Halušky sú jedným z tradičných a obľúbených slovenských jedál. Pôvodne vznikli ako jednoduché, výdatné a lacné jedlo roľníkov a chudobnejších vrstiev obyvateľstva. Dnes sú však halušky vďačnou voľbou pre každého milovníka dobrej chudobnejšej kuchyne. Skvelá vec na nich je, že sa dajú pripraviť rýchlo a z dostupných surovín. Navyše, sú náramne chutné a sýte. Ponúkam vám osvedčený recept na prípravu tohto slovenského špeciálu.
Recept na halušky:
Suroviny:
– 500 g polohrubej múky
– 250 ml vody
– 1 štipka soli
– maslo na vyprážanie
Na nakladaný kel:
– 500 g kyslej kapusty (kel)
– 100 g údeného mäsa (slanina, klobása)
– 1 cibuľa
– soľ, mletá červená paprika
Postup:
1. Najskôr si pripravíme cesto na halušky. Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a zalejeme vlažnou vodou. Cesto dobre vymiesime až kým nie je hladké a pružné. Odložíme ho na 30 minút odpočinúť.
2. Medzitým si naložíme kel. V hrnci na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájanú kyslú kapustu, údenú slaninu alebo klobásu a zlahka podusíme. Okoreníme soľou a paprikou podľa chuti.
3. Po oddychu rozdelíme cesto na menšie kúsky. Na pomúčenej doske ich rozvaľkáme na tenké placky a nakrájame na tenké rezance – halušky.
4. V hrnci si dáme vrieť osolenou vodu a vhodíme do nej halušky. Varíme ich 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme.
5. Na panvici rozohrejeme kúsok masla a rozoprážime v ňom uvarené halušky dozlatista. Osoľíme ich.
6. Hotové halušky naservírujeme na tanier a posypeme nakladeným kelom. Môžeme ich doplniť kyslou smotanou, slaninkou, pažítkou alebo oblohou podľa chuti.
Halušky sú ideálnou voľbou pre rýchly a jednoduchý, pritom však poriadne sýty a chutný obed. S naložením kapustového kelu naberajú neskutočne lahodnú chuť. Prajem dobrú chuť!
2) Cesto na halušky
Na prípravu cesta na halušky budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 400 g zemiakov
– 200 g hladkej múky
– 1 vajce
– soľ
Postup:
1. Zemiaky očistite, nakrájajte ich na menšie kusy a uvarte vo vriacej vode až do mäkka.
2. Uvarené zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle.
3. Pridajte múku, vajce a štipku soli a dôkladne premiešajte, kým nezískate hladké cesto.
4. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na približne 1 cm hrubú placku.
5. Zo cesta odkrajujte plátky a variajte ich vo vriacej osolenej vode približne 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch.
6. Vybrané halušky sceďte, podlejte ich teplou vodou a môžete servírovať napríklad s bryndzou a slaninkou alebo s tvarohom a práškovým cukrom.
Dobrú chuť!