej vody
– 1 čajová lyžička soli
– 250 g údeniny alebo slaniny
– 1 cibuľa
– 1 polievková lyžica masla
– soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

1. Do misy vsypte múku, pridajte vajce, soľ a vlažnú vodu. Všetko dobre premiesime a vypracujeme hladké cesto. Cesto by nemalo byť príliš husté ani príliš redukované. Prikryte ho utierkou a nechajte chvíľu oddychovať.

2. Medzitým si nakrájajte údeninu alebo slaninu na kocky a cibuľu nadrobno nakrájajte.

3. Na panvici rozohrejte masť a opražte na nej cibuľku do zlatista. Pridajte údeninu alebo slaninu a krátko opečte.

4. Z cesta odtrhávajte menšie kúsky a vyhadzujte ich do vriaceho osoleného vriacej vody. Halušky budú hotové, keď vyplávajú na povrch. Vylovte ich naberačkou alebo cedidlom.

5. Hotové halušky zmiešajte s opraženou údeninou alebo slaninkou a cibuľkou. Podľa chuti dochuďte soľou a korením. Pred podávaním ich ešte posypte nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Halušky sa najlepšie konzumujú teplé, ideálne čerstvo pripravené. Výbornou alternatívou k údenine alebo slanine je aj bryndza alebo kyslá smotana. Dobrú chuť!

 

2) Recept na halušky

1. Krok: Priprava cesta
– 400 g zemiakov uvarte v osolenej vode, zlejte a nechajte vychladnúť.
– Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemno.
– Pridajte 200 g hladkej múky, 1 vajce a štipku soli.
– Vypracujte cesto, z ktorého vytvarujte dlhšie valčeky a nakrájajte na malé kúsky.

2. Krok: Uvarenie halušiek
– V osolenej vode uvaríme halušky, kým nevyplávajú na povrch.
– Vyberieme ich, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.

3. Krok: Príprava horčicovej omáčky
– Na panvici rozpustíme 50 g masla a orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu.
– Pridáme 2 polievkové lyžice múky a ožemieme.
– Zalejeme 1 šálkou mlieka, aby sme vytvorili hustú omáčku.
– Do omáčky pridáme 1 lyžičku horčice a osolíme podľa chuti.

4. Krok: Podávanie
– Halušky podávame v misách, zalejeme horčicovou omáčkou a môžeme posypať strúhaným syrom.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *