Jablkový koláč s mascarpone

Jablkový koláč s mascarpone je lahodný dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkých dobrôt. Kombinácia šťavnatých jabĺk a krémového mascarpone vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Tento koláč je ideálny na rodinné oslavy, víkendové pohostenie alebo len tak na večer pri šálke čaju. V nasledujúcom recepte vám podrobne opíšem, ako si tento koláč pripraviť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla (môže byť aj margarín)
  • 75 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli

Na plnku:

  • 3-4 veľké jablká (najlepšie kyslejšie odrody)
  • 250 g mascarpone
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • škorica podľa chuti
  • niekoľko lyžíc mletých vlašských orechov (voliteľné)

Na posypanie:

  • práškový cukor na posypanie

 

Jablkový koláč s mascarpone

Postup:

1. Príprava cesta: Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme zmäknuté maslo a vajce. Pomocou rúk alebo kuchynského robota vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, môžeme pridať trochu mlieka. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky, aby stuhlo.

2. Príprava jabĺk: Kým cesto chladne, pripravíme si jablká. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Ak chceme, môžeme ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Posypeme ich škoricou a, ak použijeme, aj nasekanými vlašskými orechmi.

3. Príprava mascarpone plnky: V samostatnej miske si pripravíme mascarpone plnku. Mascarpone zmiešame s vajcami a práškovým cukrom. Všetko dobre vyšľaháme, aby sa ingrediencie spojili do hladkej hmoty. Následne pridáme vanilkový cukor a akúkoľvek ďalšiu príchuť, ktorú preferujeme, napríklad nastrúhanú citrónovú kôru.

4. Skladanie koláča: Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na pomúčenom stole na veľkosť plechu, ktorý sme si pripravili (najlepšie je použiť plech s rozmermi 30 x 40 cm). Cesto prenesieme do plechu a rovnomerne ho rozložíme tak, aby zakrylo celé dno a vytvorilo malé okraje. Na cesto rovnomerne rozložíme jablká, ktoré sme si pripravili, a nakoniec na ne naložíme mascarpone hmotu.

5. Pečenie: Koláč dáme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý a plnka nie je pevná. Po upečení ho vyberieme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

6. Servírovanie: Keď koláč vychladne, posypeme ho práškovým cukrom a podľa chuti môžeme pridať aj licor alebo čokoládové polevy. Podávame nakrájaný na kocôčky, môžete pridať aj šľahačku alebo zmrzlinu ako skvelý doplnok.

Tento jablkový koláč s mascarpone vám určite prinesie množstvo pochvál. Jeho krémová konzistencia a svieža chuť sú ideálne na akúkoľvek príležitosť. Užite si pečenie a nech sa koláč podarí!

Podobné príspevky

24 Komentárov

  1. Gizela Hantuchova píše:

    Vyzera to veľmi chutne, určite vyskúšam tento recept. Mám rada dezerty s jablkami.

  2. Daniela Szabova píše:

    Skvelý recept! Rada pečiem a tento koláč s mascarpone vyzerá veľmi lahodne.

  3. JablkovýFanúšik píše:

    Tento jablkový koláč s mascarpone vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na víkend. Mám rád, keď sú dezerty jednoduché a chutné. Díky za skvelý recept!

    1. KoláčovýKráľ píše:

      Aj ja milujem jablkové koláče! Tento recept je presne to, čo som hľadal.

    2. MňamMňam píše:

      Vyzerá to super! Musím si to zapísať a urobiť pre rodinu.

  4. RadosťZJedla píše:

    To vyzerá ako úžasný dezert! Jablká a mascarpone sú perfektné spojenie. Nemôžem sa dočkať, až to vyskúšam!

  5. DesertLover12 píše:

    Wow, táto kombinácia chutí ma veľmi láka! Určite sa pustím do pečenia. Ďakujem za recept!

    1. KuchyňaPlnáChutí píše:

      Máš pravdu, vyzerá skvele! Pečenie je vždy zábava.

    2. KoláčováZázračnica píše:

      Tento koláč musí byť fakt chutný, určite ho vyskúšam!

  6. -Jabĺčko- píše:

    [Odpoveď musím zdieľať.] Koláče s jabĺkmi sú moji obľúbenci a tento mi pripadá úžasný!

  7. !SvetChutí! píše:

    [Skvelé:] Vždy som hľadala nový recept na jablkový koláč a tento vyzerá najlepšie!

  8. FantaSyko píše:

    Máte pravdu, takýto koláč si zaslúži miesto na stole pri každej oslave!

    1. PečiemeSpolu píše:

      Presne tak, každý ocení dobré jedlo na oslave!

  9. RadosnáKuchyňa píše:

    Vždy sa mi páčia nové recepty! Tento už mám naplánovaný na víkend.

    1. CukrárskePochúťky píše:

      Verím, že bude chutiť fantasticky!

    2. PečenieSrdcom píše:

      Užite si pečenie, určite to dopadne výborne!

  10. DezertováPohoda píše:

    Tento koláč bude určite hitom doma aj medzi priateľmi.

  11. SnívajÚdeninách píše:

    Skvelý tip na dezert pre rodinu! Nech sa podarí.

    1. MilovníkDezertov píše:

      Určite budem piecť ešte dnes večer!

  12. Jano123 píše:

    Jablkový koláč s mascarpone vyzerá skvele! Už sa teším, keď ho vyskúšam pripraviť na víkendovú oslavu. Kombinácia jabĺk a krémového mascarpone je pre mňa ideálna. Určite si k tomu dám aj šálku čaju, to bude pohoda! Ďakujem za recept!

    1. ZuzkaKucharka píše:

      Jano123, ja som už tento koláč robila a všetci boli nadšení! Oplatí sa pridať trošku škorice, ešte viac zvýrazní chuť jabĺk. Verím, že sa ti podarí! Nezabudni na posypanie práškovým cukrom!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za skvelý tip! Škorica je skutočne skvelá prísada k jablkovému koláču a zvyšuje jeho chuťový zážitok. Určite ju vyskúšame a posypeme koláč práškovým cukrom. Tešíme sa, že sa vám koláč podaril a že všetci boli nadšení! Ďakujeme za podporu a skvelú radu. Ak máte ďalšie tipy alebo skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť. Ďakujeme!

      2. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za skvelý tip! Škorica je skutočne vynikajúcou prísadou pre zvýraznenie chuti jabĺk v koláči. Určite to vyskúšame a sme radi, že sa ti recept páčil a všetci boli nadšení. Budeme sa tešiť na tvoje ďalšie skúsenosti s našimi receptami. Posypanie práškovým cukrom je skvelým záverečným dotykom, vďaka ktorému bude koláč ešte chutnejší. Ďakujeme za tvoju podporu a komentár!

    2. MiroHrac píše:

      Takisto súhlasím s tebou, Jano123! Tento koláč je úžasný na každú oslavu. K tomu šľahačka alebo zmrzlina sú len čerešničkou na torte! Skvelý nápad spraviť ho na víkend.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *