Hustý paradajkový pretlak recept

Skvelý recept na hustý paradajkový pretlak je tu!

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • Čerstvé bylinky podľa vkusu (napríklad bazalka, oregano, tymian)

 

Recept na hustý paradajkový pretlak

Postup:

  1. Opláchnite paradajky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nadrobno nasekajte.
  2. Roztopte olivový olej vo veľkom hrnci na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a opekajte ich, kým nezmäknú a neuvoľnia arómu.
  3. Do hrnca vhoďte nakrájané paradajky a dobre premiešajte. Pridajte soľ a cukor.
  4. Stiahnite teplotu a nechajte paradajky dusiť na miernom ohni približne 1 až 2 hodiny, občas premiešajte.
  5. Keď sa paradajky rozvaria a pretlak získa hustú konzistenciu, odložte hrniec z plameňa.
  6. Podľa chuti môžete pridať čerstvé bylinky a premiešať.
  7. Nechajte paradajkový pretlak vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho preložte do sklenených pohárov alebo plastových nádob.
  8. Poháre uzavrite a uložte ich do chladničky. Paradajkový pretlak môžete uchovávať až 1 týždeň.

Tento hustý paradajkový pretlak je výborný na pečivo, cestoviny, pizzu alebo ho môžete využiť ako základ pre rôzne omáčky. Prajeme dobrú chuť!

 

Hustý paradajkový pretlak recept - 2

2) Hustý paradajkový pretlak recept

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých paradajok (ideálne na varenie, napríklad odrody Roma)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru (podľa chuti)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička bazalky (môžete použiť aj čerstvú)
  • Čierne korenie podľa vkusu
  • 2-3 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava paradajok: Paradajky umyte a postupne ich vložte do vriacej vody na 1-2 minúty, aby sa lepšie lúpali. Následne ich vyberte a rýchlo ponorte do studenej vody. Po schladení ich olúpte a nakrájajte na menšie kusy.

    Ako najlepšie upiecť kačicu?

    Ako najlepšie upiecť kačicu?

    Čítať viac »

  2. Príprava základnej zmesi: Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Opekajte ju na strednej teplote, kým nezmäkne a nezíska zlatistý tón. Po tom pridajte cesnak a smažte ešte 1-2 minúty.

  3. Varenie pretlaku: Do panvice vhoďte nakrájané paradajky, soľ, cukor, oregano, bazalku a bobkové listy. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Potom zvyšte teplotu a priveďte zmes do varu. Následne stiahnite teplotu na minimum a nechajte pretlak variť asi 1,5 až 2 hodiny, kým sa tekutina nezhustí. Občas premiešajte, aby sa nepripálil.

  4. Dochutenie: Po dokončení varenia vyberte bobkové listy. Pretlak ochutnajte a podľa potreby upravte soľou, cukrom alebo korením.

  5. Uskladnenie: Hustý paradajkový pretlak môžete naplniť do čistých pohárov a uzavrieť ich, alebo nechať vychladnúť a skladovať v chladničke maximálne 1 týždeň.

Rada:

Pred servírovaním môžete pretlak rozmixovať tyčovým mixérom, ak preferujete jemnejšiu konzistenciu. Tento hustý paradajkový pretlak je skvelý ako základ do omáčok, na pizzu alebo ako príloha k rôznym jedlám.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Pavol123 píše:

    Tento recept na hustý paradajkový pretlak je úžasný! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Paradajky som mal zo svojej záhrady a boli naozaj zrelé. Postup bol jasný a veľmi jednoduchý. Cibuľa a cesnak sa krásne spojili s paradajkami a tá vôňa, keď sa to varilo, bola neskutočná! Použil som aj čerstvé bylinky ako bazalku, čo dodalo ešte lepšiu chuť. Tento pretlak je ideálny nielen na pizzu, ale aj na cestoviny alebo len tak natretý na chlieb. Určite ho vyskúšam znovu a odporučím ho všetkým svojim priateľom. Myslím si, že nie je nič lepšie ako domáci pretlak z vlastných surovín. Ďakujem za tento skvelý recept!

    1. MartaK píše:

      Súhlasím s Pavlom! Tento recept ma veľmi inšpiroval. Paradajkový pretlak je základom mnohých mojich obľúbených jedál a tento spôsob prípravy mi pripadá veľmi praktický. Vždy som mala obavy z dlhého varenia, ale tento recept ma presvedčil o opaku. Je skvelé, že môžem použiť vlastné bylinky – práve tie dodajú jedlu ten pravý šmrnc! Určite sa chystám urobiť viac porcií a uskladniť ich na zimu, aby sme si mohli vychutnať letné chute aj v chladnejších mesiacoch.