Jablčník Kamily Magálovej… Tento recept vás ponorí do rozprávania o chutiach a vôňach, ktoré zostanú nezabudnuteľné. Kamil Magála, renomovaná slovenská cukrárka, obohatí vaše pečenie o elegantnosť a jednoduchosť.
Jablčník, ktorý vám dnes predstavím, je chutný a osviežujúci dezert, ideálny na každú príležitosť, či už ide o nedeľný obed, rodinnú oslavu alebo len tak ako sladká prestávka.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla (alternatívne rastlinný margarín)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- Štipka soli
Na jablkovú plnku:
- 1 kg jabliek (najlepšie kyslosladkých, napríklad Golden Delicious alebo Jonagold)
- 100 g cukru (prispôsobte chuti)
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 citrónu (šťava a kôra)
- 1 vanilkový cukor
- 50 g strúhanky
Na posypanie:
- Práškový cukor na posypanie
- Orechy alebo mandle (voliteľne, nasekané)
Jablčník Kamily Magálovej
Postup
- Príprava cesta: Začneme s prípravou cesta. V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Na pracovnej ploche alebo v miske vytvorte s maslom a práškovým cukrom jemnú zmes. Pridajte vajce a poriadne premiešajte. Potom postupne pridávajte suché ingrediencie, až kým nevznikne homogénne cesto. Zabalte ho do potravinovej fólie a nechajte oddychovať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pružnejším a ľahšie sa s ním naloží.
- Príprava jabĺk: Medzitým sa pustíme do jablkovej plnky. Jablká umyte, olúpte a odstráňte jadierka. Následne ich nakrájajte na tenké plátky alebo kocky. Na panvici zmiešajte nakrájané jablká s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a strúhankou. Kôra z citrónu pridá jablkám príjemnú chuť a arómu, preto sa snažte získať čo najlepší výsledok. Nechajte zmes na strednom ohni len niekoľko minút, aby sa jablká trošku zjemnili, ale nie úplne. Následne ich nechajte vychladnúť.
- Pečenie jablčníka: Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť rozvaľkajte a vyložte ňou dno vymastenej a múkou posypanej formy na pečenie (ideálne s rozmermi 25×35 cm). Potom rovnomerne rozložte vychladenú jablkovú plnku na cesto. Menšiu časť cesta rozvaľkajte a použitím ju pokryte vrch jablkovej plnky. Môžete vytvoriť mriežku alebo cesto jednoducho položiť. Na povrchu môžete opäť posypať troškou strúhanky pre dokonalú chrumkavosť.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo dokým cesto nezíska zlatistú farbu. Po upečení nechajte jablčník vychladnúť vo forme, následne preneste na krájaciu dosku.
- Podávanie: Pred servírovaním posypte jablčník práškovým cukrom a voliteľne nasekanými orechmi alebo mandľami. Jablčník Kamily Magálovej je najlepšie podávať ešte teplý alebo pri izbovej teplote. Môžete ho kombinovať s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky, čo dodá dezertu na výnimočnosti.
Záver
Jablčník Kamily Magálovej je lahodný dezert, ktorý si určite získa srdcia v každej domácnosti. Svoju kombináciou jednoduchých ingrediencií a chutných jabĺk osloví všetkých milovníkov sladkého. Nezabudnite si tento recept uložiť a podeliť sa oň s rodinou a priateľmi! Prajem dobrú chuť!