Hrachová polievka je veľmi obľúbená a tradičná polievka v stredoeurópskej kuchyni. Jej príprava je pomerne jednoduchá a chutí výborne. Tu je jednoduchý recept na hrachovú polievku:
Suroviny:
- 250 g sušeného hrášku
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice oleja na smaženie
-
petržlenová vňať na ozdobenie
Hŕstková polievka mimibazar
Postup:
- Hrášok prepláchnite a nechajte namočený vo vode aspoň na 2 hodiny, alebo podľa pokynov na obale.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na kocky a cesnak rozdrvte.
- Na rozohriatej panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a cesnak, kým nezačnú mierne hnedať.
- V hrnci zohrejte zeleninový vývar a pridajte namočený hrášok a orestovanú zeleninu. Prikryte a varíme 30-40 minút, kým sa hrášok nezmäkne.
- Následne polievku rozmixujte do hladka pomocou mixéra alebo mixéru na ruku.
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Polievku môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.
Dúfam, že vám chutí!