Hrachová kaša s údeným mäsom

Už ste niekedy pripravovali hrachovú kašu? No samozrejme, že áno. Rôzne druhy kaše vie pripraviť každý. No ak to trocha okoreníme udeným mäsko tak to je úplne iný vesmír priatelia.

Hrachová kaša s údeným mäsom

Hrachová kaša s údenou krkovičkou

 

Ingrediencie:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 200 g údeného mäsa (napríklad údenej slaniny alebo údenej krkovice)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak (voliteľné)
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 polievkové lyžice oleja alebo masla
  • Voda

Postup:

  1. Príprava hrachu:
    • Sušený hrach prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ho namočený v miske s vodou aspoň na 4 hodiny, najlepšie cez noc. Potom ho sceďte.
  2. Príprava mäsa a zeleniny:
    • Na stredne veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olej alebo maslo.
    • Na kocky nakrájané údené mäso orestujte dozlatista. Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a smažte, kým nebude transparentná.
  3. Pridanie zeleniny:
    • K mäsu a cibuli pridajte nakrájanú mrkvu a zemiak (ak používate). Smažte asi 5 minút, aby sa zelenina trochu zmäkla.
    • Po pridaní cesnaku na jemno nakrájaného, premiešajte a nechajte ešte približne 1 minútu smažiť, aby sa uvoľnila aróma.
  4. Varíme hrach:
    • Do hrnca pridajte prepláchnutý hrach, bobkové listy a zalejte všetko dostatočným množstvom vody (asi 1-1,5 litra).
    • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte varenie pod pokrievkou zhruba 30-40 minút, kým hrach nezmäkne.
  5. Dochutenie:
    • Po uvarení hrachu ho môžete roztlačiť vidlicou alebo tyčovým mixérom, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
    • Ak je kaša príliš hustá, pridajte trochu vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  6. Servírovanie:
    • Hrachovú kašu podávajte teplú, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou podľa chuti. Môžete ju servírovať ako hlavnú jedlo, alebo ako prílohu k mäsovým jedlám.

Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 200 g údeného mäsa (napríklad údený bôčik alebo údená krkovička)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1,5 litra vody alebo zeleninového vývaru
  • Petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava hrachu: Sušený hrach najprv prepláchnite pod tečúcou vodou. Potom ho namočte do vody na niekoľko hodín, najlepšie na celú noc. Namočený hrach potom sceďte.
  2. Príprava údeného mäsa: Údené mäso nakrájajte na menšie kocky. V hrnci na oleji orestujte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte údené mäso a krátko opražte, aby sa uvoľnila aróma.
  3. Pridanie zeleniny: K restovanej cibuľke a mäsu pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájaný zemiak. Premiešajte a varte asi 5 minút.
  4. Var hrachu: K zelenine pridajte namočený hrach a zalejte všetko vodou alebo zeleninovým vývarom. Pridajte bobkové listy, soľ a korenie. Varte na miernom ohni cca 60-80 minút, alebo pokým hrach nie je úplne mäkký. Priebežne kontrolujte množstvo tekutiny a podlejte, ak je to potrebné.
  5. Mixovanie: Keď je hrach dostatočne mäkký, odstráňte bobkové listy a pomocou ponorného mixéra alebo klasického mixéra rozmixujte kašu do hladka. Ak je potrebné, môžete pridať trošku vody alebo vývaru, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  6. Dochutenie: Upravte chuť hrachovej kaše soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  7. Podávanie: Hrachovú kašu podávajte teplú, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju servírovať so chlebom alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Milo123 píše:

    Hrachová kaša je skvelý recept! Vždy ju pripravujem s údeným mäsom a moja rodina ju miluje. Je to veľmi jednoduché a chutné jedlo, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Odporúčam všetkým vyskúšať!

  2. ZelenýKocúr píše:

    Tento recept na hrachovú kašu vyzerá úžasne! Veľmi sa mi páči, že je to jedlo, ktoré môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Hlavne tá kombinácia s údeným mäsom je fantastická! Určite ho vyskúšam.

  3. Radoslavka píše:

    Nedávno som skúsila hrachovú kašu a bola som prekvapená, ako chutná môže byť! S údeným mäsom je to dokonalé jedlo. Ďakujem za tento skvelý recept, určite ho odporučím aj priateľom!

  4. JasnýSlnko píše:

    Hrachová kaša je moja obľúbená! Je jednoduchá na prípravu a výborná na zahriatie počas chladných dní. Pridaním údeného mäsa dostane takú skvelú chuť, že sa stále vraciam k tomuto receptu!

  5. KreatívnyKuchár píše:

    Super recept na hrachovú kašu! Mám rád, keď môžem variť niečo tradičné a chutné. S údeným mäsom to bude určite top hit pri večeri. Teším sa na reakcie rodiny po ochutnaní!

  6. MilovníkJedla píše:

    Tento recept vyzerá fantasticky! Hrachová kaša s údeným mäsom je pre mňa veľká klasika. Som rád, že ste zverejnili tento postup. Určite ho vyskúšam čoskoro a teším sa na výsledok!

  7. VeselýKuchárik píše:

    ‘Kaša? To je vždy dobrý nápad!’ Hrachová kaša s údeným mäsom má svoje čaro. Už mám chuť si ju uvariť podľa vášho postupu. Ďakujem za inšpiráciu a už teraz viem, že bude výborná!

  8. _SladkýSen_ píše:

    ‘Ochutnala som túto hrachovú kašu už mnohokrát!’ Ale s týmto receptom ju idem skúsiť inak – s údeným mäsom! Vždy ma prekvapí jej chuť a vôňa. Určite odporúčam vyskúšať.

  9. _MačkaNaStrome_ píše:

    ‘Hrachová kaša mi vždy pripomenie detstvo.’ Údené mäso dodáva tejto klasike nový rozmer chuti. Tento recept musím otestovať čím skôr! Ďakujem za zdieľanie.

  10. _ChutnýObed_ píše:

    ‘Nikdy by som neveril!’ Že hrachová kaša môže byť taká chutná. Kombinácia so všetkými tými surovinami vyzerá lákavo a ja už cítim arómu vo vzduchu len pri pohľade na tento recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *