Hovädzie v šípkovej omáčke je lahodné jedlo s bohatou chuťou a arómou. Tu je jednoduchý recept, ako pripraviť tento tradičný pokrm:
Suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzí rošt, steak alebo mäso na guláš)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice šípkovej omáčky
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla na smaženie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Hovädzie v šípkovej omáčke
Postup:
- Mäso nakrájajte na tenké plátky alebo drobné kúsky. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
- Rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte maslo. Keď sa maslo rozpustí a začne lahodiť, pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
- Pridajte mäso a opečte ho z každej strany, až kým nezmení farbu a dostane peknú kôru.
- Na panvicu pridajte šípkovú omáčku a hovädzí vývar. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Dobre premiešajte.
- Znížte teplotu a povarte pokrm na miernom ohni asi 15 – 20 minút, kým sa mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.
- Podávajte s prílohou podľa vlastnej preferencie, ako napríklad haluškami, knedľou alebo ryžou.
Dúfam, že vám tento recept poslúži a pochutnáte si na skvelom hovädziom v šípkovej omáčke!
2)
Ingrediencie:
Na mäso:
- 600 g hovädzieho mäsa (napr. stehno alebo plece)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 karotky
- 2 zemiaky
- 500 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 3-4 kusy nového korenia
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
Na šípkovú omáčku:
- 200 g sušených šípok (môžu byť aj čerstvé)
- 1 liter vody
- 1 lyžica cukru
- 1 citrón (šťava)
- 1 lyžica kyslej smotany (na zjemnenie)
- Soľ podľa chuti
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädzie mäso nakrájajte na väčšie kusy a osolte a okoreňte.
- V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridajte mäso a orestujte ho do zlata zo všetkých strán.
-
Pridanie zeleniny:
- K masu pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky.
- Pridajte bobkový list, nové korenie a tymián.
- Všetko zalejte vývarom, aby bolo mäso dobre ponorené. Prikryte a varte na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
-
Príprava šípkovej omáčky:
- Sušené šípky dobre prepláchnite a vložte do hrnca s vodou. Priveďte do varu a varte asi 30 minút.
- Potom zmes precedíme, pričom šípky dobre rozmixujeme, aby sa uvoľnilo čo najviac chuti.
- Do šípkovej šťavy pridajte cukor a šťavu z citróna. Ochuťte soľou podľa chuti.
-
Dokončenie jedla:
- Keď je mäso hotové, pridajte do hrnca so šípkovou omáčkou a jemne premiešajte.
- Nechajte povariť ešte 10-15 minút, aby sa chute spojili. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trošku vody alebo vývaru.
-
Servírovanie:
- Hovädzie na porciách polejte šípkovou omáčkou a podávajte s brúseným pečivom, knedľou alebo prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!