Skvelý recept na hustý paradajkový pretlak je tu!
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- Čerstvé bylinky podľa vkusu (napríklad bazalka, oregano, tymian)
Recept na hustý paradajkový pretlak
Postup:
- Opláchnite paradajky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nadrobno nasekajte.
- Roztopte olivový olej vo veľkom hrnci na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a opekajte ich, kým nezmäknú a neuvoľnia arómu.
- Do hrnca vhoďte nakrájané paradajky a dobre premiešajte. Pridajte soľ a cukor.
- Stiahnite teplotu a nechajte paradajky dusiť na miernom ohni približne 1 až 2 hodiny, občas premiešajte.
- Keď sa paradajky rozvaria a pretlak získa hustú konzistenciu, odložte hrniec z plameňa.
- Podľa chuti môžete pridať čerstvé bylinky a premiešať.
- Nechajte paradajkový pretlak vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho preložte do sklenených pohárov alebo plastových nádob.
- Poháre uzavrite a uložte ich do chladničky. Paradajkový pretlak môžete uchovávať až 1 týždeň.
Tento hustý paradajkový pretlak je výborný na pečivo, cestoviny, pizzu alebo ho môžete využiť ako základ pre rôzne omáčky. Prajeme dobrú chuť!
2) Hustý paradajkový pretlak recept
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých paradajok (ideálne na varenie, napríklad odrody Roma)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru (podľa chuti)
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička bazalky (môžete použiť aj čerstvú)
- Čierne korenie podľa vkusu
- 2-3 bobkové listy
Postup:
-
Príprava paradajok: Paradajky umyte a postupne ich vložte do vriacej vody na 1-2 minúty, aby sa lepšie lúpali. Následne ich vyberte a rýchlo ponorte do studenej vody. Po schladení ich olúpte a nakrájajte na menšie kusy.
-
Príprava základnej zmesi: Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Opekajte ju na strednej teplote, kým nezmäkne a nezíska zlatistý tón. Po tom pridajte cesnak a smažte ešte 1-2 minúty.
-
Varenie pretlaku: Do panvice vhoďte nakrájané paradajky, soľ, cukor, oregano, bazalku a bobkové listy. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Potom zvyšte teplotu a priveďte zmes do varu. Následne stiahnite teplotu na minimum a nechajte pretlak variť asi 1,5 až 2 hodiny, kým sa tekutina nezhustí. Občas premiešajte, aby sa nepripálil.
-
Dochutenie: Po dokončení varenia vyberte bobkové listy. Pretlak ochutnajte a podľa potreby upravte soľou, cukrom alebo korením.
-
Uskladnenie: Hustý paradajkový pretlak môžete naplniť do čistých pohárov a uzavrieť ich, alebo nechať vychladnúť a skladovať v chladničke maximálne 1 týždeň.
Rada:
Pred servírovaním môžete pretlak rozmixovať tyčovým mixérom, ak preferujete jemnejšiu konzistenciu. Tento hustý paradajkový pretlak je skvelý ako základ do omáčok, na pizzu alebo ako príloha k rôznym jedlám.
Dobrú chuť!