Jablkový dezert s mascarpone je skvelý zákusok, ktorý nadchne každého fanúšika sladkých pochúťok. Spojenie šťavnatých jabĺk a nadýchaného mascarpone vytvára dokonalú rovnováhu chutí.
Tento dezert sa hodí na rodinné oslavy, víkendové posedenia alebo len tak pri šálke čaju počas večera. V nasledujúcom návode vám podrobne vysvetlím, ako si tento koláč vyhotoviť.
Potrebné suroviny:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla (môžete použiť aj margarín)
- 75 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- štipka soli
Na plnku:
- 3-4 veľké jablká (najvhodnejšie sú kyslejšie odrody)
- 250 g mascarpone
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- šťava z 1 citróna
- škorica podľa vlastnej chuti
- niekoľko lyžíc mletých vlašských orechov (nepovinné)
Na posypanie:
- práškový cukor na posypanie
Jablkový dezert s mascarpone
Postup:
1. Príprava cesta: Najskôr si vyrobíme cesto. V miske spojíme hladkú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme zmäknuté maslo a vajce. Pomocou rúk alebo kuchynského robota vymiesime jemné cesto. V prípade, že je cesto príliš suché, môžeme pridať kúsok mlieka. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky, aby sa stuhlo.
2. Príprava jabĺk: Počas chladenia cesta sa pustíme do jabĺk. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Ak chceme, môžeme ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Posypeme ich škoricou a, ak použijeme, aj nasekanými vlašskými orechmi.
3. Príprava mascarpone plnky: V samostatnej miske zhotovíme mascarpone plnku. Mascarpone spojíme s vajcami a práškovým cukrom. Všetko dôkladne vyšľaháme, aby sa ingrediencie spojili do hladkej zmesi. Potom pridáme vanilkový cukor a akúkoľvek ďalšiu príchuť, ktorú preferujeme, napríklad nastrúhanú kôru z citróna.
4. Skladanie koláča: Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na pomúčenom povrchu na veľkosť plechu, ktorý máme pripravený (najlepšie použiť plech s rozmermi 30 x 40 cm). Cesto prenesieme do plechu a rovnomerne ho rozložíme, aby pokrylo celé dno a vytvorilo malé okraje. Na cesto rovnomerne rozložíme pripravené jablká a na ne naložíme mascarpone zmes.
5. Pečenie: Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút, alebo kým povrch nezhnedne a plnka sa nezpevní. Po upečení ho vyberieme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
6. Servírovanie: Keď je koláč vychladnutý, posypeme ho práškovým cukrom a podľa chuti môžeme pridať aj likér alebo čokoládovú polevu. Servírujeme nakrájaný na porcie, môžeme tiež pridať šľahačku alebo zmrzlinu ako skvelý doplnok.
Tento jablkový dezert s mascarpone vám určite prinesie množstvo chvály. Jeho krémová textura a osviežujúca chuť sú ideálne na akúkoľvek udalosť. Užite si pečenie a nech sa koláč vydarí!
Vyzera to veľmi chutne, určite vyskúšam tento recept. Mám rada dezerty s jablkami.
Skvelý recept! Rada pečiem a tento koláč s mascarpone vyzerá veľmi lahodne.
Tento jablkový koláč s mascarpone vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na víkend. Mám rád, keď sú dezerty jednoduché a chutné. Díky za skvelý recept!
Aj ja milujem jablkové koláče! Tento recept je presne to, čo som hľadal.
Vyzerá to super! Musím si to zapísať a urobiť pre rodinu.
To vyzerá ako úžasný dezert! Jablká a mascarpone sú perfektné spojenie. Nemôžem sa dočkať, až to vyskúšam!
Wow, táto kombinácia chutí ma veľmi láka! Určite sa pustím do pečenia. Ďakujem za recept!
Máš pravdu, vyzerá skvele! Pečenie je vždy zábava.
Tento koláč musí byť fakt chutný, určite ho vyskúšam!
[Odpoveď musím zdieľať.] Koláče s jabĺkmi sú moji obľúbenci a tento mi pripadá úžasný!
[Skvelé:] Vždy som hľadala nový recept na jablkový koláč a tento vyzerá najlepšie!
Máte pravdu, takýto koláč si zaslúži miesto na stole pri každej oslave!
Presne tak, každý ocení dobré jedlo na oslave!
Vždy sa mi páčia nové recepty! Tento už mám naplánovaný na víkend.
Verím, že bude chutiť fantasticky!
Užite si pečenie, určite to dopadne výborne!
Tento koláč bude určite hitom doma aj medzi priateľmi.
Skvelý tip na dezert pre rodinu! Nech sa podarí.
Určite budem piecť ešte dnes večer!
Jablkový koláč s mascarpone vyzerá skvele! Už sa teším, keď ho vyskúšam pripraviť na víkendovú oslavu. Kombinácia jabĺk a krémového mascarpone je pre mňa ideálna. Určite si k tomu dám aj šálku čaju, to bude pohoda! Ďakujem za recept!
Jano123, ja som už tento koláč robila a všetci boli nadšení! Oplatí sa pridať trošku škorice, ešte viac zvýrazní chuť jabĺk. Verím, že sa ti podarí! Nezabudni na posypanie práškovým cukrom!
Ďakujeme za skvelý tip! Škorica je skutočne skvelá prísada k jablkovému koláču a zvyšuje jeho chuťový zážitok. Určite ju vyskúšame a posypeme koláč práškovým cukrom. Tešíme sa, že sa vám koláč podaril a že všetci boli nadšení! Ďakujeme za podporu a skvelú radu. Ak máte ďalšie tipy alebo skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť. Ďakujeme!
Ďakujeme za skvelý tip! Škorica je skutočne vynikajúcou prísadou pre zvýraznenie chuti jabĺk v koláči. Určite to vyskúšame a sme radi, že sa ti recept páčil a všetci boli nadšení. Budeme sa tešiť na tvoje ďalšie skúsenosti s našimi receptami. Posypanie práškovým cukrom je skvelým záverečným dotykom, vďaka ktorému bude koláč ešte chutnejší. Ďakujeme za tvoju podporu a komentár!
Takisto súhlasím s tebou, Jano123! Tento koláč je úžasný na každú oslavu. K tomu šľahačka alebo zmrzlina sú len čerešničkou na torte! Skvelý nápad spraviť ho na víkend.