Hovädzie v šípkovej omáčke

Hovädzie v šípkovej omáčke je lahodné jedlo s bohatou chuťou a arómou. Tu je jednoduchý recept, ako pripraviť tento tradičný pokrm:

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzí rošt, steak alebo mäso na guláš)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice šípkovej omáčky
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice masla na smaženie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

 

Hovädzie v šípkovej omáčke

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na tenké plátky alebo drobné kúsky. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
  2. Rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte maslo. Keď sa maslo rozpustí a začne lahodiť, pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
  3. Pridajte mäso a opečte ho z každej strany, až kým nezmení farbu a dostane peknú kôru.
  4. Na panvicu pridajte šípkovú omáčku a hovädzí vývar. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Dobre premiešajte.
  5. Znížte teplotu a povarte pokrm na miernom ohni asi 15 – 20 minút, kým sa mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.
  6. Podávajte s prílohou podľa vlastnej preferencie, ako napríklad haluškami, knedľou alebo ryžou.

Dúfam, že vám tento recept poslúži a pochutnáte si na skvelom hovädziom v šípkovej omáčke!

 

2)

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 600 g hovädzieho mäsa (napr. stehno alebo plece)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 karotky
  • 2 zemiaky
  • 500 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 3-4 kusy nového korenia
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu

Na šípkovú omáčku:

  • 200 g sušených šípok (môžu byť aj čerstvé)
  • 1 liter vody
  • 1 lyžica cukru
  • 1 citrón (šťava)
  • 1 lyžica kyslej smotany (na zjemnenie)
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädzie mäso nakrájajte na väčšie kusy a osolte a okoreňte.
    • V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
    • Pridajte mäso a orestujte ho do zlata zo všetkých strán.
  2. Pridanie zeleniny:

    • K masu pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky.
    • Pridajte bobkový list, nové korenie a tymián.
    • Všetko zalejte vývarom, aby bolo mäso dobre ponorené. Prikryte a varte na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  3. Príprava šípkovej omáčky:

    • Sušené šípky dobre prepláchnite a vložte do hrnca s vodou. Priveďte do varu a varte asi 30 minút.
    • Potom zmes precedíme, pričom šípky dobre rozmixujeme, aby sa uvoľnilo čo najviac chuti.
    • Do šípkovej šťavy pridajte cukor a šťavu z citróna. Ochuťte soľou podľa chuti.
  4. Dokončenie jedla:

    • Keď je mäso hotové, pridajte do hrnca so šípkovou omáčkou a jemne premiešajte.
    • Nechajte povariť ešte 10-15 minút, aby sa chute spojili. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trošku vody alebo vývaru.
  5. Servírovanie:

    • Hovädzie na porciách polejte šípkovou omáčkou a podávajte s brúseným pečivom, knedľou alebo prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *