Hroznový kompót

Hroznový kompót predstavuje vynikajúci spôsob, ako si zachovať chuť leto počas dlhých zimných dní. Tento recept je nielen príjemne jednoduchý, ale aj veľmi prispôsobivý, čo vám umožní upraviť ho podľa vlastných predstáv.

Hrozno obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov, a po skombinovaní s jemným sirupom sa stáva lahodným dezertom, ktorý poteší každého.

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvého hrozna (červené alebo zelené, podľa vlastného výberu)
  • 500 g cukru
  • 1 liter vody
  • Šťava a kôra z 1 citróna
  • 1 balenie klinčekov (nepovinné)
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej

Postup:

  1. Príprava hrozna: Hrozno dôkladne umyte a bobuľky opatrne odtrhnite od strapcov. Ak chcete, môžete bobuľky prekrojiť na polovice.
  2. Sterilizácia pohárov: Poháre a viečka sterilizujte pomocou horúcej vody alebo v rúre. Umývačka riadu je taktiež vhodná na tento účel.
  3. Príprava sirupu: Do hrnca vložte vodu a cukor. Varíme, až sa cukor úplne rozpustí. Potom pridajte citrónovú šťavu a kôru, a nechajte zmes variť ďalších 2 – 3 minúty. Môžete pridať klinčeky pre obohatenie arómy.
  4. Plnenie pohárov: Na sterilizované poháre umiestnite pripravené bobuľky hrozna. Zalejte ich horúcim sirupom, aby boli bobuľky úplne ponorené.
  5. Sterilizácia kompótu: Poháre pevne uzavrite a sterilizujte pri teplote 75 °C po dobu asi 10 minút. Sledujte, aby sa hrozno nerozpadlo.
  6. Chladenie: Vyberte poháre a otočte ich dnom nahor. Nechajte ich vychladnúť až do nasledujúceho dňa.

Hroznový kompót nie je len chutný, ale aj atraktívny dezert, ktorý možno podávať samostatne alebo ako prídavok do rôznych sladkých pokrmov. Príprava je jednoduchá a výsledkom je lahodná pochúťka, ktorá vie obohatiť vašu dezertnú ponuku.

Skúste do sirupu pridať škoricu alebo vanilku pre intenzívnejšiu chuť, alebo experimentujte s rôznymi odrodami hrozna pre pestrú farebnú kombináciu.

 

Hroznový kompót recept
Recept na hroznový kompót

Hroznový kompót

Tipy a postrehy:

Kuracie prsia na syrovo smotanovej omáčke

Kuracie prsia na syrovo smotanovej omáčke

Čítať viac »

  • Kombinácie: Vyskúšajte kombinovať hrozno s inými druhmi ovocia, ako sú jablká alebo hrušky, pre zaujímavé chuťové variácie.
  • Servírovanie: Hroznový kompót je vynikajúci ako náplň do koláčov, zákuskov, palaciniek a iného pečiva. Je taktiež možné ho pridať do dezertných nápojov alebo kokteilov.
  • Skladovanie: Kompót uchovávajte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení je nutné ho skladovať v chladničke a spotrebovať do týždňa.

Dúfam, že si tento recept užijete a prinesie vám veľa radosti pri jeho príprave aj konzumácii! 🍇

 

Vyskúšajte tiež:

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 Komentárov

  1. Cecília píše:

    Kompot z hrozienok je pre mňa ten pravý domáci comfort food, obzvlášť keď je ešte trochu teplý. Top!

  2. Pina píše:

    Mňam, hrozienkový kompot je taká sladká lahôdka, ktorá ma vždy poteší a osvieži.

  3. Rinas píše:

    Mňam mňam! Milujem hroznový kompót, je tak osviežujúci a chutný! Pravdepodobne jeden z najlepších spôsobov, ako si dopriať niečo sladké a zároveň zdravé. Proste skvelá pochúťka kedykoľvek počas dňa!

  4. Mia píše:

    Článok o hroznovom kompóte ma veľmi potešil. Milujem tradičné recepty a táto lahodná pochúťka je pre mňa synonymom domáceho pohodlia.

    Neodolám vôni čerstvých hroznov a sladko-kyslému zážitku, ktorý mi zakaždým spríjemní deň. Verím, že každý milovník sladkostí by mal dať tomuto jednoduchému, no chutnému receptu šancu. Určite sa teším, že si ho vyskúšam aj ja a osladím si tak ďalšie letné dni! 😊🍇“

  5. Alexej38 píše:

    Tento recept vyzerá skvelo! Určite si ho vyskúšam a teším sa na sladké letné chute aj v zime.

  6. Anderle Drahomir píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Už teraz sa neviem dočkať, kedy si vyskúšam tento chutný kompót.

  7. Qplskova píše:

    Mňam, toto znie skvele a určite to budem mať čoskoro vyskúšané. Veľmi sa teším!