Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradičná slovenská kyslá kapustová polievka. Je známa predovšetkým v regióne Valašsko na Slovensku. Táto polievka sa pripravuje fermentovaním nastrúhanej kapusty so soľou a vodou v drevenej sude počas niekoľkých týždňov. Tento fermentačný proces dáva polievke jej kyslú chuť a charakteristickú arómu.

Na prípravu Valašskej kyselice sa fermentovaná kapusta varí spolu s rôznymi prísadami ako klobásy, zemiaky, cibuľa, cesnak a korenie. Polievka sa zvyčajne podáva horúca, často ozdobená kyslou smotanou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Je to sýta a potešujúca jedlá, obzvlášť počas chladnejších mesiacov.

Ak hľadáte konkrétny recept na Valašskú kyselicu, tu je základný postup:

Potrebujete:

  • 500 gramov fermentovanej kapusty
  • 200 gramov klobásy
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Korenie podľa chuti (napríklad mletá paprika, čierne korenie, sušená majoránka)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Olej na smaženie
  • Kyslá smotana a petržlenová vňať na ozdobenie

 

Valašská kyselica

Postup:

  1. Na začiatok, klobásu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
  2. Na rozohriatom hrnci si rozohrejte olej a orestujte klobásu spolu s cibuľou a cesnakom, až kým sa zjemnia.
  3. Pridajte mletú papriku a orestujte ju krátko.
  4. Potom pridajte nakrájané zemiaky a orestujte ich tiež krátko.
  5. Pridajte fermentovanú kapustu a zaliate ju vodou (množstvo vody záleží na konzistencii polievky, pridávajte postupne a podľa potreby).
  6. Pridajte sušenú majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  7. Varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým zemiaky nebudú mäkké.
  8. Podávajte horúcu polievku s lyžicou kyslej smotany a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dúfam, že tento recept bude pre vás užitočný a budete si môcť vychutnať autentickú Valašskú kyselicu!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *