Hrachová kaša s údeným mäsom

Už ste niekedy varili hrachovú kašu? Samozrejme, že áno. Rôzne typy kaše dokáže pripraviť každý. Avšak, ak pridáme trošku údeného mäsa, zmení sa to na úplne iný gastronomický zážitok, priatelia.

Hrachová kaša s údeným mäsom

Hrachová kaša s údenou krkovičkou

 

Ingrediencie:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 200 g údeného mäsa (napríklad údenej slaniny alebo údenej krkovice)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak (voliteľné)
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 polievkové lyžice oleja alebo masla
  • Voda

Postup:

  1. Príprava hrachu:
    • Sušený hrach dôkladne prepláchnite pod prúdom vody a následne ho nechajte namočený v miske s vodou aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Potom ho sceďte.
  2. Úprava mäsa a zeleniny:
    • Na stredne veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo maslo.
    • Údené mäso nakrájané na kocky orestujte do zlatista. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a smažte, až pokým nebude transparentná.
  3. Pridanie zeleniny:
    • K mäsu a cibuli pridať nakrájanú mrkvu a zemiak (ak ho používate). Smažte približne 5 minút, aby sa zelenina trochu zjemnila.
    • Keď pridáte jemne nasekaný cesnak, premiešajte a nechajte smažiť ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnili vône.
  4. Varíme hrach:
    • Do hrnca pridajte prepláchnutý hrach, bobkové listy a zalejte všetko dostatočným množstvom vody (približne 1-1,5 litra).
    • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou asi 30-40 minút, kým hrach nebude mäkký.
  5. Dochutenie:
    • Keď je hrach uvarený, môžete ho rozmačkať vidlicou alebo tyčovým mixérom, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
    • Ak je kaša príliš hustá, pridajte trocha vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  6. Servírovanie:
    • Hrachovú kašu podávajte teplú, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou podľa chuti. Môžete ju servírovať ako hlavnú jedlo alebo ako prílohu k mäsovým jedlám.

Dobrú chuť!

 

Hrachová kaša s údeným mäsom - 2

Kačacia polievka – recept

Kačacia polievka – recept

Čítať viac »

2) Hrachová kaša s údeným mäsom

Ingrediencie:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 200 g údeného mäsa (napríklad údený bôčik alebo údená krkovička)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1,5 litra vody alebo zeleninového vývaru
  • Petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava hrachu: Sušený hrach najprv dôkladne prepláchnite. Následne ho namočte do vody na niekoľko hodín, ideálne na celú noc. Potom sceďte.
  2. Úprava údeného mäsa: Údené mäso nakrájajte na menšie kusy. V hrnci na oleji na stredne veľkú teplotu orestujte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte údené mäso a krátko opražte, aby sa uvoľnila vôňa.
  3. Pridanie zeleniny: K restovanej cibuľke a mäsu pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájaný zemiak. Premiešajte a varte asi 5 minút.
  4. Var hrachu: K zelenine pridajte namočený hrach a zalejte celú kombináciu vodou alebo zeleninovým vývarom. Pridajte bobkové listy, soľ a korenie. Varíme na miernom ohni približne 60-80 minút, alebo pokým hrach nie je kompletné mäkký. Priebežne sledujte množstvo tekutiny a dlejte podľa potreby.
  5. Mixovanie: Keď je hrach dostatočne uvarený, odstráňte bobkové listy a pomocou ponorného mixéra alebo klasického mixéra rozmixujte kašu do hladkého stavu. Ak je potrebné, pridajte trošku vody alebo vývaru, aby ste dosiahli želanú konzistenciu.
  6. Dochutenie: Upravte chuť hrachovej kaše soľou a korením podľa vlastného uváženia.
  7. Podávanie: Hrachovú kašu podávajte teplú, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Milo123 píše:

    Hrachová kaša je skvelý recept! Vždy ju pripravujem s údeným mäsom a moja rodina ju miluje. Je to veľmi jednoduché a chutné jedlo, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Odporúčam všetkým vyskúšať!

  2. ZelenýKocúr píše:

    Tento recept na hrachovú kašu vyzerá úžasne! Veľmi sa mi páči, že je to jedlo, ktoré môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Hlavne tá kombinácia s údeným mäsom je fantastická! Určite ho vyskúšam.

  3. Radoslavka píše:

    Nedávno som skúsila hrachovú kašu a bola som prekvapená, ako chutná môže byť! S údeným mäsom je to dokonalé jedlo. Ďakujem za tento skvelý recept, určite ho odporučím aj priateľom!

  4. JasnýSlnko píše:

    Hrachová kaša je moja obľúbená! Je jednoduchá na prípravu a výborná na zahriatie počas chladných dní. Pridaním údeného mäsa dostane takú skvelú chuť, že sa stále vraciam k tomuto receptu!

  5. KreatívnyKuchár píše:

    Super recept na hrachovú kašu! Mám rád, keď môžem variť niečo tradičné a chutné. S údeným mäsom to bude určite top hit pri večeri. Teším sa na reakcie rodiny po ochutnaní!

  6. MilovníkJedla píše:

    Tento recept vyzerá fantasticky! Hrachová kaša s údeným mäsom je pre mňa veľká klasika. Som rád, že ste zverejnili tento postup. Určite ho vyskúšam čoskoro a teším sa na výsledok!

  7. VeselýKuchárik píše:

    ‚Kaša? To je vždy dobrý nápad!‘ Hrachová kaša s údeným mäsom má svoje čaro. Už mám chuť si ju uvariť podľa vášho postupu. Ďakujem za inšpiráciu a už teraz viem, že bude výborná!

  8. _SladkýSen_ píše:

    ‚Ochutnala som túto hrachovú kašu už mnohokrát!‘ Ale s týmto receptom ju idem skúsiť inak – s údeným mäsom! Vždy ma prekvapí jej chuť a vôňa. Určite odporúčam vyskúšať.

  9. _MačkaNaStrome_ píše:

    ‚Hrachová kaša mi vždy pripomenie detstvo.‘ Údené mäso dodáva tejto klasike nový rozmer chuti. Tento recept musím otestovať čím skôr! Ďakujem za zdieľanie.

  10. _ChutnýObed_ píše:

    ‚Nikdy by som neveril!‘ Že hrachová kaša môže byť taká chutná. Kombinácia so všetkými tými surovinami vyzerá lákavo a ja už cítim arómu vo vzduchu len pri pohľade na tento recept.